kreatin- da ili ne?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
kreatin- da ili ne?
Vec sam procitao da je bilo diskusije na ovu temu ali nisam nasao gde, pa bih zamolio nekog ko je za to strucan da mi da objasni dejstvo kreatina, eventulane moguce probleme i posledice... Vezbam 3-4 puta nedeljno, kreatin sam uzimao jednom do sad i ti u periodu od dvadesetak dana i voleo bih da znam da li to moze da bude stetno po moj organizam jer zdravlje je no.1 Hvala.
Diskusiju o stetnosti bih prepustio drugima, ali iz iskustva se pokazalo da je kreatin jako siguran i nema posljedica ni kod dugogosinjeg koristenja. Ono sto je nedostatak kreatina jeste da on veze vodu, tj. dok ga koristis imas osjecaj da misici narastu, ali si samo povecao postotak vode. Ali nakon sto prestanes voda se izgubi kao i masa i snaga i opet si skoro na istom. Takodjer, ono zbog cega ja licno ne koristim kreatin jeste da kod mnogih dovodi do malo nadutog izgleda lica, posto veze vodu lice zna biti malo popunjenije.
Vidi ovako, kao neko kome je teretana vec 8 godina druga kuca i ko je procitao tone casopisa o bodi bildingu i preparatima i steroidima i svemu i svacemu mogu da ti kazem sledece:
- Kreatin nije stetan. Njega uzimaju bukvalno SVI ali SVI sportisti, maltene ga "jedu za dorucak" . Naravno da to nije prirodno jer svaki preparat po meni je neprirodan kakav god on bio i za sta god se koristio ali sta je kreatin u poredjeni sa pusenjem, alkoholom? Pa cak je i koka kola otrov a ja je mnogo pijem a ni so nije bas zdrava da znas. Tako da je po meni smesno govoriti o stetnosti kreatina. Od njega sigurno neces umreti, a od cigara mozes i da umres.
- U tvrdnju prethodnoj prici ide podatak da kreatin ne bi trebalo da se uzima konstantno. Znaci, popij jednu kutiju od 500g koja ce ti dosta trajati pa napravi pauzu od recimo mesec dana. Mogu da pitam ortaka iz teretane kako on uzima i kolike pauze pravi jer ja sam ga samo jednom uzimao i to bezuspesno jer sam u sred uzimanja zbog vise sile prestao da idem u teretanu.
- Jedina posledica uzimanja kreatina ce ti biti povisen nivo kreatinina u urinu. Vidi, ja licno ne verujem da je on bajka za bubrege ali kao sto rekoh, 2 litra mleka dnevno je sigurno jos stetnije pa sam ja svojevremeni pio toliko mesecima!
- Conch je u pravu, kreatin vuce vodu u misice. Od njega ces dobiti ogromnu snagu i energiju a samim tim i volju za treningom! Dva ortaka iz teretane su bukvalno eksplodirala od jedne kutije. Samo pazi na zglobove i kosti jer one nece moci da isprate tvoj uvecani misicni tonus pa ces biti podlozniji povredama. Nisam primetio da se nekome udebljalo lice odnosno napuni vodom kao sto Conch kaze. Ono sto se takodje ne bih slozio sa njim je da izgubis sve kada prestanes da ga uzimas, tacno je da izgubis malo na misicnoj masi i na snazi ali veruj mi da se to sa strane nece ni primecivati.
- Kako si ga uzimao dvadesetak dana? Koju kolicinu? Kreatin se uzima 5 dana 2 puta dnevno po 5g (jedna ravna kafena kasicica) a ostatak se uzima jednom dnevno po 5g.
- Neuporedivo bolji efekat ces dobiti ako ga pijes pomesanog sa prostim ugljenim hidratima, DEKSTROZA se pokazala kao najbolja (grozdjani sok). Znaci, kreatin umutis u prethodno spremljen sok od dekstroze (dekstrozni prah umutis u vodu) .
- Povecaj unos proteina i ugljenih hidrata dok uzimas kreatin.
- Ne uzimaj ga stalno, pravi pauze i nemoj da se napalis kada vidis kako dobre rezultate daje a daje i to fantasticne!
