Ishrana dijabetičara

Prošla su vremena kada je opšte uverenje bilo da »nije važno šta jedemo već da nam prija i da je stomak pun«. Danas se zna da uticaj hrane na zdravlje veoma veliki. I zato je, bilo da ste dijabetičar ili ne, veoma važno šta jedete. Ipak, budući da ste neko ko ipak ima probleme sa dijabetesom i da hrana itekako utiče na vaše zdravlje - neophodno je da saznate osnovne inforormacije o ovom važnom aspektu u lečenju i kontrole dijabetesa.
Izabrati pravu hranu - »zdravo« se hraniti ne znači ništa drugo do upoznati grupe namirnica i njihov uticaj na orgranizam i izabrati takvu dijetu koja će vam organizam snabdeti neophodnim nutritivima, a u isto vreme držati vaš šećer u krvi u granicama normale. Nikada nije kasno naučiti o osobinama određenih grupa namirnica i imati koristi od svega toga. Što više znate o hrani – kako da je birate izlazeći u susret svojim potrebama – više ćete imati slobode u izboru onoga što jedete.
Efekti hrane kod osoba obolelih od dijabetesa
Svaka namirnica iz različitih grupa hrane koju jedete ima drugačiji efekat

na nivo vašeg šećera u krvi (svaka od ovih grupa će biti niže razmotrena.) Ali jednostavno rečeno - ugljeni hidrati, proteini i masnoće – dakle, sve ono što jedemo podiže - više ili manje - nivo šećera u krvi. Da bi ste zadržali ovaj nivo u prihvatljivim granicama i izbegli hiperglikemiju potrebno je da naučite kako da izbegnete podizanje ovog niva suviše brzo.
Kao dodatak, hrana koju jedete, naročito masnoće, utiču na vašu telesnu težinu, količinu holesterola u krvi, i naravno utiče na to kako i koliko dobro vaše telo koristi insulin. Sva ova tri faktora igraju veliku ulogu u razvoju srčanih bolesti, udara i zakrečenja arterija. Budući da su ljudi sa dijabetesom »prijemčivi« za kardiovaskularne bolesti, veoma je važno za vas da smanjite na minimum unos bilo koje hrane koja ovaj rizik povećava.
Osnove planiranja obroka
Proces izbora hrane u nameri da se dobro upravlja dijabetesom naziva se Planiranje Obroka. Glavna svrha ovakvog planiranja je da se usklade količina, vrsta i vreme obroka i užina sa insulinom koje telo proizvodi i/ili se ubrizgava injekcijom. To je vaš »smer kretanja« u planiranju zdravih obroka. U nameri da kreirate dobar Plan Obroka potrebno je da naučite sledeće podatke i tehnike planiranja i da ih uključite u zdravu dijetu:
Osnovni nutritivi Individualni faktori Tehnike planiranja
Ugljeni hidrati
* Životni stil
Grupe namirnica
Proteini
* Ciljevi u tretmanu
Brojanje ugljenih hidrata
Masti i holesterol
* Lekovi
Izbor hrana/zamena
Kalorije
* Željena težina
Merenje količine masti u hrani
Vitamini i minerali Čitanje etiketa
i na kraju dolazi ono najvažnije a to je Razrada plana obroka!
Osnovni nutritivi
Kada birate hranu za vaš Plan Obroka, potrebno je da znate o ovim nutritivima koje vaše telo koristi da bi proizvelo energiju, izrgradilo ili obnovilo telesno tkivo, i kojim reguliše telesne funkcije. Ovo su nutritivi koji direktno utiču na nivo vašeg šećera u krvi:
Ugljeni hidrati
Obično poznati kao šećeri i skrobovi, ugljeni hidrati su glavni izvor energije u organizmu. U osnovi postoje dva tipa ugljenih hidrata – prosti i složeni.
Prosti ugljeni hidrati uključuju:
*
laktozu (nalazi se u mleku)
*
glukozu i fruktozu (nalaze se u svežem voću i povrću)
*
sukrozu (u belom šećeru)
*
med, melasa
Kao što vidite prosti šećeri se nalaze u mnogim namirnica koje verovatno svakodnevno jedete.
