Nutricionista koji?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Feb 17, 2005 1:44 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nutricionista koji?
Ineteresuje me na koji nacin da dodjem do nekog nutricioniste koji mi moze napraviti neki plan ishrane kako bih zadrzao kilazu koju imam dakle oko 76-77kg?
Nikad nisam imao kontkat sa nutricionistima,pa ne znam da li oni rade u okviru redovnih domova zdravlja ili se ide u neke institute?
Hvala unapred
Nikad nisam imao kontkat sa nutricionistima,pa ne znam da li oni rade u okviru redovnih domova zdravlja ili se ide u neke institute?
Hvala unapred
Ne treba ti uput. Ukoliko zelis da ides u drzavnu instituciju, odes u Dr Subotica ( Institut za higijenu ). Za pregled ce ti traziti kompletnu biohemiju i urin. Cena je 500 dinara. Rezultati su ti validni mesec i po, tako da gledaj da zakazes odmah po vadjenju krvi pregled kod nutricioniste. Dugo se ceka.
-
- Stalni član
a interesuje me ako bi otisao u neku privatnu ordinaciju sta bi ste mi preporucili(posto ne bih da se zamlacujem sa tim prelgedima urina i slicno,i da jos dugo cekam na nutricionistu).Koliko takav pregled kod privatnika kosta.
Mene zanima samo kako da jedem da bih zadrzao ovu tezinu(nista vise od toga)
Mene zanima samo kako da jedem da bih zadrzao ovu tezinu(nista vise od toga)
U principu kod nas imas varijantu da ti traze kompletnu biohemiju i urin. I varijantu u kojoj ti proveravaju nivo masti i vode u organizmu. Za ovo drugo ne vadis krv, niti dajes urin.
U svakoj varijanti, moraces da brojis kalorije. I da se trudis da ne prekoracis dnevni unos koji je tebi odredjen, shodno godinama, aktivnosti i ostalom...To znaci da ces grozno da opterecujes sebe ili nekog ko kuva u tvojoj kuci da ti kuva posebno, da meri, da se lomi da pronadje odredjene namirnice i slicno...
Imas nekoliko softvera na internetu, koji imaju u sebi kalorijske vrednosti ogromnog broja namirnica. Mozes na osnovu njih da pravis balansiran jelovnik, a pre toga izracunas svoj bazalni metabolizam. Da probas tako. Takodje, nije lose ako vezbas u teretani ili vozis bajs, da uzimas L - carnitine.
U svakoj varijanti, moraces da brojis kalorije. I da se trudis da ne prekoracis dnevni unos koji je tebi odredjen, shodno godinama, aktivnosti i ostalom...To znaci da ces grozno da opterecujes sebe ili nekog ko kuva u tvojoj kuci da ti kuva posebno, da meri, da se lomi da pronadje odredjene namirnice i slicno...
Imas nekoliko softvera na internetu, koji imaju u sebi kalorijske vrednosti ogromnog broja namirnica. Mozes na osnovu njih da pravis balansiran jelovnik, a pre toga izracunas svoj bazalni metabolizam. Da probas tako. Takodje, nije lose ako vezbas u teretani ili vozis bajs, da uzimas L - carnitine.
-
- Stalni član
Ne samo da nije lose,nego 3X puta nedeljno vezbam u teretani,ali nigde ne mogu da nadjem podatak koliko tih sat-sat ipo u teretani sagori kalorija.
Inace sto se tice bajka,i to volim nadam se da cu do jeseni uzeti i stacionarni bajk za zimu,odlucio sam da danima kada ne idem u teretanu brzo hodam jedno 3-4 km u kraju.
Nadam se da ce to sve biti dovoljno da se ne ugojim.
Inace sto se tice bajka,i to volim nadam se da cu do jeseni uzeti i stacionarni bajk za zimu,odlucio sam da danima kada ne idem u teretanu brzo hodam jedno 3-4 km u kraju.
Nadam se da ce to sve biti dovoljno da se ne ugojim.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 5:10 pm
ja sam koristila chitosan i lepo sam smrsala, uz sitnu redukciju ishrane...
medjutim kasnije, kada sam ponovo nabacila kg i opet uzela chitosan, nije pokazalo rezultate...
sto se nutricioniste tice, cula sam za dr maju milenkovic, broj telefona je 011 417 029... nameravam i sama da je pozovem i da se raspitam.
medjutim kasnije, kada sam ponovo nabacila kg i opet uzela chitosan, nije pokazalo rezultate...
sto se nutricioniste tice, cula sam za dr maju milenkovic, broj telefona je 011 417 029... nameravam i sama da je pozovem i da se raspitam.
Re: Nutricionista koji?
Zdravo!
Da li neko moze da mi da telefone ili sajtove privatnih klinika, na kojima rade nutricionisti?
Hvala!
Da li neko moze da mi da telefone ili sajtove privatnih klinika, na kojima rade nutricionisti?
