Da li moze da se smrsa, ako se svaki dan jede ista hrana ?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

gocaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 3:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li moze da se smrsa, ako se svaki dan jede ista hrana ?

Post od gocaz »

Mogla bih da pisem knjige o pokusajima skidanje telesne tezine......Isprobavala sam razne vrste redukcionih dijeta. Uspeh je polovican.

Do sada nisam isprobala takav nacin ishrane da svaki dan da jedem istu namirnicu (npr : supu iz kesice i jogurt, bareni - peceni krompir sa jogurtom i sl.).

Da li ste pokusavele drage moje tako nesto i kakva su vam iskustva ? Takodje, me zanima sta ste jele u takvoj kombinaciji ? Kakvi su bili rezultati ?
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Nisam razumela... Da svaki dan u nedelji jedes jedno te isto pa tako do ko zna kad, ili da recimo svakog ponedeljka jedes jedno, utorka drugo itd?

U svakom slucaju, prva opcija nije ni najmanje zdrava jer organizmu su potrebne razlicite namirnice zbog vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata...SVaka namirnica sadrzi drugaciju kombinaciju i svakako da samo jedna namirnica ne moze da zadovolji sve potrebe organizma. Takav nacin ishrane ti je siguran put ka razboljevanju.

Sto se druge opcije tice, postoji UN dijeta, gde se 1 dan jede slatko, drugi dan povrce, treci voce a cetvrti meso... Ali naravno ne uvek sve isto. Raspitaj se malo o toj dijeti, neki kazu da je efikasna, ja nisam probala.

Inace posto kazes da si probala raznorazne dijete, verovatno nisu pomogle jer dijete u globalu nisu dobra stvar, upravo zato sto svaka dijeta potencira unos samo vitamina ili samo proteina itd, a organizmu je potrebno od svega po malo(Neceg vise neceg manje). Zato je po meni najbolja "dijeta" da jedes prema svom BMR-u, ali takodje i da obratis paznju koliko cega treba tvom organizmu(postoje tablice na netu).
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Post od neu3no »

Mozda bi mogla da smrsas tako, al svakako bi mogla da se razbolis.

Ista hrana svaki dan? Ja bi poludeo. A verovatno bi ubrzo osetio nedostatak vitamina ili nesto slicno.
gocaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 3:00 pm

Post od gocaz »

Samo da pojasnim. Bukvalno sam mislila da svaki dan jedem ( ama, bas ) istu vrstu hrane. Nisam mislila na proteinsku dijetu.
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Post od neu3no »

o bože, pa zašto? Ne vidim nikakvog ni smisla ni razloga da se svaki dan jede ista hrana.

Za čoveka je prirodno da jede što raznovrsniju hranu s tim da neke vrste hrane kao što su žitarice tj ugljikohidrati ne sme ama baš nikad da izbaci iz upotrebe. Ribu jednom ili dvaput nedeljno. Svaki dan voće i povrće.

Takva monotona ishrana kakvu pominjete je apsolutno je besmislena i opasna po zdravlje.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

To u stvari dovodi do suprotnog efekta! Kada telo stalno prima istu hranu, nauci da je bolje "obradi" pa vise stornira u mast, t.j. manje mu energije treba da svari hranu ako se vremenom na nju navikne.

Znaci treba jesto STO RAZNOVRSNIJE... Ne samo zbog unosa nutrijenata nego bas i zbog sagorevanja kalorija. Ovo drugo je potpuno kontraproduktivno.
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

Ja sam jela jednom celih 45 dana samo kivi. Nisam se razbolela, nisam ni poludela :lol: . Nije mi nista nedostajalo, skinula sam neki visak kg i nakon 20.tog dana vise nisam gubila na tezini. Nisam sebi nista branila, nisam imala neki cilj - jednostavno zanimalo me koliko dugo mogu, i nakon tog 45. dana prvo za cim sam imala jaku zelju bili su ugljeni hidrati, pa sam prva dva dana jela zaista dosta ugljenih hidrata, ali samo njih. To je princip razdvojene ishrane - ako jedete hidrate ne smete ih kombinovati sa belancevinama. Voce ne smete kombinovati ni sa hidratima ni sa belancevinama, ni sa povrcem - razlicit je princip varenja, potrebni su potpuno razliciti enzimi. Povrce ne sme sa belancevina, ali sme sa hidratima...

