Moze li mi neko ako zna reci nesto malo vise o soji..?Tacnije...ja obozavam da je jedem onako przenu u zrnu...i kad me uhvati talas pojedem svaki dam od 100 do 200 grama..
A sad sam trudna a gde god se okrenem procitam da nesto nesmem da jedem...a cula sam i za soju da sadrzi veliku kolicinu zenskog hormona...? Vise se nezna sta nam skodi a sta ne.
Ima li uopste soja neko lose dejstvo?
SOJA?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Postovi: 142
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:15 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Za pravilan razvoj dece, za ishranu sportista i rekreativaca, za ishranu trudnica, za sve one koji imaju pojačane telesne napore, ili se oporavljaju od posledica bolesti i one koji zbog mnogobrojnih štetnih dejstava, žele izbaciti meso iz ishrane, proizvodi od soje preporučuju se zbog svog povoljnog dejstva. Najnovija istraživanja ne prave razliku između biljnih i životinjskih proteina u pogledu iskoristljivosti u organizmu. Uz to soja je jeftinija, nema holesterola i nijednu od teže svarljivih i štetnih masnih kiselina (zasićenih) koje se nalaze u svim životinjskim namirnicama.
Soja sadrži zavisno od vrste (žuta, zelena, crna soja) 37-50 % proteina (poređenja radi, meso ima 12 - 22 procenta), nezasićene masne kiseline, lecitin, izoflavon (izuzetno efikasan u prevenciji raka i osteoporoze) i veoma korisne minerale (gvožde, magnezujum, kalijum) i to u veoma velikim količinama. Važno je napomenuti da ne sadrži holesterol i laktozu. Pedeset grama soje namiriće skoro u potpunosti dnevnu potrebu za vitaminom E, B1, folne kiseline i vitamina B6, polovinu dnevne potrebe za kalijumom i trećinu potrebe za magnezijumom. Ona je takođe dobra za ishranu starijih osoba, ne samo zbog sadržaja korisnih sastojaka, nego i zbog toga što hranu čini rastresitijom i time pogodnijom za žvakanje i varenje. Od ugljenih hidrata sadrži polisaharid dekstrin koji ima veliku ulogu u ishrani dijabetičara jer ne dozvoljava da se naglo poveća sadržaj glukoze u krvi. Ona je odličan izvor lecitina i vitamina E. Ovi prirodni antioskidansi sprečavaju oksidaciju LDL holesterola.
Soja je bogata i magnezijumom, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju kostiju, srca i arterija. Soja indirektno poboljšava zdravlje kostiju. Ishrana bogata životinjskim proteinima utiče na veće izlučivanje kalcijuma iz organizma. Ako umesto proteina životinjskog porekla koristite soju (i njene proteine) sprečićete gubitak kalcijuma iz kostiju.
Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi: eipidemiolozi su dokazali da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temperature tela. Izoflavoni soje deluju poput estrogena i na taj način kontrolišu ove simptome.
Soja smanjuje rizik od srčanih bolesti: u zemljama u kojima se soja redovno koristi u ishrani, niži je nivo oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači smatraju da soja pomaže u prevenciji srčanih bolesti tako što smanjuje ukupnu količinu holesterola, prevenirajući pojavu zakrečenja krvnih sudova. I ovi pozitivni efekti se pripisuju sojinim izoflavonima. Genistein takođe može da utiče na povećanje fleksibilnosti krvnih sudova.
Soja je i hipoalergenska, pa se može davati alergičnim osobama, čak i odojčadi alergičnoj na mleko. Korisna je i osobama s predispozicijama za kancerogena oboljenja – jer sadrži antikancerogene supstance. Kako pomaže apsorpciju kalcijuma, treba da je jedu deca u rastu, ali i žene u menopauzi, da bi izbegle osteoporozu. Sojini izoflavoni su odlični antioksidansi, odnosno sprečavaju pojavu mnogih bolesti, pre svega srčanih. Rezultati preliminarnih istraživanja ukazuju na još jednu potencijalno dobru ulogu soje - sprečavanje gubitka pamćenja u starijem dobu. Na Zapadu je zavladala prava pomama za proizvodima od soje i za to postoje krupni razlozi. Zrnevlje ove biljke, koja se prvobitno gajila samo u istočnoj Aziji, gotovo u celosti sačinjeno je od proteina, što znači da sadrži sve esencijalne amino-kiseline koje su potrebne našem organizmu. Namirnice od soje štite zdravlje na mnogo načina i ako ih još niste uvrstili u svoju ishranu, pogledajte zbog čega bi bilo dobro da to ipak uradite:
- Soja umanjuje rizik od srčanih oboljenja
Kada se hrana životinjskog porekla zameni onom koja se pravi od soje, u krvi opada nivo „lošeg” holesterola, a raste nivo „dobrog”. Ovaj „magičan” efekat može da proizvede i količina od samo 25 grama sojinog proteina, pa je jasno zbog čega je američka Uprava za hranu i lekove 1999. godine dozvolila da na nalepnicama za jela od soje stoji naznaka da su korisna za srce.
