klin corba - ekser jabuka

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

klin corba - ekser jabuka

Post od Padmé »

Vidim da se najavljuje zatvaranje ovog PDF zbog stetnosti pojedinih dijeta, preparata i doping supstanc ( vidite PDF "O samom forumu"). Ako je vec tako bolje zatvoriti nego da bude veca stata od koristi.
Naravno, najbolje je naci moderatora, pa svi "srecni i dovoljni".
Molim vas da ovo sto pisem ne shvatie ozbiljno i sto bi se reklo "ne pokusavajte to sami kod kuce", nego vise kao zanimljivu pricu i temu za razmisljanje onih koji imaju potrebna znanja.
Svi znam o pricu o klin corbi - gladan vojnik :-? dolazi kod skrte babe :evil: i trazi da jede, baba mu kaze da nema nista, a vojnik joj obecava da ce je nauciti kako se pravi corba samo od jednog klina.
Baba se polakomi i vojnik poce da diktira recept : u vodu se stavi klin, zatim sastojci za corbu zacini, skuva se i na se kraju klin izvadi.
Tako vojnik ode od babe punog stomaka 8) :P :lol: , a baba osta nasamarena :x .
Imam probelme sa gvodzdjem, popila sam 2 bocice "heferola" rezultati su se popravili, ali su tek malo iznad granice, pa mi doktorka predlaze jos 2. Sve bi bilo OK da od "heferola" ne dobijam opstipaciju i naravno sve probleme vezane uz to.
Cula sam jedan narodski recept, navodno pomogao je zeni koja je zbog anemije primala injekcije.
U jabuku se uvece zabodu 4 eksera, ujutro se izvade i jabuka pojede. To me i asociralo na klin corbu. :wink:
Sve ovo mi ne izgleda nemoguce, joni gvodza jednostavno migriraju u jabuku, a iz nje u organizam.
Ali da bi se teza proverila potrebni su nam botanicar koji zna koje se supstance nalaze u jabuci, hemicar da bi odredio da li one reaguju sa jonima gvozdja i konacno fiziolog koji bi nam rekao da li gvozdje ( pod pretpostavkom da je preslo u jabuku) nas organizam moze da upotrebi.
Ili jedan stvarno dobar farmacet, koji na fakultetu uci sve ove oblasti, uz farmakognoziju, bromatologiju...
Jos jednom NE SHVATAJTE OVO OZBILJNO, pisem da prekratim vreme, a i kad pomislim na 2 bocice "heferola" :o .
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

Padme, ne znam za klinove u jabuci, ali mogu da ti napišem šta je meni pomagalo dok sam bila anemična.

DOk sam pila gvožđe, pila sam od firme California Labs, i nije mi smetalo stomaku. Sada imaš neki preparat od Lek Ljubljana, tabletice gvožđa koje se žvaću i imaju aromu sličnu čokoladi, takođe ne smetaju probavi.

Ali sve te tabletice su pomagale samo delimično. Uspela sam da rešim problem anemije (i nije se vratio) tek kada sam počela redovno da jedem meso - idealan ručak bi bio konjski biftek i salata.
Konjsko meso je odlično za krvnu sliku, a salata ti treba da bi to gvožđe iz mesa moglo da se apsorbuje.

I nemoj da se zgražaš nad jedenjem konjskog mesa. To je lepo, čisto i kvalitetno meso.
Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

Post od Padmé »

Joj Meri,
Hvala ti, ali ja hocu da predjem na vegetarijansku ishranu :o .
Pisala sam o tome na ovom PDF-u,
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=17125
a godima o tome razmisljam.
To sam pomenula i doktorki s kojom sam poslednji put pricala ( ali tek na kraju razgovora, tako da njena ljubaznost nije u eventulanoj zaradi, jer sigurno da bi mi savete o vegetarijanstvu dala na privatnoj klinici ). Bila sam odusevljana kada je rekla da je od ne znam koliko clanova njene porodice, a ima ih 6 - 7 ( verovatno vise generacija) preslo na ovaj vid ishrane i da ga i ona sama podrzava :D . Onda je malo tisim glasom ( mada smo bile same ) rekla da to nije zvanicni stav Savetovalista.
Ovo sam htela da napisem na temi o vegetarijansvu, ali tek posto se stvari konkretizju.
U svakom slucaju hvala ti, nisi znala.
Pozdrav
:wink:
Odgovori