pitanje o hranjivosti konzervirane ribe i suvog mesa
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
pitanje o hranjivosti konzervirane ribe i suvog mesa
1.Zna se da je meso izvor proteina, zna se i da je najbolji način jesti meso obareno na pari ili kuvano, bez masti i soli.
Kako stoje stvari sa sušenim mesom kao što je pršuta ili mesnata slanina (uzmimo idealnu pretpostavku da je sušeno u
domaćoj radinosti "na obroncima Stare planine" , bez industrijskih ubrzavanja i aditiva) Da li je i takvo meso izvor
proteina, ili samo dobar način da se jednog dana zaradi rak debelog creva ?
2.Zna se da je riblje meso super stvar, i da je i njega najbolje jesti obareno, bez prženja i soli.
Da li je konzervrano riblje meso takođe dobar izvor hranjive blagodeti ? Prvenstveno mislim na svima dostupne konzerve
sardine, zatim tune (mislim na one u većim komadima, one mlevene ne jedem) , skuše, i ostalo što se može naći u konzervama,
ili u duboko zamrznutim filetima, po samoposlugama ?
da li je jedenje ovakvih stvari (dobra domaća pršuta, i morska riba iz konzerve ili iz zamrzivača) obično samozavaravanje da se
čini nešto kvalitetno za svoje telo , ili ipak ima one pretpostavljene kvalitete ?
Kako stoje stvari sa sušenim mesom kao što je pršuta ili mesnata slanina (uzmimo idealnu pretpostavku da je sušeno u
domaćoj radinosti "na obroncima Stare planine" , bez industrijskih ubrzavanja i aditiva) Da li je i takvo meso izvor
2.Zna se da je riblje meso super stvar, i da je i njega najbolje jesti obareno, bez prženja i soli.
Da li je konzervrano riblje meso takođe dobar izvor hranjive blagodeti ? Prvenstveno mislim na svima dostupne konzerve
sardine, zatim tune (mislim na one u većim komadima, one mlevene ne jedem) , skuše, i ostalo što se može naći u konzervama,
da li je jedenje ovakvih stvari (dobra domaća pršuta, i morska riba iz konzerve ili iz zamrzivača) obično samozavaravanje da se
čini nešto kvalitetno za svoje telo , ili ipak ima one pretpostavljene kvalitete ?
Re: pitanje o hranjivosti konzervirane ribe i suvog mesa
Bilo bi lepo da neko strucan odgovori na ovo pitanje jer i mene isto ovo zanima!
Ovo pitanje je više stvar Biohemije.Ajd ovako.Ovo je isto kao kad biste me pitali da li je jabuka isečena na male parčiće isto što i cela jabuka???batulica napisao:1.Zna se da je meso izvor proteina, zna se i da je najbolji način jesti meso obareno na pari ili kuvano, bez masti i soli.
Naravno da je meso izvor proteina i da na to ne utiče obrada.Nisu to vitamini pa da se raspadaju zagrevanjem,sušenjem i stajanjem na vazduhu.
Da li je nešto izvor proteina i da li je nešto "izazivač raka" su dva potpuno različita i međusobno nedodirljiva pitanja.
Dakle, proteini se ne gube sušenjem,salamurenjem ili konzervacijom jer to nisu nestabilna jedinjenja kao vitamini-od kojih se većina lako raspada i oksiduje ili masti i ulja koja mogu lako da užegnu.
Da li je zdravo jesti suVomesnate prodimljene prerađevine.Moj odgovor je:Ne preterivati jer svakim dimljenjem se na površini tog mesa nakupe produkti sagorevanja drveta koje se u te svrhe koristi.Pre svega mislim na polikondezovana aromatična jedinjenja koja imaju sposobnost direktne interkalacije uizmeđu parova baza u molekulu DNK što ima svoje implikacije na procese transkripcije i translacije i eto problema.Pored toga, meso se potapa i u natrijum-nitrat(od koga dimljenjem nastaje nitrit usled redukcije) ili direktno u natrijum-nitrit koji je kancerogen jer takođe oštećuje azotne baze koje izgrađuju molekule DNK.Nitriti se inače koriste kao jak konzervans u prehrambenoj industriji i njihovo doziranje je strogo definisano zakonom.
