Kome se obratiti za bolesti ishrane ( anoreksija ... ) ?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Olinad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 01, 2010 8:11 pm

Kome se obratiti za bolesti ishrane ( anoreksija ... ) ?

Post od Olinad »

Zanima me kom lekaru se treba obratiti ukoliko sumnjate na anoreksiju, bulimiju ili bilo koji drugi slicni poremecaj ishrane. Takodje me zanima da li uSrbiji postoje privatne klinike koje lece pacijente obolele od ovih bolesti ?
Hvala.
winkler
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 11, 2010 5:34 pm

Re: Kome se obratiti za bolesti ishrane ( anoreksija ... ) ?

Post od winkler »

Olinad napisao:Zanima me kom lekaru se treba obratiti ukoliko sumnjate na anoreksiju, bulimiju ili bilo koji drugi slicni poremecaj ishrane. Takodje me zanima da li uSrbiji postoje privatne klinike koje lece pacijente obolele od ovih bolesti ?
Hvala.
To spada u klsičnu psihopatologiju koju leče psihijatri u saradnji sa nutricionistom.Problem je u glavi pre svega.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Privatne ordinacije svakako leche od ovih poremecaja u ishrani ali sto ne probate da se obratite svom lekaru opshte prakse?

Recite na sta sumnjate i onda cete dobiti uput za psihologa i u saradnji sa nutricionistom i vasu zelju da ozdravite resicete problem.

Podjednako kao sve ovo je bitno i da imate podrsku i potpuno razumevanje svoje okoline, porodice i prijatelja i da se ne stidite da prichate o svom problemu, vec ga prihvatite i borite sa sa njim, jer izlechenje zavisi samo od vas.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

anoreksija i bulimija su psihijatrijski poremecaji i lece se kombinacijom farmakoterapije koju propisuje psihijatar i psihodinamske psihoterapije. cesto su kod tezih bolesnika potrebne i konsultacije endokrinologa
Aleksandra87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 09, 2011 1:12 am

Post od Aleksandra87 »

Pozdrav svima...
Vidim da jos uvek niko nije dao konkretan odgovor na ovo pitanje.Ja sam se trudila i raspitivala se,ali nikako da naidjem na pravo mesto :( .Zato bih zamolila sve ako je ikako moguce da se malo raspitate,i javite mi na koju kliniku (drzavnu i privatnu) se mogu javiti povodom svog problema anoreksije.Jako je HITNO!!!!! :cry:
Hvala vam svima unapred
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Ja sam cula od jedne devojke koja je psiholog da postoji odlican dr. u KBC Dragisa Misovic koji se bavi anoreksijom.Ne znam tacno da li je on psihijatar,pretpostavljam da jeste,posto mi je rekla da je to njen kolega sa fakulteta,a na VMA se rade psiho testovi koji otkrivaju anoreksiju,ali prvo mora neuropsihijatar da nalog (isto sa VMA) pa onda ona upucije kod psihologa koji rade te testove.Tako su bar meni objasnili.
hellen87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 23, 2012 9:34 pm

Post od hellen87 »

Drage devojke,želim da kažem da je anoreksija OZBILJNA psiho-somatska bolest koja je samo manifestacija nekakvog internog psihološko-emocionalnog konflikta-često potisnutg.Sama sam prošla kroz to pre nekih 7-8 godina ,bez težih posledica,veeerovatno jer mi je u tom periodu organizam bio relativno nenačet i mlad.KOd nas ne postoje registrovane ustanove koje se bve ovom bolešću jer se ista leči u koheziji sa više lekara različitih specijalnosti,s obzirom na njenu kompleksnost.Ja sam se lečila u Novom Sadu,u kliničkom centru ,vodila me je divna doktorka Stokić inače endokrinolog.S obzirom na to da sam iz Zr-a,jedva su me iz mog mesta poslali u tu ustanovu,s obzirom na nehaj lekara ovde,koji su UŽASNI!!!!!.Bukvalno sam sa 30 kg poslata tamo urgentno..Ne znam koliko sam vam pomogla ,volela bih da mogu više jer sam svesna ozbiljnosti problema .Dakle hrana je jedna od bazičnih potreba organizam,zašto želite da ja uskratite sebi?Sama anoreksija je neka vrsta manifestacije ekstremne mržnje prema sebi..ozbiljna je bolest i često postoji mogućnost remissije iste ili u nekom drugom obliku..
Odgovori