riblje ulje

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
nikolasavic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 24, 2011 3:13 pm

riblje ulje

Post od nikolasavic »

Dali moze neko malo da mi pojasni bolje riblje ulje? To jest cemu sluzi?
winkler
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 11, 2010 5:34 pm

Re: riblje ulje

Post od winkler »

nikolasavic napisao:Dali moze neko malo da mi pojasni bolje riblje ulje? To jest cemu sluzi?
Odlično je za kožu,kosu, nokte, snižavanje holesterola, čišćenje krvnih sudova, rad srčanog mišića...To su u stvari stalno spominjane omega nezasićene kiseline.
nikolasavic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 24, 2011 3:13 pm

Post od nikolasavic »

hvala na odgovoru
acamz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2012 12:30 pm

Post od acamz »

A da li je tacno da treba piti vise nego sto je na kutiji napisano..Jedna kapsula (1,42 g) sadrži 1000 mg ribljeg ulja standardizirano na 18 % EPA i 12 % DHA, 180 mg EPA (eikosapentaenska kiselina), 120 mg DHA (dokosaheksaenska kiselina).
Ja sam procitao na nekim forumima da je preporucljivo piti i do 10 kapsula dnevno a na pakovanju pise 2-3 dnevno?
Ovo me interesuje radi regulisanja loseg i ukupnog holesterola.
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2012 1:16 am

Post od Filthy McNasty »

Kao prvo, cela prica o stetnosti holesterola je jedna obicna sarena laza, ne postoji dobar i los holesterol, jednostavno zaboravi na te gluposti koji ti prosipaju doktori. Bitan je odnos HDL/LDL a ne ukupna kolicina, takodje pripazi na trigliceride tako sto ces prvenstveno izbaciti sva rafinisana ulja iz ishrane , za przenje/pecenje koristi slobodno sve saturisane masti , kako zivotinjske tako biljne, tipa kokosovo ulje, ghee (precisceni puter), svinjsku mast.
Nemam sada vremena da idem u detalje , prica je prilicno kompleksna i podugacka.

Riblje ulje se koristi za mnogo stvari a ne za holesterol. Nema potrebe da prelazis 1000mg dnevno osim ako ne koristis neke terapeutske doze za odredjene bolesti koje cak idu i do 3000mg. Broj kapsula/tableta je nebitan, citaj sadrzinu i shodno tome uzimas broj istih da bi dosao do pomenute cifre od oko 1000mg.

Jos jedna bitna stvar, vrlo je vazno koje ulje koristis, sve te kapsule i tablete su daleko po kvalitetu od fermentisanog ribljeg ulja koje nije preradjeno i sadrzi u velikoj meri vitamin A i D u perfektnom odnosu. Kod rafinisanog ulja (tablet/capsule) su potuno unisteni pomenuti vitamin pa se dodaju u sintetickom obliku.

Jedno od boljih ulja na trzistu je i Green pature (http://www.greenpasture.org/public/Prod ... /index.cfm ) , ne znam da li ga ima u Srbiji, u Hrvatskoj ga ima koliko znam. Nije jeftino ali je za dva koplja kvalitetnije od rafinisanih varijanti.
jovanka.kosutic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2013 1:46 pm

Post od jovanka.kosutic »

Pozdrav Svima.
Čitam ovu temu, i htela bi da dodam neko moje mišljenje o ovoj temi. Mgono je zdravije i jeftinije jesti što više prave ribe, nego uzimati pilule sa omega 3 uljem.
Da bi uneli dovoljne količine omega 3 ulja, potrebno je jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno. Najviše omega 3 kiselina ima u plavoj morskoj ribi. Nama najdostupnija Sardina ima od 2 do 3,4 gr omega 3 na jednu porciju od 145 grama. Ubedljivo najbolja stvar je Haringa, ona ima od 3,4 do 3,6 grama omega3 na porciju (145 gr), ali nama nije baš mnogo pristupačna. Od rečnih riba, najzdravija je Pastrmka ( najbolje sveže ulovljena ) koja ima oko 1,3 gr na porciju.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 27, 2013 12:50 am

Post od JakeSully »

Nisam neki stručnjak, niti poznajem materiju toliko dobro, ali koliko sam ja razumio riblje ulje se uzima prvenstveno zbog DHA i EPA, pa bi to trebao biti vodić za kupovinu istog. Sada naravno tu treba paziti i na PCB, te na prisustvo vitamina A i D.
Čitajući mnoge forume, ljudi stvarno uzimaju i po 20-30 kapsula da bi došli do te neke "zadovoljavajuće" granice unosa DHA/EPA.
Na jednom forumu naišao sam na nekog nutricionistu i on mi je preporučio
http://www.alimentnutrition.co.uk/produ ... re+Details

To ulje se naručuje iz Velike Britanije, nije baš jefitno, on kaže da je najisplativije naručiti tri puta 2X250 mililitara, zbog šipinga i carine.

U 5 mililitara tog ulja ima 750mg DHA, 1050mg EPA, bez vitamina A i D ,te je prečšćeno od PCB i teških metala.

Ja lično još uvijek nisam naručio ovo, ali planiram čim mi finansije dozvole.
Jer sada plaćam od 10 do 20 eura za omega 3 u kapsulama, koje mi traju oko 20 dana.

Po nekoj mojoj računici 1.5 litara ovog ulja sa svim tim stvarima oko carine,pdv,šipinga.. izađe oko 130-140 eura, a 5 mililitara sadrži odprilke moju dnevnu dozu, pa kada se to fino sračuna, to ispadne mnogo jeftinija opcija.

Možda nekome pomogne pri izboru. Pozdrav.
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2012 1:16 am

Post od Filthy McNasty »

JakeSully napisao:Nisam neki stručnjak, niti poznajem materiju toliko dobro, ali koliko sam ja razumio riblje ulje se uzima prvenstveno zbog DHA i EPA, pa bi to trebao biti vodić za kupovinu istog. Sada naravno tu treba paziti i na PCB, te na prisustvo vitamina A i D.
Čitajući mnoge forume, ljudi stvarno uzimaju i po 20-30 kapsula da bi došli do te neke "zadovoljavajuće" granice unosa DHA/EPA.
Na jednom forumu naišao sam na nekog nutricionistu i on mi je preporučio
http://www.alimentnutrition.co.uk/produ ... re+Details
Kvalitet ulja se ne ogleda iskljucivo u kolicini DHA i EPA …….upravo je problem u tome sto ulje ne sadrzi vitamin A i D, a to ti govori da je preradjeno/precisceno hemijskim putem i takva ulja nikako nisu ni blizu kvalitetu fermentisanim (pogledaj link u mom prvo postu) , koliko znam to ulje se moze naruciti iz Hrvatske.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 27, 2013 12:50 am

Post od JakeSully »

Ako vi tako kažete, ja sam samo iznjeo moja zapažanja, čitajući mnoge forume :)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

А шта је са живом у рибљем уљу?
Odgovori