Na svu sreću, naš organizam poseduje niz mehanizama kojima se oštećena DNK reparira tako da su posledice minimalne.
Ne lišavajte se baš svega što vam se jede ali budite krajnje umereni.Jednom u dve ili tri nedelje vam neće naškoditi.
Što se tiče konzervirane tunjevine uvek je bolje jesti salamurenu nego komadiće u ulju.
Naravno, neuporedivo je zdravije jesti filete kupljene u ribarnici i spremljene u kući ali to nije za svačiji džep.
Osim postoje dosta kvalitetnije i jeftinije rste riba(bogatije omega-nezasićenim masnim kiselinama nego tuna) koje možete kupiti.
Hvala na ovako opsirnom i detaljnom odgovoru! 

Nema na čemu.BoyanRnR napisao:Hvala na ovako opsirnom i detaljnom odgovoru!
Pozdrav.
U svemu budi umeren. Planiram da za mesec dana 5 dana zaredom jedem samo konzerviranu ribu kako bih testirao jednu teoriju koja kaze da vecina konzerviranih riba sadrzi olovo. Ovo najverovatnije nije tacno, ali imaj na umu da se milioni riba nedeljno nasilno izvuku iz mora, procesuiraju, samelju, i prodaju kao lepo pakovanje. Sve djubre kad tad zavrsava u okeane (olovo, nafta, plastika), a ribe to unose u telo.
Pogledaj u cemu zivi ta riba koju jedes
http://www.youtube.com/watch?v=en4XzfR0FE8
Ako dopustiš odgovoriću ti kao analitičar-hemičar.Ništa nećeš postići eksperimentom.Sve namirnice su već prošle proces kontrole-analize.Sigurno nećeš naleteti na neku konzerviranu ribu ppunu olova,Za ribe je karakteristično da akumuliraju živu u obliku dimetil-žive koja je pogubna za nervni sistem.1121 napisao:U svemu budi umeren. Planiram da za mesec dana 5 dana zaredom jedem samo konzerviranu ribu kako bih testirao jednu teoriju koja kaze da vecina konzerviranih riba sadrzi olovo. Ovo najverovatnije nije tacno, ali imaj na umu da se milioni riba nedeljno nasilno izvuku iz mora, procesuiraju, samelju, i prodaju kao lepo pakovanje. Sve djubre kad tad zavrsava u okeane (olovo, nafta, plastika), a ribe to unose u telo.
Pozdrav.
A kolika je kolicina zive u konzervisanoj ribi? I koja kolicina bi bila dozvoljena i tolerantna?
Koliki je sadržaj žive u ribi zavisi od ribe do ribe i od vode(reke, jezera ili mora) iz koje riba dolazi, tačnije od zagađenosti vode.BoyanRnR napisao:A kolika je kolicina zive u konzervisanoj ribi? I koja kolicina bi bila dozvoljena i tolerantna?
MDK vrednost za npr. živu je,kao i za sve ostalo, propisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti hrane i ne znam tačnu vrednost dok ne pogledam.
winkler napisao:Koliki je sadržaj žive u ribi zavisi od ribe do ribe i od vode(reke, jezera ili mora) iz koje riba dolazi, tačnije od zagađenosti vode.BoyanRnR napisao:A kolika je kolicina zive u konzervisanoj ribi? I koja kolicina bi bila dozvoljena i tolerantna?
MDK vrednost za npr. živu je,kao i za sve ostalo, propisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti hrane i ne znam tačnu vrednost dok ne pogledam.
winkler,
da li bi mogli to da pogledate i odgovorite nam na pitanje?
mene takodje zanima sta je sa dimljenim ribama (dimljeni losos, saran i slicno)?
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."
Majakovski
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."
Majakovski
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jun 11, 2011 11:30 am
Zao mi je sto aktiviram staru temu, ali me strasno zanima koja konzervirana riba je dobra (mahom kupujem onu dal je mlevena ili ne ne znam ali sitni komadi)?
Najviše volim da pojedem ribu koja nije iz konzerve. Od konzervirane jedino tunjevinu. Danas se u Srbiji jede malo ribe, tako da u kom god obliku, vredi.