Mleko - istine i zablude
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Mleko - istine i zablude
Zanima me da li i koliko koristite kravlje mleko i mlecne proizvode u ishrani. Verujete li da je to vise korisna ili stetna namirnica?
Pitam jer sama ne konzumam mleko uopste, mlecne proizvode tek retko, i nekako mi logicno zvuci da mleko krave ima svrhu samo da odhrani tele.
Pitam jer sama ne konzumam mleko uopste, mlecne proizvode tek retko, i nekako mi logicno zvuci da mleko krave ima svrhu samo da odhrani tele.
-
- Stalni član
- Postovi: 3798
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Lokacija: Pozarevac
- Kontakt:
Oh, ne opet....
Kravlje mleko je sasvim u redu, evoluciono smo naviknuti na njegovu upotrebu, ko zeli da se odrekne te namirnice i da ljudima usadi iracionalne strahove i stavove, samo ce naneti zlo. Imacemo glad kao u Indiji, gde "svete krave" setaju uokolo, a ljudi umiru od neuhranjenosti.
Kravlje mleko je sasvim u redu, evoluciono smo naviknuti na njegovu upotrebu, ko zeli da se odrekne te namirnice i da ljudima usadi iracionalne strahove i stavove, samo ce naneti zlo. Imacemo glad kao u Indiji, gde "svete krave" setaju uokolo, a ljudi umiru od neuhranjenosti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Postovi: 93
- Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 4:40 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Od pocetka marta popio sam mleka: 210dana x 0.5L = 105 Litara.dr ivica napisao: Imacemo glad kao u Indiji, gde "svete krave" setaju uokolo, a ljudi umiru od neuhranjenosti.
Ujutru 0.250ml toliko i uvece (naravno bez hrane), jogurt ne uzimam osecam tezinu ne samo u stomaku vec i u celom telu.
Kiselo mleko napravim sam, prija kao i mleko.Do marta sam pio sve i svašta sem mleka, pa sam se tako i osecao.
Sada se nekako osecam kao odojce a i Lab.nalazi su takvi.
Meni licno odgovara ova dnevna doza mleka.
-
- Stalni član
- Postovi: 3798
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Lokacija: Pozarevac
- Kontakt:
Mile, ako ste napravili gresku u kucanju, u redu, pitanje opet ostaje isto: a gde odlazi kalcijum iz kostiju? Jel povisen u krvi? jel se poviseno izlucuje u urinu? Da li je to dokazano odredjivanjem u 24-satnom urin kod konzumenata i nekonzumenata?...
@uspeh:
SAMO NAPRED! Zivelo mleko!
Ockham's Razor ``Pluralitas non est ponenda sine neccesitate''
Imamo dovoljno problema sa pravim bolestima i pravim rizikofaktorima, ne trebaju nam iskonstruisane i neproverene pretpostavke.
@uspeh:
SAMO NAPRED! Zivelo mleko!
Ockham's Razor ``Pluralitas non est ponenda sine neccesitate''
Imamo dovoljno problema sa pravim bolestima i pravim rizikofaktorima, ne trebaju nam iskonstruisane i neproverene pretpostavke.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Evo da probam ja da objasnim. Ja sam nutricionista sa neta (videti definiciju toga u temi preskakanje dorucka).
Za nase telo je veoma vazno da ostane u stanju kiselo-bazne ravnoteze. pH krvi mora da se drzi u granicama 7,mm do 7,nn (nesto na dve decimale nisam zapamtila). Proteini i mineral fosfor nas odvlace u kiselu stranu, a minerali magnezijum, kalcijum, kalijum u baznu stranu. Ukoliko se unose previse kisele hrane (proteinska hrana) telo ce u nastojanju da povrati ravnotezu izvlaciti kalcijum iz kostiju. To vodi osteoporozi. Da se to ne bi desilo treba uz proteine jesti i povrce koje daje baznost (najvise ka baznoj strani vuce zeleno lisnato povrce povrce).