Nisam sigurna koja bi literatura na srpskom mogla detaljnije da uputi na ovo, ali autori knjige "Princip razdvojene ishrane" su Jan i Inge Drajz.
Slika
Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

Post od Padmé »

Meni je u Savetovalistu za dijetetiku preporucena dijeta gde se manje - vise svaki dan ponavlja ista hrana.
ujutro : pahuljice sa jogurtom
rucak : meso, salata, crni hleb,
vecera : sir 0 % mlecne masti, jogurt ( ne znam da li znate, ali pre Nove godine se pojaviio i Imlekov jogurt sa 0 % mlecne masti ), hleb.
2 uzine, jedna voce, druga belance
Mogu da jedem ribu, govedinu, razne vrste voca, povrca, ali kako meni ne smeta i lenja sam da menam, ja svaki dan jedem potpuno istu hranu i to od 27. 9 2007, sto ce reci 100 dana 8) .
Jedem samo piletinu, jabuke ( ne jedem razne vrste voca, a doktorka mi je rekla da su jabuke OK i njima imate sve sto vam treba, sto se voca tice ).
Smrsala sam nekih 12 kg., bila sam u prosli cetvrtak u savetovalistu, ali ono zatvoreno, pa cu sledeceg.
Dakle moj odgovor je moze, ipak bih ti savetovala da se konsultujes s doktorm, da bi ti izbalansirao unos namirnica iz razlicitih grupa.
Preporuka :
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=15528
pozdrav :wink:
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Naravno da si smrsala jer si unosila malo kalorija a ne zato sto si jela to sto si jela. Inace takva isharana kakva ti je preporucena je u stvari ono kako bi svako trebao da se hrani ali s tim da se unose razne vrste hrane a ne kao sto si ti napisala svaki dan isto meso, isto voce, isto povrce... I inace ne znam kako si izdrzala, zar ti se nikad nije jelo nesto drugo?? Inace ja sam za 2 meseca smrsala 8 kg jeduci u skladu sa BMR a to je PONEKAD ukljucivalo i nesto slatko, slano itd.

A inace mislim da devojka koja je postavila pitanje nije mislila na to da svaki dan jede isto s tim sto su obroci razliciti vec da svaki dan jede jedan isti obrok nekoliko puta dnevno. Mozda i gresim.

A za 45 dana jedenja kivija mogu da kazem samo jedno-nebuloza. Nisi samo skinula visak kg vec ti je opala misicna masa. Nekoliko kilograma je verovatno stvarno otislo usled gladovanja ali pre svega si izgubila na misicnoj masi jer nisi unosila dovoljnu kolicinu proteina koji su NEOPHODNI misicima. I taj princip razdvojene ishrane je bezveze. Organizmu su SVAKOG DANA potrebene odredjene kolicine vitamina/proteina/u.hidrata... Pogledajte kako se hrane sportisti-to je najzdravija ishrana.
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član

Post od Skywalker »

girl_from_nowhere napisao:A za 45 dana jedenja kivija mogu da kazem samo jedno-nebuloza. Nisi samo skinula visak kg vec ti je opala misicna masa. Nekoliko kilograma je verovatno stvarno otislo usled gladovanja ali pre svega si izgubila na misicnoj masi jer nisi unosila dovoljnu kolicinu proteina koji su NEOPHODNI misicima.
Hvala ti na komentaru :lol: Pisala sam na nekoj drugoj temi ali ponovicu i ovde - sve vreme, i pre i kasnije sam trenirala svakodnevno pa mi nije opala misicna masa vec sam izgubila visak kg, i nakon toga, kada viska vise nije bilo, nije bilo ni sta da se skida. Svako voce ili povrce se moze koristiti za turu detoksifikacije, sirovim namirnicama unosite u organizam vitamine i minerale, a koliko dana cete provesti na "ciscenju" to je vrlo individualno.
girl_from_nowhere napisao:I taj princip razdvojene ishrane je bezveze. Organizmu su SVAKOG DANA potrebene odredjene kolicine vitamina/proteina/u.hidrata... Pogledajte kako se hrane sportisti-to je najzdravija ishrana.
Hrana za sportiste JE HRANA ZA SPORTISTE i ne moze se savetovati univerzalno bez obzira na stil zivota i dnevnu rutinu. Moj prijatelj je pre par meseci zbog zdravstvenih problema morao da prestane sa treninzima i vec se ugojio nekih 6 kg - iako se krece vise nego prosecan covek koji radi u kancelariji, pri cemu napominjem da je umanjio obroke u odnosu na period kada je treirao. Da ne pricam o tome da je nebulozno takav princip ishrane preporuciti nekome ko nikada nije trenirao. Sportisti se trose i potreban im je veci kalorijski unos, i potpuno drugaciji izbor namirnica.

