Da li i koliko goje sledece namirnice?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Stefan1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 17, 2005 1:44 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li i koliko goje sledece namirnice?

Post od Stefan1 »

Problem je u tome sto nigde ne mogu da nadjem kalorijske vrednosti tih namirnica,a ne znam-nisam siguran koliko goje:
1.Integralni keks od integralnih zitarica,tamnije je boje,pa ja mislim da je od onih zitarica od kojih se pravi crni hleb.Inace nije ni sladak ni slan,ali meni prija.Kupio sam ga na kilo kako bih imao nesto za grickanje izmedju obroka,kad osetim glad,ali sam ga uzeo pre svega da me ne goji,kao obican visoko kalorijski keks.

2.Grozdjani secer-Dekstroza.Grozdjani secer uzimam na nagovor moje majke,naime jedem ga po par kasika dnevno,a kad bilo sta zasladjujem koristim njega(ili zuti secer) umesto klasicnog belog.To vazi i za voce koje zasladjujem tipa jagoda.Meni majka kaze da on direktno ide u krv i da ne goji,ali posto ona nije strucnjak,ja pitam vas.

3.Sladoled-pravljeni,zasladjen grozdjanim secerom-dekstrozom.Nikako ne mogu da odolim sladoledu na leto,sto je i normalno cini mi se.Zbog toga mi majka pravi sladoled(iz onih kesica) koji umesto sa belim secerom zasladjuje grozdjanim secerom-dekstrozom.Pravi ga sa vodom.Otprilike uzimam ga 200g dnevno.Njegovu kalorijsku vrednost ne mogu da znam,posto nije fabricki,ali racunam pravljen je sa vodom i zasladjen grozdjanim secerom pa se nadam da ugljenih hidrata ima manje nego obican sladoled(fabricki) ali ja pitam vas,ako vi mislite da je 200 g(odokativno mozda ima i 150g mislim uzimam jednu solju dnevno,a to je 3-4 velike kasike sladoleda) mnogo spreman sam da to redukujem.

Hvala vam unapred na odgovorima
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

1. kad neko pomene integralni keks automatski se pomisli na manji broj kalorija. Sorry, to je stravična zabluda. On jeste zdraviji, ali nije kalorijski slabiji. Možeš otići u bilo koju prodavnicu i uporediti kalorijekse vrednosti integralnih i običnih keksića - otprilike su iste.

2. Grožđani šećer, zapravo svaki voćni šećer se lakše i brže "obrađuje".

3. Sladiti sladoled iz kesice :o :o :o ??????????????
Pa ti sladoledi su već zaslađeni i to ne malo. Bolje ti je da sam napraviš sladoled od svežeg voća. Najjednostavnija ti je varijanta bobičastog voća sa jogurtom i malo šećera. Umuti, zamrzni i uživaj.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Stefane,
meni se cini da je tebi kilaza OK.
Takodje sam shvatila da si mlad i da si zdrav.
Pametno je da pazis na svoju liniju, ali nije pametno da se svega onoga sto volis lisavas.
Razmisli koliko si tokom dana fizicki aktivan?
Ako si aktivan, jedi taj keks u normalnim kolicinama (pa i ja ga kupujem, ali po malo uzimam). Ima taj keks u sebi i vlakana sto je dobro i za liniju. Beli hleb nemoj uopste da jedes!

Ako volis da ti mama muti onaj prah-sladoled, uzimaj i to, ali malo prilagodi sebi: izmutis pola kesice sa vodom i secerom i u to dodas puno (najbolje da je odnos 1:1) iseckanog sezonskog voca - tako ces imati ukus onaj koji volis, a kalorije ces smanjiti.
Sve mozes sebi prilagoditi - nacin kuvanja je jako vazan:
nije isto ako jedes isprzen batak ili izdinstan pa preliven sa malko kvalitetnog ulja i zacinima po ukusu i zelji (naravno, ovo drugo je bolje).

1X nedeljno stajes ujutru na vagu (nemoj svaki dan). Tezina do 5kg viska se lako resava - samo obroke malo smanjis a za veceru nesto samo malo (1 dvopek sa jogurtom, na primer).
Tako da ti je najbolje da se opustis i uzivas u letu.
pozdrav,
d
Odgovori