Sta je sa mlekom koje sadrzi nesto proteina i fosfora, ali i mnogo kalcijuma? Ono bi trebalo ispasti netralna namirnica (ni preterano kisela, ni preterano bazna). I tu onda nije jasno kako samo mleko utice na izvlacenje kalcijuma iz kostju. Ako uzmem u obzir na informacije o tome da kalcijum iz pasterizovanog mleka ne moze da se u potpunosti apsorbuje jer je u procesu pasterizacije nestao enzim (phosphatase) potreban za to onda mleko postaje kiselo i telo se spasava od toga izvlacenjem kalcijuma iz kostiju. Prema tome jedino sirovo mleko bi bilo OK. Ja ga licno nisam pila, ali moj muz jeste dok je bio mali i nikada nije zaradio neke bakterije od toga.
Licno nemam problem sa tim sto su ljudi jedini sisari koji piju mleko i kad odrastu, niti sa
tim sto je to hrana zivotinjskog porekla. Jedini problem je davanje hormona kravama da daju neprirodno velike kolicine mleka, kao i davanje antibiotika sto se sve odrazava u mleku koje pijemo.
Nervira me kada industrija mleka izvuce sve sto valja iz mleka pa nam onda na skoro 0% mm dodaje vestacke vitamine i to naziva zdravom hranom fat out/ vitamins in (novosadska mlekara).
http://www.westonaprice.org/transition/dairy.html
http://www.drlam.com/opinion/osteoporosis.cfm
http://www.realmilk.com/abstractsmilk.html
Za nase telo je veoma vazno da ostane u stanju kiselo-bazne ravnoteze. pH krvi mora da se drzi u granicama 7,mm do 7,nn (nesto na dve decimale nisam zapamtila). Proteini i mineral fosfor nas odvlace u kiselu stranu, a minerali magnezijum, kalcijum, kalijum u baznu stranu. Ukoliko se unose previse kisele hrane (proteinska hrana) telo ce u nastojanju da povrati ravnotezu izvlaciti kalcijum iz kostiju. To vodi osteoporozi. Da se to ne bi desilo treba uz proteine jesti i povrce koje daje baznost (najvise ka baznoj strani vuce zeleno lisnato povrce povrce).
Sta je sa mlekom koje sadrzi nesto proteina i fosfora, ali i mnogo kalcijuma? Ono bi trebalo ispasti netralna namirnica (ni preterano kisela, ni preterano bazna). I tu onda nije jasno kako samo mleko utice na izvlacenje kalcijuma iz kostju. Ako uzmem u obzir na informacije o tome da kalcijum iz pasterizovanog mleka ne moze da se u potpunosti apsorbuje jer je u procesu pasterizacije nestao enzim (phosphatase) potreban za to onda mleko postaje kiselo i telo se spasava od toga izvlacenjem kalcijuma iz kostiju. Prema tome jedino sirovo mleko bi bilo OK. Ja ga licno nisam pila, ali moj muz jeste dok je bio mali i nikada nije zaradio neke bakterije od toga.
Licno nemam problem sa tim sto su ljudi jedini sisari koji piju mleko i kad odrastu, niti sa
tim sto je to hrana zivotinjskog porekla. Jedini problem je davanje hormona kravama da daju neprirodno velike kolicine mleka, kao i davanje antibiotika sto se sve odrazava u mleku koje pijemo.
Nervira me kada industrija mleka izvuce sve sto valja iz mleka pa nam onda na skoro 0% mm dodaje vestacke vitamine i to naziva zdravom hranom fat out/ vitamins in (novosadska mlekara).
http://www.westonaprice.org/transition/dairy.html
http://www.drlam.com/opinion/osteoporosis.cfm
http://www.realmilk.com/abstractsmilk.html
Zelim da se nadovezem na Jeldu,
da najgore je to sto krave kljukaju svacim (u ostalom kao i meso)pa je mleko izprazno (ako tako mogu da se izrazim)..
Mene licno mleko nadima, i pijem uglavnom jogurt...
