Presna hrana

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Milan3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 5:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Presna hrana

Post od Milan3 »

Koliko je ishrana presnom hranom korisna za coveka?
Cinnamon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 26, 2005 10:03 am

Post od Cinnamon »

pa prijesan krompir sigurno nije bas zdrav, ali kupus slobodno mozes :)

sta mislis pod prijesnom hranom? crveno meso npr. je jako zdravo kod malokrvnosti.
Milan3
Novi član
Novi član

Post od Milan3 »

Mislio sam uglavnom na ishranu "presnom hranom", koja je biljnog porekla, naravno i mleko, jaja, ne bas nesto mesa jer je nepotrebno u zdravoj ishrani kada je imas pravilnim namirnicama; znaci sve to nekuvano, neprzeno, nepeceno, nepasterizovano, nerafinisano, negrejano preko 45c.
Cinjenica je da je za profesionalnog sportistu koji podrazumeva se ima uspeha, ishrana uglavnom presna hrana. Manje je to poznato iz razloga nepriznavanja vrednosti presne hrane, ali ko ostvaruje rezultate kako u sportu a tako i u izlecenjima od raznih bolesti jer je presna hrana odlicna i kao lek, nema potrebu da se nedmudruje sa nekima koji suprotno misle odnosno koji negiraju vrednost presne hrane.
Interesuje me necije iskustvo u takvoj ishrani; koliko konkretno ima rezultata na prakticnoj primeni takve ishrane. Konstatujem da nije bas lako uspeti navici se presnoj ishrani jer pocetak prelaska sa ustaljene ishrane slicno je teskom postu ili gladovanju.
Ali licno verujem da ima velikih tajni i koristi od presne hrane; samo neznam nikoga koji se tako hrani :(
Neko mora da ima iskustva :)
Cinnamon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 26, 2005 10:03 am

Post od Cinnamon »

ja ti preporucujem da npr. jedes sto vise povrca sitno isjeckanog ili narendanog, pomijesanog i dodas u njega neki dressing i jedes kao salatu s npr. integralnim hljebom. jako zdravo i dobar nacin da se naviknes na prijesno povrce.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Re: Presna hrana

Post od SnezanaR »

Milan3 napisao:Koliko je ishrana presnom hranom korisna za coveka?
Pa sve knjige na temu zdrave ishrane "kunu" se u presnu hranu. Osnova zdrave ishrane je upravo ta, tzv. "bazna hrana" - svo sezonsko povrce, izuzev krompira (kojeg treba kuvati u ljusci i tako jesti).
Ali, mislim da bi tu trebalo povesti racuna i o tome koja vrsta povrca odgovara kojoj krvnoj grupi.
Milan3
Novi član
Novi član

Post od Milan3 »

Izvini Snezo, po kom izvoru informacije, da tako bezumno kazem, mogu znati koje povrce ima uticaj na koju krvnu grupu?
Jeeja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 1:34 pm

Post od Jeeja »

ja se 2 meseca hranim presnom hranom.
jedem -povrce, voce, hladno cedjeno maslinovo ulje, zitarice, jaja.... trebalo bi uzimati i sveze mlako, dakle, nepasterizovano, ali to ne radim, jer se plasim, pa umesto toga uzimam jogurt i posni sir. jela spravljam po receptima Ernest Gintera iz knjige "Ziveti bez bolesti". raznovrsni su, ukusi su na pocetku cudni, ali sad uzivam. ima dobrih recepata za kolace (za one koji vole slatko). kad ogladnim izmedju obroka grickam bademe, orah, kikiriki, suncokret ili seme bundeve. preporucuje se i uzimanje dosta belog luka.. to bi bilo ukratko, ono osnovno.
od kucnih aparata neophodni su mikser (usitnjivac) i sokovnik.
imam 24 godine, nisam imala zdravstvene probleme, pa ne znam kako presna hrana utice na izlecenje. medjutim pre par dana sam saznala da imam hlamidiju, pa sam pocela da pijem antibiotike, i verujem da ce mi ova hrana pomoci u lecenju.. ali ostaje mi da vidim.
bila sam i kod nutricioniste, ona mi je rekla za primer "neke devojke" koja se hranila presnom hranom i dobila uzasne gastroloske probleme, ali mi je rekla i da je sve to individualno, nekome ne prija, nekome prija. krvna slika mi je u redu, eritrociti i hemoglobin su mi se povecali, jedino sto su trigliceridi i holesterol na donjoj granici.
uz to sam nastavila da se bavim rekreativno sportom, osecam se dobro, snazno.
preporucujem, ovaj nacin ishrane, ako ne za stalno, onda barem na 2-3 nedelje radi ciscenja organizma. prelazak sa "uobicajene" ishrane na ovu je tezak samo prvih 4-5 dana, posle je milina
pozz
Milan3
Novi član
Novi član

Post od Milan3 »

Slično je i samnom.
Pogledaj privatnu poruku.
beskintos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 9:12 pm

Post od beskintos »

I ja mogu da preporuchim presnu hranu. Bio sam na 99% presnoj hrani oko 7 meseci i nikada se nisam bolje osetjao nego tad.
Evo dobrog mesta za istomishljenike:
http://www.living-foods.com
Odgovori