Složeni ugljeni hidrati su sačinjeni od velikog broja molekula šećera (glukoze) i nalaze se u svim skrobovima:
*
hleb od integralnih žitarica
*
testenine
*
pirinač i sočivo
*
pasulji
*
krompir, grašak, šargarepa...
Kao dodatak - dijetno vlakno - je ugljeni hidrat i nalazi se u celom zrnu žitarice, voću i povrću. Ono je nesvarljivo i ne donosi nikakve kalorije, ali zato igra izvanrednu ulogu pomažući organima za varenje da bolje i brže »odrade« svoj posao i još usput pomažu da vam se snizi nivo holesterola.
Vaš orgranizam razbija većinu ugljenih hidrata – bilo da su prosti ili složeni – u proste šećere nazvane glukoza. Obe ove vrste - šećeri i skrobovi - se razbijaju u glukozu otprilike istom brzinom bez obzira na njihovo poreklo. Važno je kontrolisati sve različite ugljene hidrate koje jedete da biste pravilno ocenili da ne razvijete simptome hiperglikemije.
(nazad)
Proteini
Proteini su druga velika grupa hranljivih materija neophodnih vašem telu. Prvenstveno se koriste za izgradnju i »opravku« telesnog tkiva. Vaši mišići, organi, kosti, koža i mnogi hemijski prenosnici poruka u vašem telu su izgrađeni od proteina. Ukoliko nema ugljenih hidrata telo može koristiti proteine za dobijanje neophodne energije. Proteini su izgrađeni od aminokiselina. Ima ih 22 i od ovog broja organizam može sam da proizvede 13, a ostalih devet se nazivaju esencijalne i moraju se uneti putem hrane. Mogu se unositi kroz biljne ili životinjske izvore.
(nazad)
Masti
Treća bitna grupa hranljivih materija su masti koje kada se unesu u organizam bivaju prerađene u masne kiseline – važan izvor energije za mišiće i srce. Neophodne su za zdravu kožu i kosu i kao nosioci vitamina rastvorljivih u mastima. Služe i za skladištenje energije. Iako tretman vašeg dijabetesa pre svega uključuje kontrolisanje glukoze, tip i količina masnoća koje jedete igra značajnu ulogu u nastanku i razvoju srčanih bolesti, vaskularnih bolesti, zakrečenja arterija. Dakle, da biste smanjili sve ove rizike koje su čest pratilac dijabetesa, neophodno je da obratite pažnju na nivo masnoća u vašem krvotoku. Kao dodatak, ishrana sa puno masnoće je glavni razlog gojaznosti. Jedan gram masti daje dva puta više kalorija od proteina ili ugljenih hidrata. Ljudi sa dijabetesom bi trebalo da izbegavaju gojaznost jer ona povećava naprezanje srca i povećava otpornost ćelija na insulin.
Holesterol
Kada se govori o masnoćama obično se spominje i holesterol. On nije masnoća, ali igra značajnu ulogu vezanu za promet masti u organizmu. Ako vaše telo ima previše holesterola, on se odlaže na zidovima arterija stvarajući tokom vremena njihovu delimičnu ili potpunu začepljenost. Ovim vas čini odličnim kandidatom za dobijanje neke od kardiovaskularnih bolesti. Gde je izlaz? Trebalo bi da smanjite količinu unetog holesterola ispod 300 mg dnevno. Namirnice bogate holesterolom su:
Namirnica
Sadržaj holesterola
u 100 gr (izražen u mg)
mozak
2000
žumance
1480
pileća džigerica
746
buter
250
sardine u ulju
140
slatka pavlaka za šlag
130
sir parmezan
110
sir edamer
100
Postoje dva tipa holesterola koje proizvodi naše telo.
1.
»dobar« holesterol poznatiji kao HDL - čisti "loš" holesterol iz arterija i
2.
