kafa
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Re: kafa
Glavni sastojak kafe je kofein snažan stimulans, koji oslobađa serotonin (hormon sreće) i nadražuje centralni nervni sistem, osobito mozak. On povećava budnost, pažnju, raspoloženje. Deluje kao afrodizijak na žene, ali ne i na muškarce (steže krvne sudove i sprečava dotok krvi u genitalna područja. Preporučljiva doza kafe je najviše 3-4 šoljice u toku dana. Individualna reakcija na kafu zavisi od metabolizma pojedinca i naviknutosti na njenu upotrebu. Jedna šoljica kafe sadrži 100 do 150 mg kofeina. Veće doze kafe (više od dve šoljice) u toku dana kod nekih osoba mogu da izazovu nesanicu, vrtoglavicu, drhtavicu i druge znake. Kofein deluje kao srčani analeptik, a zavisno od prisustva količine teobromina i teofilina pojačava izlučivanje mokraće. Tanin deluje protiv proliva, a aktivni ugalj koji nastaje prilikom prženja kafe upija otrove u organima za varenje. Kofein je u kafi vezan za hlorogensku kiselinu zajedno sa kalijumom u vidu dvosoli. Ona sadrži i supstance koje ubrzavaju obnavljanje sluzokože creva, a sprečava i nekontrolisanu deobu ćelija koja je glavni uzročnik raka. Sadrži antioksidant metilpiridinium koji podstiče delovanje enzima (koji se nalazi samo u prženoj kafi).
I mojoj prijateljici se to događalo, pa sad pije kafu sa mlekom
I mojoj prijateljici se to događalo, pa sad pije kafu sa mlekom

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: kafa
..to se zove odgovor....pre sam pila bez problema ali u zadnje vreme desava mi se taj tremor,mada pijem dosta jake kafe mozda je od toga..mleko,probacu da se naviknem na to ako se ponovo vratim kafi..hvala..