Reflux Esophagitis?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
ilia
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Reflux Esophagitis?

Post od ilia »

Sta treba izbeavati,a sta je preporucljivo da se jede?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Preopsirno pitanje :) Izbegavajte hranu koja nadima i dugo se vari, kao i hranu od koje dobijate povecano lucenje kiseline, ili dobijate bolove. GERD je tesko leciti, ali ne i nemoguce.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

GERB ili gastroezofagealni refluks predstavlja vraćanje želudačnog sadržaja i želudačne kiseline u jednjak zbog slabosti donjeg ezofagealnog sfinktera. Ishranu i ponašanje treba prilagoditi tako da se refluks smanji.
Izbegavati hranu koja je kisela, koja povećava lučenje želudačne kiseline i koja preko gastrointestinalnih hormona utiče na relaksaciju donjeg ezofagealnog sfinktera.

Izbegavati ležanje najmanje 2-3 h posle jela, jer ležeći položaj doprinosi lakšem refluksu iz želuca u jednjak.
Izbegavati obilne obroke jer to doprinosi refluksu u jednjak.
Izbegavati začinjenu, tešku i masnu hranu, hranu koja vas nadima, kiselu hranu (koja bi dodatno oštećivala ionako oštećenu sluzokožu jednjaka)
Izbegavati kafu, čokoladu, alkohol, pušenje, gazirana pića i sve ono što povećava kiselinu i opušta ionako oslabljen donji ezofagealni sfinkter.

Pijte vodu nakon svakog obroka, jedite hranu sa dosta biljnih vlakana npr. musli, kuvano ili pečeno povrće na malo ulja (naravno, izbegavati ono koje vas nadima), voće (izbegavajte samo citrusno). Meso možete jesti kuvano ili pečeno na malo ulja. Dozvoljeni su vam nemasni sirevi, mleko i jogurt sa 1% masti.

Preporučuje se i spavanje na višem uzglavlju jer to može da smanji refluks u toku noći.
ilia
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od ilia »

Znam da ne bi trebalo leci na spavanje tih 2,3 sata posle jela ali ja bas onda imam kiselinu.paradoksalno je to sto kad jedem i odmah nakon toga legnem da spavam nemam tih problema.Zanima me i to da li cu ja sad ceo zivot morati da se mucim GER-om?
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Duodenitis daje bolove 2-3 sata posle jela.
Da li je vama dokazan GERB? Koje analize ste radili? I šta koristite od terapije?
ilia
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od ilia »

Radili su mi samo pasazu jednjaka i analizu na HBP koja mi je u granicama normale.Ja nemam neke jake bolove,samo otezan prolaz hrane u predelu donjeg ezofagealnog sfingtera,gorusicu i nekad jako pecenje u tom predelu.Gorusica me muci vec godinama.Od terapije sam dobio Ranisan(vise ga ne pijem) i Rupurut,Kompensan,Altacid(nesto od toga).To mi pomogne.Ja sam vise za opciju manje lekova,vise zdrav zivot.
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Kontrastna radiografija jednjaka i anamneza jesu dovoljne za postavljanje dijagnoze GERBa, ali stepen oštećenja može da se odredi samo endoskopski. Prema stepenu GERBa se ordinira terapija. Ako vama antacidi (jedan od ta tri leka koja koristite) i dijeta donose olakšanje tegoba i ako one nisu učestale, onda nemate razloga za brigu. Verovatno se radi o prvom stepenu GERBa koji se leči antacidima i prokineticima.
U slučaju da su tegobe učestale, ne reaguju na antacide onda bi trebalo da se ipak obavi endoskopski pregled.
Savet da ne ležete 2-3 sata posle jela se daje zato što se za to vreme jedan deo sadržaja želuca prosledi ka duodenumu (dvanaestopalačnom crevu) i time se mogućnost refluksa smanjuje. Gastrično pražnjenje se ubrzava prokineticima (Cisap).
Sve najbolje!
ilia
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od ilia »

Hvala samo me jos jedna stvar zanima.Jedan lekar mi je rekao da je to sve posledica stresa i pojave ulcusa na duodenumu.E sad da to otezava prolaz hrane kroz pilorus i onda retrogradno refluks u ezofagus.Da li to moze da bude uzrok i da li hijatus hernija moze imati simptome slicne GERBu?
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Stenoza pilorusa jeste komplikacija ulkusne bolesti. Kad je pilorus sužen, hrana otežano prolazi u duodenum i duže se zadržava u želucu, to povećava verovatnoću refluksa tj. vraćanja u jednjak. Vaši simptomi ukazuju da vam se hrana duže zadržava u želucu i da postoji gastrična staza (zato sam vam i savetovala da koristite prokinetike i da se endoskopski ispitate), ali razlog se bez endoskopskog ispitivanja ne može reći.
Stres ima ulogu u nastanku ulkusne bolesti.
Sve najbolje!
Odgovori