Nedostak minerala

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 27, 2013 12:50 am

Nedostak minerala

Post od JakeSully »

Pozdrav svima.

Već duže vrijeme imam neke bjele mrljice na noktima i nisam ni obraćao pažnju na njih, ali onda sam naletio na neki tekst koji kaže da su one indikator nedostatka minerala cinka.

http://imageshack.us/photo/my-images/203/sam0522b.jpg/

I onda sjedem i nađem u kojim namirnicama ima toga minerala i kolika je njegova preporučena RDA i ona iznosi 11 mg, e onda preračunam odprilike koliko ga ja unosim dnevno, i manje-više unosim ga u tim granicama (najčešće preko žumanaca i kikirikija, ali i nekih drugih namirnica)..

Pa me sada interesuje, da li to znači da meni treba više cinka, ako su ove mrljice indikatori ili one mogu biti posljedica nečeg drugog?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Nedostak minerala

Post od aa_aca »

Једно је шта пише колико чега где има, а друго је шта је заиста тачно. Како се данас гаје биљке и животиње, питање је шта једемо.

Ево ти препоруке на слици, а скокни и до мог сајта (адреса у профилу) и погледај да ли ћеш наћи нешто корисно.

Slika
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Тек сада сам видео. Ти си онај фудбалер! Ко зна шта теби још фали? Ако си физички доста активан мораш да појачаш дозу витамина и минерала. Обична храна ти није довољна.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Hmmm, to za kvalitet hrane si upravu 100%
Inače ne koristim ovo u vidu suplemenata, jer nisam siguran kolika je ustvari iskoristljivost i da li su štetni ti sintetički minerali i vitamini?

Ja to više rekreativno igram, ali trošim se mnogo, još tome dodaj dosta sati učenja i ludilo :o

Pijem whey protein, omega 3.. Sve što nađem da bi mi koristlilo, a da je u okviru mojih finansijskih mogućnosti.

Pogledaću sada malo tvoj sajt da vidim šta ima. Pozdrav.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Чувај се човече. Било би глупо да се упропастиш трудећи се да живиш здраво.

На сајту сам означио савете које ја примењујем. Све витамине и минерале користим (или сам користио). Нарочито су ми добри они мултивитамини. Витамин Ц им је одличан (Натрол) - видиш длачице и мрвице како вире из њега и није кисео.

Спорт, учење,... Много се трошиш и мораш да надокнадиш потрошњу. Поздрав!
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Ja više praktikujem ove prirodne izvore, ali možda ću da probam i te sintetičke, pogotovo cink, pa da vidimo da li će ovi kružići da se povuku :)
Trudim se koliko god mogu, hvala na savjetima, pozdrav.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Ово што ја пијем је прилично природно. Мора да се пије обавезно уз јело, што код синтетичких није случај.

Немој да заборавиш да не можеш довољно да поједеш хране да би на тај начин унео све потребне састојке у случају када се активно бавиш спортом или ако си изложен свакодневном стресу и менталном напору.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Možda bih mogao da uključim u ishranu ovaj neki multi mineral i vitamin kompleks, razmisliću, moram da se informišem koji je proizvođač najbolji, da ne kupim te sintetičke.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Само немој да купујеш по апотекама него по продавницама за спортисте. Узгред, ово што ја користим није синтетичко.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Imaću to na umu.
Odgovori