Reflux Esophagitis?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Reflux Esophagitis?
Sta treba izbeavati,a sta je preporucljivo da se jede?
GERB ili gastroezofagealni refluks predstavlja vraćanje želudačnog sadržaja i želudačne kiseline u jednjak zbog slabosti donjeg ezofagealnog sfinktera. Ishranu i ponašanje treba prilagoditi tako da se refluks smanji.
Izbegavati hranu koja je kisela, koja povećava lučenje želudačne kiseline i koja preko gastrointestinalnih hormona utiče na relaksaciju donjeg ezofagealnog sfinktera.
Izbegavati ležanje najmanje 2-3 h posle jela, jer ležeći položaj doprinosi lakšem refluksu iz želuca u jednjak.
Izbegavati obilne obroke jer to doprinosi refluksu u jednjak.
Izbegavati začinjenu, tešku i masnu hranu, hranu koja vas nadima, kiselu hranu (koja bi dodatno oštećivala ionako oštećenu sluzokožu jednjaka)
Izbegavati kafu, čokoladu, alkohol, pušenje, gazirana pića i sve ono što povećava kiselinu i opušta ionako oslabljen donji ezofagealni sfinkter.
Pijte vodu nakon svakog obroka, jedite hranu sa dosta biljnih vlakana npr. musli, kuvano ili pečeno povrće na malo ulja (naravno, izbegavati ono koje vas nadima), voće (izbegavajte samo citrusno). Meso možete jesti kuvano ili pečeno na malo ulja. Dozvoljeni su vam nemasni sirevi, mleko i jogurt sa 1% masti.
Preporučuje se i spavanje na višem uzglavlju jer to može da smanji refluks u toku noći.
Izbegavati hranu koja je kisela, koja povećava lučenje želudačne kiseline i koja preko gastrointestinalnih hormona utiče na relaksaciju donjeg ezofagealnog sfinktera.
Izbegavati ležanje najmanje 2-3 h posle jela, jer ležeći položaj doprinosi lakšem refluksu iz želuca u jednjak.
Izbegavati obilne obroke jer to doprinosi refluksu u jednjak.
Izbegavati začinjenu, tešku i masnu hranu, hranu koja vas nadima, kiselu hranu (koja bi dodatno oštećivala ionako oštećenu sluzokožu jednjaka)
Izbegavati kafu, čokoladu, alkohol, pušenje, gazirana pića i sve ono što povećava kiselinu i opušta ionako oslabljen donji ezofagealni sfinkter.
Pijte vodu nakon svakog obroka, jedite hranu sa dosta biljnih vlakana npr. musli, kuvano ili pečeno povrće na malo ulja (naravno, izbegavati ono koje vas nadima), voće (izbegavajte samo citrusno). Meso možete jesti kuvano ili pečeno na malo ulja. Dozvoljeni su vam nemasni sirevi, mleko i jogurt sa 1% masti.
Preporučuje se i spavanje na višem uzglavlju jer to može da smanji refluks u toku noći.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Radili su mi samo pasazu jednjaka i analizu na HBP koja mi je u granicama normale.Ja nemam neke jake bolove,samo otezan prolaz hrane u predelu donjeg ezofagealnog sfingtera,gorusicu i nekad jako pecenje u tom predelu.Gorusica me muci vec godinama.Od terapije sam dobio Ranisan(vise ga ne pijem) i Rupurut,Kompensan,Altacid(nesto od toga).To mi pomogne.Ja sam vise za opciju manje lekova,vise zdrav zivot.
Kontrastna radiografija jednjaka i anamneza jesu dovoljne za postavljanje dijagnoze GERBa, ali stepen oštećenja može da se odredi samo endoskopski. Prema stepenu GERBa se ordinira terapija. Ako vama antacidi (jedan od ta tri leka koja koristite) i dijeta donose olakšanje tegoba i ako one nisu učestale, onda nemate razloga za brigu. Verovatno se radi o prvom stepenu GERBa koji se leči antacidima i prokineticima.
U slučaju da su tegobe učestale, ne reaguju na antacide onda bi trebalo da se ipak obavi endoskopski pregled.
Savet da ne ležete 2-3 sata posle jela se daje zato što se za to vreme jedan deo sadržaja želuca prosledi ka duodenumu (dvanaestopalačnom crevu) i time se mogućnost refluksa smanjuje. Gastrično pražnjenje se ubrzava prokineticima (Cisap).
Sve najbolje!
U slučaju da su tegobe učestale, ne reaguju na antacide onda bi trebalo da se ipak obavi endoskopski pregled.
Savet da ne ležete 2-3 sata posle jela se daje zato što se za to vreme jedan deo sadržaja želuca prosledi ka duodenumu (dvanaestopalačnom crevu) i time se mogućnost refluksa smanjuje. Gastrično pražnjenje se ubrzava prokineticima (Cisap).
Sve najbolje!
Stenoza pilorusa jeste komplikacija ulkusne bolesti. Kad je pilorus sužen, hrana otežano prolazi u duodenum i duže se zadržava u želucu, to povećava verovatnoću refluksa tj. vraćanja u jednjak. Vaši simptomi ukazuju da vam se hrana duže zadržava u želucu i da postoji gastrična staza (zato sam vam i savetovala da koristite prokinetike i da se endoskopski ispitate), ali razlog se bez endoskopskog ispitivanja ne može reći.
Stres ima ulogu u nastanku ulkusne bolesti.
Sve najbolje!
Stres ima ulogu u nastanku ulkusne bolesti.
Sve najbolje!