Pitanja o ishrani
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Mar 12, 2007 9:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pitanja o ishrani
U ovoj temu cu postavljati neka pitanja u vezi sa ishranom.
Jedno vreme sam gledao da se hranim zdravi, preradjeno sveo na minimum, ali kako je pocela skola, jedem po pekarama, i fornetijima...
I nesto se mislim: Zasto se hraniti samo zdravo(integralno), i kakve su prednosti zdrave ishrane? Znam stiti od bolesti... Ali konkretno, eto i covek koji se hrani u pekari, zivi isto dugo kao onaj sto stalno jede pravilno.
Jedno vreme sam gledao da se hranim zdravi, preradjeno sveo na minimum, ali kako je pocela skola, jedem po pekarama, i fornetijima...
I nesto se mislim: Zasto se hraniti samo zdravo(integralno), i kakve su prednosti zdrave ishrane? Znam stiti od bolesti... Ali konkretno, eto i covek koji se hrani u pekari, zivi isto dugo kao onaj sto stalno jede pravilno.
mogu da zive isto onaj sto se hrani u pekari i onaj u prodavnici zdrave hrane ako nemaju stresnih situacija na poslu u porodici, zive na cistom vazduhu, van buke itd.
A sta ako obojica obole usled nepredvidjenih okolnosti (npr.ostanak bez posla, smrtnog slucaja i dr). Ko ima vise sansi da bolje prodje, tj. ciji organizam ce se bolje snaci?
Naravno, onaj koji je manje emotivan i psihicki stabilniji
, samo sto su kod jednog prethodno vec bili holesterol i trigliceridi na gornjoj granici (zakrcenje krvnih sudova, visok pritisak i dr), a kod drugog u granicama normale.
Da banalizujemo - Sportista i pusac mogu isto da zive, samo sto jedan ima vise sansi da dobije karcinom pluca
A sta ako obojica obole usled nepredvidjenih okolnosti (npr.ostanak bez posla, smrtnog slucaja i dr). Ko ima vise sansi da bolje prodje, tj. ciji organizam ce se bolje snaci?
Naravno, onaj koji je manje emotivan i psihicki stabilniji

