pomoc

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Ogfil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 31, 2007 10:47 pm

pomoc

Post od Ogfil »

Moja majka boluje od dijabetesa 27 godina. Na zalost, kasno je presla na insulin, tako da joj je zdravlje veoma naruseno(visok pritisak, izuzetno oslabljen vid, neuropatija...) a trenutno najvise problema ima zbog bubrezne insuficijencije. Doktorka joj je rekla da drzi hipoproteinsku dijetu, no pri tom nije mogla da joj kaze nista konkretno, sem da ne jede meso, jaja, ml. proizvode... Kreatinin joj je dostigao vrednost 390 i ako nesto ne smislimo, morace uskoro da predje na dijalizu. Zivimo u malom mestu i nemamo drugog doktora. Molim vas da nam date neke primere ishrane, ili uputite na neku literaturu......
veksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 7:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veksi »

Prijatelju, sad sam videla tvoju poruku. Ono sto iz glave mogu da ti kazem, neka proba ovako: ja sam hipoglikemicar i moj lekar mi je savetovao da, da bih drzala to pod kontrolom da ne ode u dijabetes, jedem cesce ali manje. Neka tvoja mama proba tako, na taj nacin ce stalno aktivirati gusteracu da radi po malo. Moj tata ima povisen secer (ne i dijabet - vidis, nasledna stvar), ali jede meso - doduse ono mrsavo, nikako przeno nego dinstano ili sa rostilja. Prima li tvoja mama insulin? Hoces li da nadjem ovde nekog endokrinologa da ga pitam za misljenje? Da pogledam neke knjige o dijabetu, pa da uzmem i da ti posaljem? Kazi kako mogu da pomognem!
Ogfil
Novi član
Novi član

Post od Ogfil »

Da, uzima insulin, 12 jedinica + 4 jedinice. Doktorka joj je rekla da mora da smanji unos proteina jer ima izuzetno visok kreatin (390) i da ce , ako se jos poveca morati na dijalizu. Preporucila joj je lek ketosteril, koji ima efekta samo ako se drzi dijeta. Probala sam da joj sama sastavim jelovnik, ali jako je tesko uklopiti sve..... Da li tu postoji neki "gotov" jelovnik", za npr. nedelju dana? Bilo kakva pomoc ce nam puno znaciti....
veksi
Novi član
Novi član

Post od veksi »

Jasno mi je. Vidi, nedelja je, sve je zatvoreno. Pogledacu sutra u prodavnici zdrave hrane ovde u komsiluku, oni prodaju silne knjige o ishrani. Videcu da li ima nesto o ishrani dijabeticara. Ako nadjem, kupicu, pa ces mi dati svoju adresu da ti posaljem. A ima jedna knjiga s glupim nazivom ali odlicna je - zove se Zdravi i vitki, mada nije poenta u vitki nego zdravi. To je sistem ishrane koji se bazira na tri stvari: pravilno konzumiranje voca, ciklus ishrane i pravilno kombinovanje hrane. Ukratko, voce se jede ujutro i do podneva, jer je to period kad se telo cisti iznutra. Tvoja mama moze da jede kisele jabuke (to jede moj tata, on ima povisen secer, ali ne i dijabet). Od podneva do osam uvece se jede, ali se pravilno kombinuje hrana: varivo, salata i hleb: ili varivo, salata i meso: ili varivo, salata i mlecni proizvodi. Poenta je da se hleb, mlecni proizvodi i meso (odnosno riba) ne jedu zajedno nikad. A i to meso sto se jede, treba da je bareno ili peceno u rerni ili na rostilju. Moze riba, junetina, piletina. Za sada probaj to dok ja ne nadjem neku knjigu. Ne brini, smislicemo vec nesto.
Ogfil
Novi član
Novi član

Post od Ogfil »

Imamo mi neke knjige o ishrani dijabeticara, cak i neku dijetu. Ovde je problem kombinovanje hrane, jer mora jako da se vodi racuna da dnevni unos proteina mora biti do oko 30g dnevno, da bi taj lek delovao. A mora zbog secera da vodi racuna i o svemu ostalom.... Teska matematika! Nasla sam na ovom sajtu http://www.*/DT/m1041105.htm
Trebalo bi nam nesto u tom fazonu, samo malo detaljnije(mislim na primere jelovnika)
veksi
Novi član
Novi član

Post od veksi »

Onda mogu samo da ti preporucim ovu knjigu sto sam ti je spominjala. Napisali su je Harvi i Merilin Dajmond, a kod nas je prevedena kao "Zdravi i vitki". Imas tu dosta recepata, samo neke stvari ne postoje kod nas, cini mi se. Mislim da je sustina tog problema s jelovnicima u tome da - moras sama da ga napravis. Ali ako nadjem nesto u tom smislu, svakako cu ti poslati.
Odgovori