- Kreatin nije stetan. Njega uzimaju bukvalno SVI ali SVI sportisti, maltene ga "jedu za dorucak" . Naravno da to nije prirodno jer svaki preparat po meni je neprirodan kakav god on bio i za sta god se koristio ali sta je kreatin u poredjeni sa pusenjem, alkoholom? Pa cak je i koka kola otrov a ja je mnogo pijem a ni so nije bas zdrava da znas. Tako da je po meni smesno govoriti o stetnosti kreatina. Od njega sigurno neces umreti, a od cigara mozes i da umres.
- U tvrdnju prethodnoj prici ide podatak da kreatin ne bi trebalo da se uzima konstantno. Znaci, popij jednu kutiju od 500g koja ce ti dosta trajati pa napravi pauzu od recimo mesec dana. Mogu da pitam ortaka iz teretane kako on uzima i kolike pauze pravi jer ja sam ga samo jednom uzimao i to bezuspesno jer sam u sred uzimanja zbog vise sile prestao da idem u teretanu.
- Jedina posledica uzimanja kreatina ce ti biti povisen nivo kreatinina u urinu. Vidi, ja licno ne verujem da je on bajka za bubrege ali kao sto rekoh, 2 litra mleka dnevno je sigurno jos stetnije pa sam ja svojevremeni pio toliko mesecima!
- Conch je u pravu, kreatin vuce vodu u misice. Od njega ces dobiti ogromnu snagu i energiju a samim tim i volju za treningom! Dva ortaka iz teretane su bukvalno eksplodirala od jedne kutije. Samo pazi na zglobove i kosti jer one nece moci da isprate tvoj uvecani misicni tonus pa ces biti podlozniji povredama. Nisam primetio da se nekome udebljalo lice odnosno napuni vodom kao sto Conch kaze. Ono sto se takodje ne bih slozio sa njim je da izgubis sve kada prestanes da ga uzimas, tacno je da izgubis malo na misicnoj masi i na snazi ali veruj mi da se to sa strane nece ni primecivati.
- Kako si ga uzimao dvadesetak dana? Koju kolicinu? Kreatin se uzima 5 dana 2 puta dnevno po 5g (jedna ravna kafena kasicica) a ostatak se uzima jednom dnevno po 5g.
- Neuporedivo bolji efekat ces dobiti ako ga pijes pomesanog sa prostim ugljenim hidratima, DEKSTROZA se pokazala kao najbolja (grozdjani sok). Znaci, kreatin umutis u prethodno spremljen sok od dekstroze (dekstrozni prah umutis u vodu) .
- Povecaj unos proteina i ugljenih hidrata dok uzimas kreatin.
- Ne uzimaj ga stalno, pravi pauze i nemoj da se napalis kada vidis kako dobre rezultate daje a daje i to fantasticne!
@boza
prvo za tebe...
nema potrebe nista dodatno da uzimas...
jedi puno, ubaci do 4-5 obroka dnevno...
redovno treniraj i bice rezultata...
e sad za kreatin
@Ka1
klasicno misljenje coveka iz teretane...
nije dokazano da je kreatin stetan, ali to ne znaci ni da je zdrav...
@babyboy
ne znam sta treniras, pretpostavljam da si mislio na teretanu
i ne znam u koju svrhu bi zeleo da ga uzimas,,,
nije stetan ako se pravilno koristi, a nije ni dobar
ako se bavis bodybuilding-om ne sumnjivo je da ces ga koristiti
i pored njega neki whey, dekstrozu i ostala cudesa
ako si od onih ljudi koji ne mogu da nateraju sebe da jede
koje mrzi da treniraju, koji ne daju sve od sebe
opet ces uzimati
ali stojim iza toga da ti je nepotrebno
pravilna ishrana i redovno vezbanje u teretani, sa pravilnim doziranjem vezbi i menjanjem na odredjeni period, su ti mnogo bolja alternativa
na tebi je da odlucis
jedna stvar nek ti bude na umu:
saveti iz teretane = kreatin
saveti od sportista = ne kreatin
probaj pivski kvasac da pijes, grozan je ali je mnogo zdrav sa jedne strane, a sa druge strane ga ljudi koriste bash u tu svrhu, kako bi nabacili masu, prodaje se u prodavnicama zdrave hrane
prvo za tebe...
nema potrebe nista dodatno da uzimas...
jedi puno, ubaci do 4-5 obroka dnevno...
redovno treniraj i bice rezultata...
e sad za kreatin
@Ka1
ja ne poznajenem nijednog 'sportistu' koji uzima kreatin... (mislim na borilacke vestine)Kreatin nije stetan. Njega uzimaju bukvalno SVI ali SVI sportisti, maltene ga "jedu za dorucak"
klasicno misljenje coveka iz teretane...
nije dokazano da je kreatin stetan, ali to ne znaci ni da je zdrav...
