Posledice proteinske dijete

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
IT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 09, 2006 1:34 am

Posledice proteinske dijete

Post od IT »

Proslog oktobra sam se spremao za takmicenje u muskom body fitnessu i ishrana mi se uglavnom zasnivala na proteinima iz jaja, belog mesa i sira, sa smanjenim unosom ugljenih hidrata uz koriscenje proteinskih suplemenata (protein surutke) i tablete aminokiselina. Nakon takmicenja sam na insistiranje svoje majke, koja je uzgred lekar i koja se ostro protivila takvom nacinu ishrane, uradio analizu krvi. Urea i kreatinin su mi bili nesto iznad granice normalnog, sve drugo u granicama, kao sto je ona i pretpostavila. Ipak nastavio sam sa slicnim rezimom ishrane uz uravnotezeniji odnos unosa ugljenih hidrata i proteina naravno, uz dodatak proteinskih suplemenata i nakon mesec dana ponovio analize. Rezultati su bili vrlo slicni. Kada sam prestao da uzimam dodatne proteine iz preparata i mesec dana nakon toga uradio analize vrednosti su se vratile u normalu.

Kreatinin* Urea**
13.10.2005. 123,20 7,79
21.11.2005. 115,00 7,59
20.02.2006. 84,47 6,71

Normalne vrednosti
* 44 – 115 mmol/l
** 3,3 – 8,3 mmol/l

Posto u porodici imam istoriju bolesti bubrezne insuficijencije moje pitanje je da li mogu da nastavim da se bavim ovim sportom koji zahteva specifican nacin ishrane? Procitao sam i da povecan fizicki napor moze stvoriti dodatan kreatinin u organizmu kao i da njegova kolicina zavisi derektno od velicine misicne mase. Svaka pomoc je dobrodosla. Hvala unapred.
Odgovori