Evo ja cu da nabrojim simptome a vi mi recite sta je:
-kad recimo ne jedem na vreme pocne u stomaku nesto cudno da se desava, nadimam se, sve vreme imam nadrazaj na podrigivanje, kao da mi je ispod grudne kosti puno vazduha koji ne mogu da izbacim napolje, prosto cujem kako nesto pucka ispod grudne kosti, cini mi se od zeludca do samog grkljana... to se nekad desava i kad jedem na vreme (pretpostavljam da je onaj Reflux... ali ipak bih da proverim)
-cesto mi se desava da jedem a da i dalje osecam ogromnu glad
-cim osetim da sam gladna skoro istog momenta mi je lose, imam vrtoglavice i osecaj da cu se onesvestiti.
Sta vi mislite da je u pitanju, i na koji nacin sve to da proverim, kao i kod koga da odem da bih videla sta je u pitanju i koja vrsta hrane mi (ne)odgovara.
opet o ishrani
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 1:11 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ne obavezno posle jela. Nekad DA (cini mi se da to vise zavisi od vrste hrane) a nekad (i najcesce) mi se slosi ako preskocim neki obrok. Posle toga sve sto pojedem me muci po ceo dan, taj "vazduh" i osecaj da ne znam hocu li povratiti ili podrignuti. To sve prodje preko noci i ujutru ustanem bez ikakvih tegoba. I nemam vise onaj redosled da ako sam gladna pa ne jedem prvo "pregladnim" pa vise ne osecam glad i mogu tako dugo. Sad cim osetim glad istog momenta mi je lose, odmah mi se vrti u glavi i imam utisak da cu se onesvestiti.
Taj problem će biti rešen lekovima koji se obično kod tegoba kao što su vaše propisuju. Nadutost je verovatno posledica gastrične staze (hrana se malo duže zadržava u želucu) zbog spazma pilorusa (to je deo želuca koji je malo više stegnut) pa se daju lekovi koji ubrzavaju pražnjenje želuca, zovu se prokinetici.
Pošto očigledno lako zapadate u hipoglikemiju, potrudite se da uvek imate nešto slatko uz sebe (npr. neki sokić), pa kad predosetite da će da vam se sloši, a vi to uzmite.
Posetite doktora, uradite kompletnu krvnu sliku i laboratoriju i tražite uput za gastroenterologa.
Sve najbolje!
Pošto očigledno lako zapadate u hipoglikemiju, potrudite se da uvek imate nešto slatko uz sebe (npr. neki sokić), pa kad predosetite da će da vam se sloši, a vi to uzmite.
Posetite doktora, uradite kompletnu krvnu sliku i laboratoriju i tražite uput za gastroenterologa.
Sve najbolje!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 29, 2006 11:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ishranom protiv nadimanja
koje namirnice nadimaju? u razlicitim knjigama navode se razlicite vrste hrane sem onih svima poznatim kao sto su mahunarke. da li i mleko krompir pirinac nadimaju? koliko se pravilnom kombinacijom namirnica moze pobediti nadimanje i tezina stomaka?
unapred hvala
Jedno je gastrična staza, a drugo je meteorizam. Meteorizam predstavlja veliku količinu gasova u crevima.
Nisam nuticionista, ali što se tiče hrane koja nadima to je jako individualna stvar.
Pirinač i krompir pošto imaju skroba mogu da dovedu do veće proizvodnje gasova u crevima.
Mleko i mlečni proizvodi mogu da izazovu nadimanje kod postojanja intolerancije laktoze (mlečnog šećera), ali nekad mleko i mlečni proizvodi nadimaju i kad ne postoji ova intolerancija.
Nadimanje može da bude i zbog poremećene crevne flore, gljiične infekcije, sindroma iritabilnih creva... itd da ne ređam sad.
Kod zdravih ljudi zdrava ishrana treba da bude balansirana, poželjno je pridržavati se piramide ishrane i dnevnih energetskih potreba, na taj način unećete sve što treba u adekvatnoj količini.
Nisam nuticionista, ali što se tiče hrane koja nadima to je jako individualna stvar.
Pirinač i krompir pošto imaju skroba mogu da dovedu do veće proizvodnje gasova u crevima.
Mleko i mlečni proizvodi mogu da izazovu nadimanje kod postojanja intolerancije laktoze (mlečnog šećera), ali nekad mleko i mlečni proizvodi nadimaju i kad ne postoji ova intolerancija.
Nadimanje može da bude i zbog poremećene crevne flore, gljiične infekcije, sindroma iritabilnih creva... itd da ne ređam sad.
Kod zdravih ljudi zdrava ishrana treba da bude balansirana, poželjno je pridržavati se piramide ishrane i dnevnih energetskih potreba, na taj način unećete sve što treba u adekvatnoj količini.