@babyboy
ne znam sta treniras, pretpostavljam da si mislio na teretanu
i ne znam u koju svrhu bi zeleo da ga uzimas,,,
nije stetan ako se pravilno koristi, a nije ni dobar
ako se bavis bodybuilding-om ne sumnjivo je da ces ga koristiti
i pored njega neki whey, dekstrozu i ostala cudesa
ako si od onih ljudi koji ne mogu da nateraju sebe da jede
koje mrzi da treniraju, koji ne daju sve od sebe
opet ces uzimati
ali stojim iza toga da ti je nepotrebno
pravilna ishrana i redovno vezbanje u teretani, sa pravilnim doziranjem vezbi i menjanjem na odredjeni period, su ti mnogo bolja alternativa
na tebi je da odlucis
jedna stvar nek ti bude na umu:
saveti iz teretane = kreatin
saveti od sportista = ne kreatin
probaj pivski kvasac da pijes, grozan je ali je mnogo zdrav sa jedne strane, a sa druge strane ga ljudi koriste bash u tu svrhu, kako bi nabacili masu, prodaje se u prodavnicama zdrave hrane
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am
Nema vrhunskih sportista bez steroida a kamoli bez obicnog kreatina,kreatin ne uzimaju samo bodi bilderi on povecava kreatin-fosfat, energiju bez kiseonika tako da se ima vise energije za naporan trening.On se uzima u fazi punjenja i fazi praznjenja 7dana po 20g a zatim po 5 g dnevno sa dekstrozom radi boljeg iskoristavanja. Moze da se uzima i sa nitric oxid reaktorima sto ce jos vise povecati energetski nivo,on je sastavljen od 3 amino kiseline tako da svako vece unosenje stvara neravnotezu u organizmu i opterecuju se bubrezi i jetre a i mora se paziti koji se kreatin kupuje mnogi sadrze puno nus produkata tokom proizvodnje dicyandiamid,dihydrotriazin i normalan produkat metabolizma koji se stvara od kreatina creatinine.
Testosterone man
Prirodan vitamin C se nelazi u vocu na primer.
Sumece tablete vitamina C su hemija.
Prirodnog kreatina ima najvise 'mislim' u konjskom mesu.
Kreatin monohidrat ili kako vec, taj koji se prodaje je opet tako dobijen hemijskim putem.
pa ne mislis valjda da su uzeli neke zamorchice ljudi pa im iscedili kreatin iz tela
ima ga u organizmu naravno, zato je i nepotreban povecani unos
ali opet da se ne vracamo na istu raspravu, posto vidim da je decko vec odlucio da kupi kreatin
@zenlee posto kapiram da si ti vec koristio kreatin, onda mozda bolje ti da objasnis decku kako da ga pravilno uzima
Sumece tablete vitamina C su hemija.
Prirodnog kreatina ima najvise 'mislim' u konjskom mesu.
Kreatin monohidrat ili kako vec, taj koji se prodaje je opet tako dobijen hemijskim putem.
pa ne mislis valjda da su uzeli neke zamorchice ljudi pa im iscedili kreatin iz tela

ima ga u organizmu naravno, zato je i nepotreban povecani unos
ali opet da se ne vracamo na istu raspravu, posto vidim da je decko vec odlucio da kupi kreatin
@zenlee posto kapiram da si ti vec koristio kreatin, onda mozda bolje ti da objasnis decku kako da ga pravilno uzima
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am
Kupi krea pure od Ultimate Nutrition's i dekstrozu on ti je najcistiji,mozes da kupis i neki gainer i multimineralni kompleks.
Kreatin dnevno prvih 7 dana po 20 g (4x5g) punjenje
Posle toga svaki dan po 5 g odrzavanje
Uzima se na prazan stomak da ga ne bi unistila kiselina,i uz svaki 5 g dodaje se 10-20g dekstroze.
Kreatin dnevno prvih 7 dana po 20 g (4x5g) punjenje
Posle toga svaki dan po 5 g odrzavanje
Uzima se na prazan stomak da ga ne bi unistila kiselina,i uz svaki 5 g dodaje se 10-20g dekstroze.
Testosterone man