»loš« poznat kao LDL koji se taloži na zidovima arterija
Takođe postoje dva različita tipa masnoća koja su u vezi sa dva tipa holesterola:
1.
Zasićene masnoće – dolaze iz produkata životinjskog porekla i za njih je utvrđeno da su nezdrave jer podižu nivo lošeg holesterola u vašem krvotoku.
2.
Nezasićene masnoće dolaze iz biljnih izvora, pomažu u prevenciji srčanih i vaskularnih bolesti snižavajući nivo lošeg holesterola u vašem krvotoku. Postoje prilično jaki dokazi da ova vrsta masnoća takođe može podići nivo dobrog holesterola (primer maslinovo ulje).
Što se tiče masti očigledno je da su za vas najbolje nezasičene - baš one koje će vam podići nivo »dobrog« holesterola. Još jedan »pomagač« u snižavanju »lošeg« holesterola su i fizičke vežbe. No, o tome u delu fizičkoj aktivnosti.
Ljudi sa dijabetesom takođe moraju voditi računa i o nivou triglicerida – vrsti uskladištene masti u organizmu. Visok nivo triglicerida povezan je sa bolestima srca i krvnih sudova naročito kod ljudi sa dijabetesom. Budući da imate dijabetes vaši trigliceridi ne bi trebalo da prelaze nivo od 150 mg po decilitru.
(nazad)
Reč-dve o kalorijama
Kalorije su način da se izmeri količina energije koju dobijamo od ugljenih hidrata, proteina i masti.
Ugljeni hidrati daju 4 kalorije po gramu, proteini isto toliko dok masti daju 9 kalorija po gramu.
Vi možete otprilike odrediti broj kalorija koji je vašem organizmu potreban u toku jednog dana. Ta količina se bazira na vašoj visini, težini, polu, godinama i nivou aktivnosti. Ukoliko imate potrebe da izgubite težinu, broj kalorija bi trebalo da bude smanjen, tako da dnevno sagorite više kalorija nego što unesete.
(nazad)
Vitamini i minerali
Iako nisu »prava hrana« vitamini i minerali igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma. Oni pomažu da telo pravilno obradi hranu i učestvuju u mnogim telesnim funkcijama. Ukoliko jedete uravnoteženu hranu, što je u stvari cela ideja priče o kojoj pišemo – PLANIRANJE OBROKA – verovatno vam neće biti potrebni vitaminski i mineralni dodaci. Međutim, istraživanja su pokazala da izvesni vitamini, posebno C i E mogu pomoći prevenciji nekih od dugoročnih komplikacija kod dijabetesa, kao što su katarakta, retinopatija, nervni poremećaji i bolesti krvnih sudova. Naravno odluku o tome da li su vam potrebni dodaci može doneti samo nutricionista, što znači da vam ne preporučujemo da na svoju ruku isprobavate razne »čudesne kombinacije«.
(nazad)
Individualni faktori
Pod individualnim faktorima podrazumevaju se one karakteristike koje vas odvajaju od drugih ljudi, a koje moraju biti uključne u vaš planirani obrok – to je ono što možemo nazvati životni stil:
*
nivo aktivnosti i nivo vežbanja. O tome u delu o fizičkoj aktivnosti.
*
reakcija vešeg organizma na insulin.
*
medikamenti.
*
neke specifične potrebe kao što je želja za gubljenjem težine kao i sama hrana koja može da odstupa od uobičajne (posebne prehrambene navike).
(nazad)
Tehnike planiranja obroka
Sada kada znate nešto više o hranljivim materijama i njihovom uticaju na organizam, vreme je da kreirate vaš plan obroka. Sledeće tehnike mogu da vam posluže kao putokaz.
Planiranje po grupama namirnica
Po ovoj tehnici sva hrana za svaki obrok je podeljena u sledećih 6 grupa:
1.
Mleko (ugljeni hidrati i proteini)
2.
Povrće (ugljeni hidrati)
3.
Voće (ugljeni hidrati)
4.