Da banalizujemo - Sportista i pusac mogu isto da zive, samo sto jedan ima vise sansi da dobije karcinom pluca
sn
-
- Stalni član
Ne pricamo o pusacima, samo o ishrani. Ali naravno ne mislim na totalnu suprotnost tipa Slanina-Sargarepa, nego zato je onaj koji jede svaki dan integralni hleb i pecivo, u prednosti u odnosu na onog sto stalno jede beli hleb i pecivo. Jer belo brazno u svetu nutricionizna ne vredi nista, i to kao "smece"?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Volela bih i ja isto to da znam.Pa nekada su se ljudi na ovim prostorima hranili uglavnom namirnicama kojih u Zdravoj hrani nema.Ne bih rekla bas da su se nase babe i dede nezdravo hranile!Vodim racuna o ishrani,ali iskreno ne znam ni sama zasto jedem integralno kada mi je bljutavo.Cudni smo mi ljudi.
E sad, prvo, sta podrazumevate pod zdravom ishranom?Bas bi bilo dobro kad bi se za temu zainteresovao neko ko je malo bolje upucen.Cini mi se da smo svi trenutno prisutni laici.Ono sto sam ja informativno citala je vrlo kontradiktorno, postoji prica o makrobiotici, pa onda ona prica o ishrani po krvnim grupama i sl.A sto se tice ishrane nasih baka, cinjenica je da su one jele slanine i svinjetine, ali je to prase bilo uhranjeno bundevama sa njihovih neprskanih njiva, a kokoske su hvatali po drvecu da pristave supu dok mi danas krkamo kokice utovljene ko zna cime, drzane u onim odurnim kavezima a prasice hrane kojekakvim koncentratima spravljenim da ne pisem od cega.Ako svemu tome dodamo kojekakve konzervanse, boje, aditive i jos kojesta, ipak smo mi daleko od ishrane nasih baba.S ovim cete se, nadam se sloziti.
-
- Stalni član
Ne pricam o tome, evo konketno kao sto sam i rekao
Naravno ne mislim na totalnu suprotnost tipa Slanina-Sargarepa, nego zasto je onaj koji jede svaki dan integralni hleb i pecivo, u prednosti u odnosu na onog sto stalno jede beli hleb i pecivo. Jer belo brazno u svetu nutricionizna ne vredi nista, i to kao "smece"?
Naravno ne mislim na totalnu suprotnost tipa Slanina-Sargarepa, nego zasto je onaj koji jede svaki dan integralni hleb i pecivo, u prednosti u odnosu na onog sto stalno jede beli hleb i pecivo. Jer belo brazno u svetu nutricionizna ne vredi nista, i to kao "smece"?
Ako te zanima samo odnos belo-integralno, osnovna razlika je da se preradom gube spoljašnji omotač i klica žitarice, čime se gube vitamini, minerali i sl.Osim toga belo brasno sadrzi i neku materiju koja mu daje belinu, mislim da se zove aloksin ili tako nekako (ja sam laik i to veliki, dakle,sve sto pisem nije strucno misljenje) nije baš mnogo zdrava, cak šta više...Eto to ti je odgovor zašto dati proizvodima od integralnog brašna prednost u odnosu na one od belog brašna.Ali, kao što rekoh, ne treba banalizovati stvari pa prostu zamenu belog brašna integralnim proglasiti pravilnom ishranom.
Pozdrav svima!
Mile, mislim da dugorocno gledano ako se hranis masnom,zacinjenom hranom,sa puno koncentrovanih secera,belim brasnom (koje vise goji) u velikim kolicinama i manjkom fizicke aktivnosti sigurno ces uci u grupu ljudi sa riziko faktorima za vec poznate bolesti savremenog coveka(povisen pritisak,secer,masnoce u krvi,aterosklerozu...),dok oni koji vode racuna o ishrani ce to sa velikom verovatnocom izbeci.Mislim da se ne treba opterecivati ako ti je uzina iz pekare(osim ako ti se tezina ne povecava),vec trebagledati da u ostatku dana pojedes neko voce,povrce,kuvan rucak...Naci svoju meru u skladu sa mogucnostima,jer ako se suvise opterecujes unosis nervozu u svoj zivot i kakva korist ..
Procitala sam da namirnice od integralnog brasna se duze vare i time si duze sit.Pored toga ima vise vit Bgrupe.
Zanimljivo je i da kad se hranimo tzv.brzom hranom organizam se brzo zasiti ali fakticki gladuje za vitaminima,mineralima,i onim cega ima u vocu i povrcu i zato smo opet gladni i ulazimo u zacarani krug koji se zavrsava gojaznoscu.Dugorocno to znaci slabu kosu,nokte,zube.slab imunitet..
Naravno nasa genetika je jako bitna i treba u skladu sa njom postaviti stvari.
Nadam se da sam bila od neke pomoci
Mile, mislim da dugorocno gledano ako se hranis masnom,zacinjenom hranom,sa puno koncentrovanih secera,belim brasnom (koje vise goji) u velikim kolicinama i manjkom fizicke aktivnosti sigurno ces uci u grupu ljudi sa riziko faktorima za vec poznate bolesti savremenog coveka(povisen pritisak,secer,masnoce u krvi,aterosklerozu...),dok oni koji vode racuna o ishrani ce to sa velikom verovatnocom izbeci.Mislim da se ne treba opterecivati ako ti je uzina iz pekare(osim ako ti se tezina ne povecava),vec trebagledati da u ostatku dana pojedes neko voce,povrce,kuvan rucak...Naci svoju meru u skladu sa mogucnostima,jer ako se suvise opterecujes unosis nervozu u svoj zivot i kakva korist ..
Procitala sam da namirnice od integralnog brasna se duze vare i time si duze sit.Pored toga ima vise vit Bgrupe.
Zanimljivo je i da kad se hranimo tzv.brzom hranom organizam se brzo zasiti ali fakticki gladuje za vitaminima,mineralima,i onim cega ima u vocu i povrcu i zato smo opet gladni i ulazimo u zacarani krug koji se zavrsava gojaznoscu.Dugorocno to znaci slabu kosu,nokte,zube.slab imunitet..
Naravno nasa genetika je jako bitna i treba u skladu sa njom postaviti stvari.
Nadam se da sam bila od neke pomoci

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
- Kontakt:
joj covece kkoja tema...pa da je hrana u pekari zdrava svi bi tamo jeli...prvo ako jedes samo u pekari znaci suvu hranu imaces problema sa stolicom...dalje hrana iz pekare ima dosta zumanca...a to je cist holesterol...a to znaci srcka
ima jos puno razloga ali....

" I Pay My Dues Every Day... Do You?"
-
- Stalni član
Bojana je dobro rekla, ali sta jesti u skoli, nema nista integralno u prekari, pre sam jeo int. fornetti, sad ni toga nema. Proja? brzo dosadi. Ja jedem svaka 3 sata, ali doracak mi je najobilniji.
Polako pocinjem da se gojim(prekara i slatko!!!), pripazicu se.
A vuksa, svi se hranimo u pekari, necu sigurno kuvanje nositi u skolu/na posao...
Polako pocinjem da se gojim(prekara i slatko!!!), pripazicu se.
A vuksa, svi se hranimo u pekari, necu sigurno kuvanje nositi u skolu/na posao...