- Soja pomaže da se spreči oboljevanje od raka prostate
Više od 40 naučnih studija potvrdilo je da soja poboljšava funkcionisanje prostate. Ona je bogata izoflavonima, biljnim hormonima koji su snažni antioksidanti. Ispostavilo se, takođe, da sojin protein inhibira one enzime koji stimulišu uvećavanje ćelija prostate. Rak ove žlezde se retko javlja kod azijskih muškaraca i to se uglavnom pripisuje velikom konzumiranju soje.
- Zahvaljujući soji, kosti ostaju snažne
Statistički podaci iz Azije ukazuju na to da soja može da posluži ženama da posle menopauze spreče smanjivanje gustine koštanog tkiva, odnosno umanje svoje šanse da dobiju osteoporozu. Ali i muškarci profitiraju uzimajući hranu od soje, jer ona čuva snagu kostiju i čini ih otpornim na gubitak minerala. Osim toga, ovaj „pasulj” sa Dalekog istoka može da predupredi pojavu artritisa.
- Soja doprinosi očuvanju zdravlja debelog creva
Iako nema studije u kojoj se decidirano kaže da soja smanjuje rizik da se oboli od raka debelog creva, izvesno je da ona igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čitavog digestivnog trakta, pa samim tim i ovog creva. A jedno istraživanje je pokazalo da hranjenje proizvodima od soje pomaže da se rak debelog creva ne širi. Takođe, kod vegetarijanaca, rak debelog creva potpuno je nepoznat. A sa druge strane, poznato je da je on tesno povezan sa unosom crvenog mesa, životinjskih masti i njihovom termičkom obradom. Upotrebom ove hrane nastaju polipi, a kasnije i rak debeliog creva.
- Soja jača imuno-sistem
U soji ima prirodnih deterdženata, takozvanih saponina, koji se u crevu vezuju za holesterol i tako sprečavaju njegovu apsorpciju. Uz to, ovi mali „čistači” uništavaju mikrobe, pa predstavljaju sjajnu potporu za naš imuni sistem.
- Soja je od velike pomoći dijabetičarima
Dijabetičari imaju visok nivo glukoze u krvi zato što njihove ćelije ne prepoznaju insulin, hormon koji telu poručuje da apsorbuje ovaj šećer. Međutim, ako jedu bilo šta što se proizvodi od soje, zbog njenog vlaknastog sadržaja nivo glukoze im se smanjuje. Dijabetes često sobom povlači probleme s bubrezima, ali soja ne opterećuje ove organe, pa i na taj način olakšava život onima koji pate od šećerne bolesti. Jedan kg. ove čudesne biljke sadrži proteina koliko i 8 kg. mesa, ili 7 lit. mleka ili 50 jaja i svih osam esencijalnih aminokiselina! Osim toga, pravi je rudnik minerala, vitamina i vlakana!
Lecitin u soji sadrži sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, funkcionisanje živaca, apsorpciju masti, koagulaciju krvi. Lecitin snižava nivo holesterola, pročišćava zidove krvnih žila i pojačava rad srčanog mišića. Drugo važno dejstvo lecitina je da u većoj meri smanjuje ili čak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima. Redovno uzimanje lecitina omogućava osobama koje pate od bolesti zglobova aktivnosti koje zbog bolova ne bi mogle izvršavati. Lecitin uz navedena svojstva u velikoj meri koristi ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je neophodno kod sportista čiji je učinak umanjen zbog bolova u zglobovima. Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomoću lecitina može se sprečiti nastanak ekcema. Lecitin pojačava moć koncentracije i pamćenja i deluje umirujuće na živčani sistem.
Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi ima dijetetsko i veoma bogato preventivno delovanje. Neosnovan je strah kod neupućenih ljudi i česta greška, da soju smatraju samo kao dopunu i obogaćivanje mesne ishrane. Toksinima iz mesa se dosta gubi i potire njeno korisno dejstvo. Zato ne dozvolite da vas neznanje i strah spreče da iskoristite sve blagodati ove biljke.