Hleb – skrobne namirnice (ugljeni hidrati)
5.
Meso (proteini i masti)
6.
Masti (masnoće)
Vaš plan obroka treba da balansira porcije iz svih grupa namirnica za doručak, ručak i večeru. (Jedino doručak ima pet od ovih grupa – ne sadrži povrće)
Generalno gledano šema svakog od vaših obroka bi trebalo da izgleda ovako: 50 do 55% ugljenih hidrata (50 do 55% vašeg kalorijskog unosa), 30% masnoće (30% od vašeg kalorijskog obroka), i ostatak su proteini.
(nazad)
Brojanje ugljenih hidrata
Za ovu tehniku je potrebo da konsultujete nutricionistu, koji vam može pomoći da odredite količinu ugljenih hidrata koje bi trebalo da jedete za svaki obrok ili užinu. Cela stvar je bazirana na vašem eventualnom konzumiranju medikamenata, na vašoj aktivnosti i kao pomoć da imate željeni kalorijski unos. Time se stvara jedan programirani izbor ugljenih hidrata koji su vam dnevno potrebni. Tehnika je veoma interesantna i o njoj možete pročitati više ako kliknete ovde.
(nazad)
Izbor i zamena namirnica
Jednom kada znate koliko grama ugljenih hidrata, masti i proteina vam je potrebno, možete vršiti izbor iz svake grupe namirnica za svaki od obroka i užina. Postoje posebne liste izbora po kojima su namirnice iz svake grupe hrane tako poređane da odgovaraju po broju grama ugljenih hidrata, proteina i masnoća, kao i broj kalorija po porciji. Ovo je zgodan način za planiranje obroka. Vi možete »menjati« jednu hranu za drugu u zavisnosti od vašeg ukusa i navika. Time dobijate fleksibilnost i konzistentnost u vašoj ishrani. Možetete imati širi izbor namirnica a u isto vreme jesti iste količine ugljenih hidrata, proteina i masti za svaki obrok. Doslednost izbora hrane, porcije i vremena obroka je bitna stvar da biste obezbedili da vaše telo efikasno koristi insulin i omogući vam da dobro upravljate nivoom šećera u vašoj krvi.
(nazad)
Brojanje grama masnoće
Možete takođe koristiti brojanje grama masnoće kao dodatak vašem brojanju ugljenih hidrata. Naravno i ovde vam je potrebna pomoć nutricioniste u određivanju željene količine masnoće koju bi trebalo da jedete. Ova tehnika je posebno korisna ukoliko želite da izgubite težinu. Njome možete da smanjite unos ukupne masnoće i broj unetih kalorija.
(nazad)
Čitanje etiketa
Ako jedete prerađenu hranu, gledajte da uzimate namirnice koje sadrže podatke o nutritivima na etiketi. Na žalost kod nas vlada veliko šarenilo tako da je najbolje da obazrivo kupujete prerađene namirnice i još obazrivije čitate ono što je na pakovanju napisano.
(nazad)
Razrada Plana Obroka
Sada kada imate dovoljno informacija, zgodno je da uz pomoć vašeg nutricioniste napravite plan obroka čija šema izgleda otprilike ovako:.
Obrok Primer
DORUČAK
Vreme:
Izbor:
Mleko
Voće
Hleb
Meso
Masnoće
Jutarnja užina
Grupa:
Vreme:
RUČAK
Vreme:
Izbor:
Mleko
Voće
Hleb
Meso
Masnoće
Povrće
POPODNEVNA UŽINA
Grupa:
Vreme:
VEČERA
Vreme:
Izbor:
Mleko
Voće
Hleb
Meso
Masnoće
Povrće
LAKA VEČERA
Grupa:
Vreme:
Možda ćete postaviti pitanje: "Da li mogu izostaviti određenu namirnicu iz jednog obroka i sačuvati je za drugi obrok u toku dana?". Odogovor je NE! Možete izostaviti mast, iz obroka ukoliko želite, ali je ne možete upotrebiti kasnije. Jedino masnoća može biti eliminisana ako je ne želite. Inače, ako »sačuvate« i kasnije dodate namirnicu u određeni obrok možete imati viši nivo šećera u krvi nego što je preporučeno.
