Danka, moj dnevni jelovnik izgleda otprilike ovako:
Ujutru cim ustanem jedem musle sa prosenim ili pirincanim mlekom (posto im ne volim ukus sa jogurtom), nekoliko kasika musli, u zavisnosti od gladi, koje sama napravim i kojima dodam i psenicne klice.
Do rucka grickam suvo grozdje, badem, indijski orah ili sl. semenke, ali ne sad da se najedem od njih, nego samo da zavaram glad. A kad sam skidala kriticnih 2-3 kg viska, u ovom intervalu sam jela avokado ili jednu-dve banane, ili suvo voce (tad nije bio neki izbor svezeg, tek je kretalo prolece), ili bonzite (koje sam sama pravila sa medom ili malteksom).
Rucak
- Kifla (jedna-dve) ili hleb (crni, ili od integralnog brasna ili od razenog), nekad sa namazom od maslinki, ili sa maslacem (koji ima vise masti nego belancevina, te se moze kombinovati sa UH)
- Puno salate, sto razlicitije, sa maslinovim uljem i jabukovim sircetom
- Povrce u bilo kojoj varijanti osim kuvanog na visokoj temperaturi. (Recimo, juce sam "na meniju" imala: salatu od psenice i mahunarki, salatu od kukuruza secerca, salatu od sargarepe i cvekle.) Danas cu verovatno jesti neko belo meso ili ribu, ali cu izbaciti kiflu i zitarice. Znaci, ostaje samo puno salate i puno povrca uz meso.
-. desert: uz jucerasnji obrok i UH obroke banana (ja je jedem odmah posle rucka, jer tad osecam potrebu sa secerom), a posle mesa jedem bilo koje kiselo voce (breskve, jabuke, ananas, kivi...) Inace, cesto napravim neku jednostavniju poslasticu, npr: sameljem u blenderu suvo grozdje i dodam malo samlevenog belog badema ili pecenog (nesoljenog) kikirikija i od toga napravim tzv. energetske bombice. Ili, ako sam jela meso, napravim vocnu salatu.
Uzina
- najcesce, napravim sama vocni jogurt, ili vocnu salatu (ja je jedem sa umucenom pavlakom umesto slaga). Ili opet grickam semenke, badem, lesnik, suvo grozdje...
Uvece izbegavam da jedem ista osim voca, ili samo pijem kvas (vi se svakako secate tog super napitka, koji se opet pojavio kod nas i ima ga u Maxiju)
P.s. Znam da vecina nutricionista smatra da voce treba jesti na prazan stomak, ali meni ipak najvise prija posle jela.
|