Inace kupujem kozije mleko, koj je daleko zdravije i brze se vari, jedino ljudi koji imaju problema sa peskom u bubrezima ili kamenom u bubregu moraju da se paze ovog mleka, jer je bogato kalcijumom, a on hoce da pogorsa stanje kamencica...
Ja cak pre kupujem i koziji sir, cak i koziji jogurt...problem je sto je skuplji i sto moram da narucujem na pijaci (tu ukljucujem i mleko)...
U Madjarskoj je pokrenuto istrazivanje zbog toga sto ima jako puno bolesnika sa kardio vaskularnim bolestima medju mladima...i doslo se do zakljucka naravno zbog lose ishrane u mladosti gde je i jedan od uzrocnika dugotrajno punomasno mleko koje se daje maloj deci, gde ta mast (koja je u slucaju prirodnog mleka zdravija) predstavlja malte ne otrov jer se direktno kaci na holesterol....
Pozdrav
da najgore je to sto krave kljukaju svacim (u ostalom kao i meso)pa je mleko izprazno (ako tako mogu da se izrazim)..
Mene licno mleko nadima, i pijem uglavnom jogurt...
Inace kupujem kozije mleko, koj je daleko zdravije i brze se vari, jedino ljudi koji imaju problema sa peskom u bubrezima ili kamenom u bubregu moraju da se paze ovog mleka, jer je bogato kalcijumom, a on hoce da pogorsa stanje kamencica...
Ja cak pre kupujem i koziji sir, cak i koziji jogurt...problem je sto je skuplji i sto moram da narucujem na pijaci (tu ukljucujem i mleko)...
U Madjarskoj je pokrenuto istrazivanje zbog toga sto ima jako puno bolesnika sa kardio vaskularnim bolestima medju mladima...i doslo se do zakljucka naravno zbog lose ishrane u mladosti gde je i jedan od uzrocnika dugotrajno punomasno mleko koje se daje maloj deci, gde ta mast (koja je u slucaju prirodnog mleka zdravija) predstavlja malte ne otrov jer se direktno kaci na holesterol....
Pozdrav
Teze da je mleko stetno, odgovorno za kardiovaskularne bolesti, odgovorno za alergije, itd... naucno nisu prihvacene i pripadaju senzacionalizmu! Ni jedna ozbiljna studija, koja ima karakter naucnog rada nije dokazala stetnost mleka. Obrazlozenja koja nude neke struje makrobioticara ("odrasla krava bi pila mleko da je zdravo" i sl.) ne zavredjuju ozbiljno razmatranje. Da mleko nije potrebno ljudskom organizmu - u njemu ne bi bilo palete enzima za njegovo varenje.
Jao vi iz velegrada samo kukate kako vam je zagadjeno mleko pa mora biti kada ga kupujete od raznoraznih proizvodjaca, ali zato mi iz provincije na svakih nekoliko kilometara imamo po jedno napusteno selo u kome zive tri babe sa tri krave koje drze eto cisto da se zanimaju, pa onda lepo odes kod bake, pa sam namuzes mleka pa odmah popijes onako toplo i penasto, ma nece me sila nikakva ubediti da je to nezdravo.
pozz
pozz

-
- Novi član
- Postovi: 41
- Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 1:20 am
jer nemate odgovor?drbgd napisao:Obrazlozenja koja nude neke struje makrobioticara ("odrasla krava bi pila mleko da je zdravo" i sl.) ne zavredjuju ozbiljno razmatranje.
mene bas zanima zasto ni jedna odrasla jedinka osim coveka ne sisa neku drugu zivotinju, pa cak ni sopstvenu majku, iako joj je mozda potreban "kalcijum... tralalaaa".
eto, mene bas zanima neko racionalno objasnjenje. ne "covek je svastojed" (citaj, "covek je svinja - moze svasta u sebe da natrpa") jer postojanje alkoholicara i narkomana nije pokazatelj toga da su narkotici i alkohol zdravi za ljudski organizam, niti da su neophodni.
dakle, ako je moj organizam u stanju da vari cokoladu - to potvrdjuje da je neophodna. bas strucnodrbgd napisao:Da mleko nije potrebno ljudskom organizmu - u njemu ne bi bilo palete enzima za njegovo varenje.