Slično tome, ukoliko izostavite namirnicu možete imati nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemiju). Takođe, možete se pitati da li možete sve vaše izvore hrane da "spakujete" u jednu pojedinačnu grupu (npr. samo mlečni proizvodi). Odgovor je DA! Ali imajte uvek na umu da različite namirnice sadrže različite nutritive i gledajte da uvek menjate. Vaš novi način zdrave ishrane će doprineti da se osećate mnogo bolje i da bolje kontrolišete vaš dijabetes.


I ja sam jedna od osoba sa dijabetesom ,zbog toga sam i najvishe na ovome sajtu!Samo malo sam se prebacila ovde .Razlog je prost,nije da sam zelela,nego nisam mogla podneti ,svaki dan stizu novi i novi sa problemima dijabetesa.A naj teze mi je bilo kad pishu o dechici koja dobijaju dijabetes sa 5 pa i manje godina

.E tada bi sve prezivljavala zajedno sa roditeljima od te detze,bespomocna da bilo shta pomognem!Veze se chovek i prezivljava uz svoje tragedije i probleme, samo otezava situaciju.Tamo na podforumu nema grupica koje ismejavaju jedni druge ,nego se medjusobno pomazemo koliko god mozemo,za razliku od ovoga podforuma,gde mnoge persone ,samo gledaju kako da ismeju nekoga.Samo pri tom zaboravljaju ,da koliko sutra vetj mogu boriti se za svoje zdravlje i svojuh naj drazih

.!E tada bi se setile i molile nekoga za oproshtaj ,za svo ismejavanje i pakosti shto drugome zele da stvore! Na dijabetes podforum i sad odem ali kazem ne chesto kao pre lichno iz preventive!Jer ne jednom sam ,znala sroditi se sa nekim i kad kaze dete mu dobilo shecer oko 15 pa i 20 .Ili dete od 8 godina prima inzulin vec par godina.Tada bi se potresala Jer je to jache od mene

.Pruzamo pomoc jedni drugima koliko je to u nashoj moci i kad kom zatreba i to nesebichno !A tamo je i nash Andjeo Dijabeta ,koja nam pomaze i daje se za nas.Mi je obozavamo i sad opet kazem fala Bogu shto takva osoba postoji .Bori se za dijabetichare na sve moguce nachine m i ona je jedna od nas NA ZALOST
Njen sajt nam pomaze mnooogo ,koji je ujedno i sajt svih nas!
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu:
http://www.diabeta.net
Pozdravljam Vas sve ,ima tu mnogo shta da se pishe !Jednom prilikom cu napisati shta sve koristim i ja lichno osim lekova!Shto god chujemo da je dobro ,prosledjujemo jedni drugima !Isprobano na nama lichno!A poshto sam ja dijabetichar tipa 2 :Mnogo znachi kako se hranim i kako fizichke ativnosti su jako vazne za mene i meni slichnima.Stres posebno loshe utiche na dijabetichare,Ne samo za dijabetichare tipa 2 ,nego i 1 a i zdrave osobe mogu dobiti dijabetes od stresa.Samo nije lepo, Samo Sebe gledati smejati se i ismejavati druge .Jer koliko za dan dva mogu potraziti pen ,inzulin i mnogo shta ,shto im nebih pozelela !Nikommmmm!
Pozdrav za sve sa foruma .Kutzamo se kasnije !
Svima koji sutra slave Slavu ,zelim im sve naj bolje 1Dug i srecan zivot pun blagostanja i osmeha u kuci!

Nadajmo se posle kishe --->

P.S
Napishite i vi ako znate neki lek ,prirodni lekova ima dosta za koje ste vi chuli i sa svojim prilogom ,shto tjete napisati i podeliti Vashe znanje,mozda tjete pomotji nekom !
Prijatan dan Vam zelim