Soja sadrži zavisno od vrste (žuta, zelena, crna soja) 37-50 % proteina (poređenja radi, meso ima 12 - 22 procenta), nezasićene masne kiseline, lecitin, izoflavon (izuzetno efikasan u prevenciji raka i osteoporoze) i veoma korisne minerale (gvožde, magnezujum, kalijum) i to u veoma velikim količinama. Važno je napomenuti da ne sadrži holesterol i laktozu. Pedeset grama soje namiriće skoro u potpunosti dnevnu potrebu za vitaminom E, B1, folne kiseline i vitamina B6, polovinu dnevne potrebe za kalijumom i trećinu potrebe za magnezijumom. Ona je takođe dobra za ishranu starijih osoba, ne samo zbog sadržaja korisnih sastojaka, nego i zbog toga što hranu čini rastresitijom i time pogodnijom za žvakanje i varenje. Od ugljenih hidrata sadrži polisaharid dekstrin koji ima veliku ulogu u ishrani dijabetičara jer ne dozvoljava da se naglo poveća sadržaj glukoze u krvi. Ona je odličan izvor lecitina i vitamina E. Ovi prirodni antioskidansi sprečavaju oksidaciju LDL holesterola.
Soja je bogata i magnezijumom, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju kostiju, srca i arterija. Soja indirektno poboljšava zdravlje kostiju. Ishrana bogata životinjskim proteinima utiče na veće izlučivanje kalcijuma iz organizma. Ako umesto proteina životinjskog porekla koristite soju (i njene proteine) sprečićete gubitak kalcijuma iz kostiju.
Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi: eipidemiolozi su dokazali da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temperature tela. Izoflavoni soje deluju poput estrogena i na taj način kontrolišu ove simptome.
Soja smanjuje rizik od srčanih bolesti: u zemljama u kojima se soja redovno koristi u ishrani, niži je nivo oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači smatraju da soja pomaže u prevenciji srčanih bolesti tako što smanjuje ukupnu količinu holesterola, prevenirajući pojavu zakrečenja krvnih sudova. I ovi pozitivni efekti se pripisuju sojinim izoflavonima. Genistein takođe može da utiče na povećanje fleksibilnosti krvnih sudova.
Soja je i hipoalergenska, pa se može davati alergičnim osobama, čak i odojčadi alergičnoj na mleko. Korisna je i osobama s predispozicijama za kancerogena oboljenja – jer sadrži antikancerogene supstance. Kako pomaže apsorpciju kalcijuma, treba da je jedu deca u rastu, ali i žene u menopauzi, da bi izbegle osteoporozu. Sojini izoflavoni su odlični antioksidansi, odnosno sprečavaju pojavu mnogih bolesti, pre svega srčanih. Rezultati preliminarnih istraživanja ukazuju na još jednu potencijalno dobru ulogu soje - sprečavanje gubitka pamćenja u starijem dobu. Na Zapadu je zavladala prava pomama za proizvodima od soje i za to postoje krupni razlozi. Zrnevlje ove biljke, koja se prvobitno gajila samo u istočnoj Aziji, gotovo u celosti sačinjeno je od proteina, što znači da sadrži sve esencijalne amino-kiseline koje su potrebne našem organizmu. Namirnice od soje štite zdravlje na mnogo načina i ako ih još niste uvrstili u svoju ishranu, pogledajte zbog čega bi bilo dobro da to ipak uradite:
- Soja umanjuje rizik od srčanih oboljenja
Kada se hrana životinjskog porekla zameni onom koja se pravi od soje, u krvi opada nivo „lošeg” holesterola, a raste nivo „dobrog”. Ovaj „magičan” efekat može da proizvede i količina od samo 25 grama sojinog proteina, pa je jasno zbog čega je američka Uprava za hranu i lekove 1999. godine dozvolila da na nalepnicama za jela od soje stoji naznaka da su korisna za srce.
- Soja pomaže da se spreči oboljevanje od raka prostate
Više od 40 naučnih studija potvrdilo je da soja poboljšava funkcionisanje prostate. Ona je bogata izoflavonima, biljnim hormonima koji su snažni antioksidanti. Ispostavilo se, takođe, da sojin protein inhibira one enzime koji stimulišu uvećavanje ćelija prostate. Rak ove žlezde se retko javlja kod azijskih muškaraca i to se uglavnom pripisuje velikom konzumiranju soje.
- Zahvaljujući soji, kosti ostaju snažne
Statistički podaci iz Azije ukazuju na to da soja može da posluži ženama da posle menopauze spreče smanjivanje gustine koštanog tkiva, odnosno umanje svoje šanse da dobiju osteoporozu. Ali i muškarci profitiraju uzimajući hranu od soje, jer ona čuva snagu kostiju i čini ih otpornim na gubitak minerala. Osim toga, ovaj „pasulj” sa Dalekog istoka može da predupredi pojavu artritisa.