Hvala!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Avg 08, 2009 11:32 pm
Da li neko moze sa sigurnoscu da mi kaze da li C-Chitosan zaista funkcionise? Na koji nacin vezuje masti i izbacuje ih? Moje je misljenje da se masti najbolje trose dugotrajnim aerobnim aktivnostima, i ja licno ne verujem u delotvornost ovakih preparata, ali nisam siguran, mozda deluje. DIF-ovac sam i dosta mi je bliska ova oblast, i koliko sam upucen 99% ovakvih preparata su cista glupost, sa kojom se gubi glikogen i telesna tecnost, a ne masti. Ja bih koristio ovaj preparat ukoliko zaista trosi masti jer sam dizmorficar, trbusnjaci su mi opsesija, i zaista bi mi znacilo strucno misljenje u vezi sa ovim preparatom.
Hvala
Hvala
Limanac,
Chitosan koji se prodaje kao suplement je derivat hitina (chitin).
Hitin se normalno nalazi u opnama (oklopima) skoljki, rakova, kraba, insekata i celijskim zidovima gljiva - znaci veoma rasiren polimer u prirodi. Hitin je poliglukozamid, ali se u ishrani ponasa kao i druga vlakna ugljenih-hidrata nerastvorna u vodi (celuloza na primer). To znaci da ga nas digestivni sistem ne razlaze, ali kao i svako drugo dijetalno vlakno prisutno u vecoj kolicini povecava viskozitet sadrzaja creva. Samim tim moze da utice na brzinu prolaza hrane, varenje i apsorpciju ostalih materija.
Chitosan se industrijski dobija deacetilaacijom hitina, i ta promena ga cini prijemcivijim za zucnu kiselinu za koju se vezuje. Samim tim moze da dovede ili do smanjena varenja masnoca u crevima (manje zuci na raspolaganju) ili do povecanog lucenja zuci. U sastav samog zucnog soka ulazi i holesterol koji organizam hoce da "izbaci" napolje, pa povecana produkcija zuci znaci i donekle smanjenje holesterola u krvi. Ovaj efekat imaju i druga dijetalna vlakna - celuloza, pektini i slicno, a kjuc je unositi ih u vecim kolicinama da bi efekat bio vidljiv. Procenjuje se da chitosan i druga vlakna mogu da doprinesu da oko 10 do 90 kcal masnoca se ne apsorbuje iz hrane u toku dana (sto i nije nesto impresivno), a holesterol moze da se smanji za neki manji procenat.
Ako niste alergicni na skoljke i rakove (posto se iz njih najvise chitosana proizvodi) i ne smeta vam da pijete povecu kolicinu (i do deset kapsula dnevno) ovog ne tako jeftinog preparata, efekat moze biti slican onom kada dnevno unosite vecu kolicinu dijetalnih vlakana kroz hranu. I opet, treba biti oprezan, posto veca kolicina vlakana (vise od 60g na dan) moze da oteza apsorpciju gvozdja, kalcijuma i mnogo cega drugog iz hrane.
Ovde imate neke studije i svasta nesto o chitosanu, pa sami procenite.
http://www.quackwatch.com/04ConsumerEdu ... tosan.html
macence
Chitosan koji se prodaje kao suplement je derivat hitina (chitin).
Hitin se normalno nalazi u opnama (oklopima) skoljki, rakova, kraba, insekata i celijskim zidovima gljiva - znaci veoma rasiren polimer u prirodi. Hitin je poliglukozamid, ali se u ishrani ponasa kao i druga vlakna ugljenih-hidrata nerastvorna u vodi (celuloza na primer). To znaci da ga nas digestivni sistem ne razlaze, ali kao i svako drugo dijetalno vlakno prisutno u vecoj kolicini povecava viskozitet sadrzaja creva. Samim tim moze da utice na brzinu prolaza hrane, varenje i apsorpciju ostalih materija.
Chitosan se industrijski dobija deacetilaacijom hitina, i ta promena ga cini prijemcivijim za zucnu kiselinu za koju se vezuje. Samim tim moze da dovede ili do smanjena varenja masnoca u crevima (manje zuci na raspolaganju) ili do povecanog lucenja zuci. U sastav samog zucnog soka ulazi i holesterol koji organizam hoce da "izbaci" napolje, pa povecana produkcija zuci znaci i donekle smanjenje holesterola u krvi. Ovaj efekat imaju i druga dijetalna vlakna - celuloza, pektini i slicno, a kjuc je unositi ih u vecim kolicinama da bi efekat bio vidljiv. Procenjuje se da chitosan i druga vlakna mogu da doprinesu da oko 10 do 90 kcal masnoca se ne apsorbuje iz hrane u toku dana (sto i nije nesto impresivno), a holesterol moze da se smanji za neki manji procenat.
Ako niste alergicni na skoljke i rakove (posto se iz njih najvise chitosana proizvodi) i ne smeta vam da pijete povecu kolicinu (i do deset kapsula dnevno) ovog ne tako jeftinog preparata, efekat moze biti slican onom kada dnevno unosite vecu kolicinu dijetalnih vlakana kroz hranu. I opet, treba biti oprezan, posto veca kolicina vlakana (vise od 60g na dan) moze da oteza apsorpciju gvozdja, kalcijuma i mnogo cega drugog iz hrane.
Ovde imate neke studije i svasta nesto o chitosanu, pa sami procenite.
http://www.quackwatch.com/04ConsumerEdu ... tosan.html
macence
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Avg 08, 2009 11:32 pm
macence,
mnogo hvala na ovako kvalitetnom odgovoru
mnogo hvala na ovako kvalitetnom odgovoru