-
- Novi član
- Postovi: 41
- Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 1:20 am
A new study links milk drinking with insulin resistance and the metabolic syndrome. The British Women's Heart and Health Study examined 4,024 British women aged 60-79. The metabolic syndrome was defined as including diabetes or prediabetic states, along with at least two of the following: obesity, hypertension, and lipid disorders (high triglycerides, low HDL). Those who avoided milk were about half as likely to have the metabolic syndrome, compared to milk drinkers: The age-adjusted odds ratio for the metabolic syndrome was 0.55 (95% CI, 0.33 – 0.94).
The researchers conclude that individuals who do not drink milk may be protected against insulin resistance and the metabolic syndrome, but note that controlled trials are required to establish cause and effect.
www.healthy.net
A study was conducted to examine if a high animal protein intake from milk or meat increased s-insulin and insulin resistance in healthy, prepubertal children. A high animal protein intake results in higher serum branched chain amino acids (BCAA; leucine, isoleucine and valine) concentrations, which are suggested to stimulate insulin secretion. Furthermore, milk possesses some postprandial insulinotrophic effect that is not related to its carbohydrate content. A total of 24 8-year-old boys were asked to take 53 g protein as milk or meat daily. At baseline and after 7 days, diet was registered, and insulin, glucose, and amino acids were determined. Insulin resistance and beta cell function were calculated with the homeostasis model assessment. Protein intake increased by 61 and 54% in the milk- and meat-group, respectively. In the milk-group, fasting s-insulin concentrations doubled, which caused the insulin resistance to increase similarly. In the meat-group, there was no increase in insulin and insulin resistance. As the BCAAs increased similarly in both groups, stimulation of insulin secretion through BCAAs was not supported. It is indicated that a short term high milk, but not meat, intake increased insulin secretion and resistance. The long term consequences of this are unknown. The effect of high protein intakes from different sources on glucose-insulin metabolism needs further studying.
www.cababstractsplus.org
Sta kazete na ovo.Uglavnom ovo je razlog zbog kojeg se ko bodybuildera ne preporucuje uzimanje previse mlijeka.
The researchers conclude that individuals who do not drink milk may be protected against insulin resistance and the metabolic syndrome, but note that controlled trials are required to establish cause and effect.
www.healthy.net
A study was conducted to examine if a high animal protein intake from milk or meat increased s-insulin and insulin resistance in healthy, prepubertal children. A high animal protein intake results in higher serum branched chain amino acids (BCAA; leucine, isoleucine and valine) concentrations, which are suggested to stimulate insulin secretion. Furthermore, milk possesses some postprandial insulinotrophic effect that is not related to its carbohydrate content. A total of 24 8-year-old boys were asked to take 53 g protein as milk or meat daily. At baseline and after 7 days, diet was registered, and insulin, glucose, and amino acids were determined. Insulin resistance and beta cell function were calculated with the homeostasis model assessment. Protein intake increased by 61 and 54% in the milk- and meat-group, respectively. In the milk-group, fasting s-insulin concentrations doubled, which caused the insulin resistance to increase similarly. In the meat-group, there was no increase in insulin and insulin resistance. As the BCAAs increased similarly in both groups, stimulation of insulin secretion through BCAAs was not supported. It is indicated that a short term high milk, but not meat, intake increased insulin secretion and resistance. The long term consequences of this are unknown. The effect of high protein intakes from different sources on glucose-insulin metabolism needs further studying.
www.cababstractsplus.org
Sta kazete na ovo.Uglavnom ovo je razlog zbog kojeg se ko bodybuildera ne preporucuje uzimanje previse mlijeka.
-
- Novi član
- Postovi: 41
- Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 1:20 am