- Soja doprinosi očuvanju zdravlja debelog creva
Iako nema studije u kojoj se decidirano kaže da soja smanjuje rizik da se oboli od raka debelog creva, izvesno je da ona igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čitavog digestivnog trakta, pa samim tim i ovog creva. A jedno istraživanje je pokazalo da hranjenje proizvodima od soje pomaže da se rak debelog creva ne širi. Takođe, kod vegetarijanaca, rak debelog creva potpuno je nepoznat. A sa druge strane, poznato je da je on tesno povezan sa unosom crvenog mesa, životinjskih masti i njihovom termičkom obradom. Upotrebom ove hrane nastaju polipi, a kasnije i rak debeliog creva.
- Soja jača imuno-sistem
U soji ima prirodnih deterdženata, takozvanih saponina, koji se u crevu vezuju za holesterol i tako sprečavaju njegovu apsorpciju. Uz to, ovi mali „čistači” uništavaju mikrobe, pa predstavljaju sjajnu potporu za naš imuni sistem.
- Soja je od velike pomoći dijabetičarima
Dijabetičari imaju visok nivo glukoze u krvi zato što njihove ćelije ne prepoznaju insulin, hormon koji telu poručuje da apsorbuje ovaj šećer. Međutim, ako jedu bilo šta što se proizvodi od soje, zbog njenog vlaknastog sadržaja nivo glukoze im se smanjuje. Dijabetes često sobom povlači probleme s bubrezima, ali soja ne opterećuje ove organe, pa i na taj način olakšava život onima koji pate od šećerne bolesti. Jedan kg. ove čudesne biljke sadrži proteina koliko i 8 kg. mesa, ili 7 lit. mleka ili 50 jaja i svih osam esencijalnih aminokiselina! Osim toga, pravi je rudnik minerala, vitamina i vlakana!
Lecitin u soji sadrži sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, funkcionisanje živaca, apsorpciju masti, koagulaciju krvi. Lecitin snižava nivo holesterola, pročišćava zidove krvnih žila i pojačava rad srčanog mišića. Drugo važno dejstvo lecitina je da u većoj meri smanjuje ili čak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima. Redovno uzimanje lecitina omogućava osobama koje pate od bolesti zglobova aktivnosti koje zbog bolova ne bi mogle izvršavati. Lecitin uz navedena svojstva u velikoj meri koristi ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je neophodno kod sportista čiji je učinak umanjen zbog bolova u zglobovima. Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomoću lecitina može se sprečiti nastanak ekcema. Lecitin pojačava moć koncentracije i pamćenja i deluje umirujuće na živčani sistem.
Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi ima dijetetsko i veoma bogato preventivno delovanje. Neosnovan je strah kod neupućenih ljudi i česta greška, da soju smatraju samo kao dopunu i obogaćivanje mesne ishrane. Toksinima iz mesa se dosta gubi i potire njeno korisno dejstvo. Zato ne dozvolite da vas neznanje i strah spreče da iskoristite sve blagodati ove biljke.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Zdrava ishrana znači skromnost i uravnoteženost. Stoga nemojte soju jesti u neograničenim količinama, jer možete načiniti više štete nego dobra. Nefermentisana soja (i drugi legumi) sadrže fitonsku kiselinu; prekomerno konzumiranje soje može da smanji sposobnost organizma da apsorbuje minerale. U Japanu je prosečna dnevna porcija soje 7 g. Povremeno konzumiranje (2-3 puta nedeljno) skromne količine soje dobrog kvaliteta, organskog porekla, ne može da uzrokuje nikakve probleme, štaviše može da ima samo koristi.
Soja i žene
Soja je jedan od najbogatijih izvora supstanci pod imenom fitoestrogeni. Fitoestrogeni se spajaju sa receptorima estrogena i tako podražavaju efekte pravog estrogena. Žene koje pate od simptoma menopauze mogu da otkriju da povećana količina soje u ishrani može da pomogne (do 7 g dnevno). Ima istraživača koji smatraju da konzumiranje sojinog umesto kravljeg mleka može da smanji rizik od raka dojke. U knjizi Vaš život je u vašim rukama, dr Džejn Plan kaže da ishrana bogata organski gajenom sojom i izbegavanje mleka životinjskog porekla, predstavlja osnovu za prevenciju ponovne pojave malignih ćelija.
Soja i žene
Soja je jedan od najbogatijih izvora supstanci pod imenom fitoestrogeni. Fitoestrogeni se spajaju sa receptorima estrogena i tako podražavaju efekte pravog estrogena. Žene koje pate od simptoma menopauze mogu da otkriju da povećana količina soje u ishrani može da pomogne (do 7 g dnevno). Ima istraživača koji smatraju da konzumiranje sojinog umesto kravljeg mleka može da smanji rizik od raka dojke. U knjizi Vaš život je u vašim rukama, dr Džejn Plan kaže da ishrana bogata organski gajenom sojom i izbegavanje mleka životinjskog porekla, predstavlja osnovu za prevenciju ponovne pojave malignih ćelija.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Aktivan član
- Postovi: 142
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:15 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5