Koji šećer?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
gocam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm

Koji šećer?

Post od gocam »

Izbacila sam šećer iz ishrane već duže vremena i odlično se osećam, ali ponekad moram da pravim kolače (gosti i sl.). Zanima me koji šećer/zasađivač je najbolji, sa stanovišta opterećivanja organizma? Žuti šećer, fruktoza, ječmeni slad (maltex), med? Kažu da je fruktoza potpuno prirodna, ali kada sam videla one savršeno bele kristale... :(

Ovo me posebno interesoje zato što imam i bebu kojoj za sada ništa ne sladim, ali uskoro će verovatno i ona početi da traži nešto slatko, jer ne mogu je izolovati od sveta :)?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

Ja koristim ovim redosledom:
  • 1. agavin sirup
    2. melasa
    3. javorov sirup (njih dele u kategorije A, B, C - poslednji je kao najbolji, mada još nisam sigurna po kom kriterijumu (ako je to po koncentraciji šećera onda za mene svakako nije najbolji C :( )
Koristim ih jaaakooo retko, radije dodam voće u kolače (banane, samleveno suvo grožđe - za ovo zimsko vreme; leti ionako nudim sveže voće :D ).
Što se tiče dece, ja moju učim da šećer nije zdrav (sa malom decom je još lakše, kažeš im da su na dijeti i ostaješ dosledan tome tj. daješ im ono što smatraš da je zdravo, uključujući i zdrave keksiće s vremena na vreme). Kada smo u gostima ili ponesem nešto za njih ili od ponuđenog izaberem ono što je "najmanje zlo". Naročito ponosna sam kada moje dete zatraži jabuku ili neku drugu voćku umesto ponuđenih slatkiša :D Šta misle drugi me ne zanima. Nemački onkolozi predviđaju da će 50% sada rođene dece oboleti od raka i da će ih 75% umreti od raka :( . To je prosečna statistika. Sama sam uvek odstupala od proseka, zašto bih moju decu prepustila takvoj sudbini kada znam šta je dobro, a šta ne? Uostalom i sama kažeš da se odlično osećaš posle izbacivanja šećera iz ishrane :)
I da, sve gore navedeno kupujem u prodavnicama zdrave hrane. Pošto su cene paprene još lakše se odlučim da nam "slatko" nije potrebno :)
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

Ja koristim vocni secer. Nikako ne koristi zasladjivace, jako su stetni. Njih treba da koriste samo dijabeticari.
gocam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm

Post od gocam »

Znaci koristis fruktozu?
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

da