Ocigledno nisi upoznata sa principom razdvojene ishrane - ne postoji namirnica koju NE UNOSIS, unosis sve samo pazis sta sa cim kombinujes u jednom obroku. Tako da je nevalidna izjava o nedostatku bilo cega - jedete sta zelite, samo pazite na to sta sa cim kombinujete - tipa ne sme krompir sa mesom, niti meso sa hlebom... vec se meso kombinuje sa svim salatama ili povrcem (izuzev pasulja npr)...

Btw. osoba koja je postavila topik je razmisljala o kombinaciji pomfrit i jogurt svaki dan, jer jako voli krompirice.
Slika
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ok jos i da razumem dan-dva-tri ali 45 dana jesto samo kivi :o :o :o Ne mozes me ubediti da je to normalno i da je to nesto sto je organizmu neophodno.

Nisam napisala HRANA ZA SPORTISTE vec "kako se sportisti hrane". Normalno da neko ko 5 sati dnevno trenira treba da jede ogromnu KOLICINU hrane, a ja nisam mislila na kolicinu vec na namirnice koje se koriste. Unose sve sto je zdravo, ujutru skrob, uzina voce, rucak proteini-mesto i vitamini-povrce, vecera riba-opet proteini, belance i povrce... Dakle oni ne jedu jedno te isto svaki dan a odlicno izgledaju :lol:

Hehe i ja obozavam jogurt i pijem ga uz rucak i veceru... Ali mi kombinacija supa i jogurt nesto ne ide... Preslabo je. A o pomfritu sta reci sem da je cisto djubre. Przeno uopste ne treba da jedu oni koji hoce da smrsaju.

I da zakljucim: ako neko hoce da smrsa a pritom nema tendencije da se bilduje dovoljno je da se hrani ZDRAVO i naravno da su dozvoljene greske jer retko ko uspe da izdrzi da mesecima ne pojede recimo kockicu cokolade a i bezveze je robovati ishrani... Zivot je kratak i treba da uzivamo u njemu :wink:
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Sta je ta BMR metoda? Jel' to vezano za kolicinu secera u hrani?
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član

Post od Skywalker »

girl_from_nowhere napisao:Ok jos i da razumem dan-dva-tri ali 45 dana jesto samo kivi :o :o :o Ne mozes me ubediti da je to normalno i da je to nesto sto je organizmu neophodno.
Normalno? Pa to nije moja preporuka za zdravu ishranu vec sam pristupila tome u cilju skidanja viska kg.
Inace, pri terapiji gladovanjem koje se sporovodi kod jako teskih oboljenja, i uz obaveznu konsultaciju i pracenje lekara, se puno uzdrzavanje od svake hrane (dakle - samo na vodi i biljnim cajevima) sprovodi citavih 40 dana. TO NIJE REZIM ZDRAVOG ZIVOTA - VEC REZIM ZA LECENJE KANCERA U POODMAKLOJ FAZI.
girl_from_nowhere napisao:Nisam napisala HRANA ZA SPORTISTE vec "kako se sportisti hrane". Normalno da neko ko 5 sati dnevno trenira treba da jede ogromnu KOLICINU hrane, a ja nisam mislila na kolicinu vec na namirnice koje se koriste. Unose sve sto je zdravo, ujutru skrob, uzina voce, rucak proteini-mesto i vitamini-povrce, vecera riba-opet proteini, belance i povrce... Dakle oni ne jedu jedno te isto svaki dan a odlicno izgledaju :lol:
Preporucujem da proveris sa nutricionistom ovaj rezim koji preporucujes "ujutru skrob, uzina voce, rucak proteini-mesto i vitamini-povrce, vecera riba-opet proteini, belance i povrce... ". Mozes garantovati da ce se osoba kojoj ovu ishranu preporucis gojiti makar 1-1,5 kg nedeljno.
Sportisti odlicno izgledaju dok treniraju, ali kada prestane to trosenje na treninzima klubovi ih upucuju na savetovanja sa nutricionistima - u kom pravcu da regulisu ishranu u zavisnosti od genetike, dnevne potrosnje... To je informacija iz prve ruke posto je moj muz od osnovne skole punih 14 godina trenirao vaterpolo u Zvezdi, i u kontaktu je sa vecinom tadasnjih suigraca.
Nasa dobro poznata nutricionistkinja Jorga je savetovala jednom od njih nakon sto je napunio odredjeni broj godina i prestajao sa treninzima dorucak od 100 g mladog sira, za rucak 100 g barenog integralnog pirindza, i za veceru salatu, uzina voce ili casa jogurta. Jednom nedeljno 100 g barenog mesa, i jednom nedeljno 100 g barene ribe - ne iz konzerve. To je bio rezim za prvih par meseci dok se organizam prilagodi novoj potrosnji.
girl_from_nowhere napisao:Hehe i ja obozavam jogurt i pijem ga uz rucak i veceru... Ali mi kombinacija supa i jogurt nesto ne ide... Preslabo je. A o pomfritu sta reci sem da je cisto djubre. Przeno uopste ne treba da jedu oni koji hoce da smrsaju.
Isto sam tvrdila i ja - krompir pri przenju upije jako mnogo masnoce i dovoljno je da proverite koliko ulja upija jedna tura pomfrita pa da se ozbiljno zamislite da li zelite to u jednom obroku da sipate u svoje telo.
Slika
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član

Post od Skywalker »

skywalker napisao:
girl_from_nowhere napisao:I taj princip razdvojene ishrane je bezveze. Organizmu su SVAKOG DANA potrebene odredjene kolicine vitamina/proteina/u.hidrata... Pogledajte kako se hrane sportisti-to je najzdravija ishrana.
Hrana za sportiste JE HRANA ZA SPORTISTE i ne moze se savetovati univerzalno bez obzira na stil zivota i dnevnu rutinu. Moj prijatelj je pre par meseci zbog zdravstvenih problema morao da prestane sa treninzima i vec se ugojio nekih 6 kg - iako se krece vise nego prosecan covek koji radi u kancelariji, pri cemu napominjem da je umanjio obroke u odnosu na period kada je treirao. Da ne pricam o tome da je nebulozno takav princip ishrane preporuciti nekome ko nikada nije trenirao. Sportisti se trose i potreban im je veci kalorijski unos, i potpuno drugaciji izbor namirnica.
evo i komentara iz prve ruke... http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 549#104549
okablue napisao:Dugo sam se bavila sportom,navikla na obimne obroke,ali kad sam prestala da treniram,organizam zahteva i dalje tu kolicinu hrane,a ne trosim se i naravno dobila 20kg...
Slika
okablue
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 6:34 pm

Post od okablue »

za sportiste veca kolicina,a za ostale manja,ali dobro izbalansirana hrana za svakog.
U svakom oboku treba imati masti do 30% najvise,(za ostalo ne znam tacno,ne mogu da se setim) i to je najbolje za organizam koji zeli da odrzi ili smanji masu,a posle je sve pitanje kolicine u odnosu na dnevne potrebe svakog pojedinca.
Preporucuju se namirnice sa tim odnosom masti,a to se veoma lako racuna,jer na svakom proizvodu imate ukupan br.kalorija i sastojke u gramima.Svaki gram masti se pomnozi sa 9 i ako dobijeni broj cini manje od 30 % moze da se jede,naravno u ogranicenim kolicinama
Ako nekog o ovome jos intersuje,neka kaze.
Odgovori