Jedno pitanje o čajevima

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
nikola987ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 8:41 pm

Jedno pitanje o čajevima

Post od nikola987ns »

Imam jedno pomalo glupo pitanje, al' ko pita ne skita :lol:

U poslednjih nekoliko meseci počeo sam da pijem puno čajeva oko litru/ litru i po na dan (naravno bez šećera, meda ili limuna), čak ga pijem i više od vode (par čaša), pa me zanima da li ovo može biti štetno, jer znam da baš ne valja preterivati ni u čemu?

Samo da napomenem da ne popijem litru crnog ili zelenog čaja već ovih domaćih biljnih... nana/najviše, majčina dušica, kamilica itd

nadam se da će mi neko rešiti dilemu da mogu da nastavim da uživam u njemu 8)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Eh eh ne treba da peterujesh zaista...

Ja sam tako krkala chajeve i na kraju zavrshila sa alergijom po celom telu zbog prevelike kolichine nekih biljki :(

Tako da je najbolje da nadjesh hemijske sastave svih chajeva koej pijesh, da saznash shta konkretno pijesh, pogotovo ako kupujesh chaj u refuzi a ne u kesicama, mada ni kesice nisu bajne, ko zna shta se stvalja u njih.

Imash par sajtova na netu koji se bave biljkama u chajevima pa potrazi, chini mi se herboteka ili tako neshto, verujem da tamo ima vishe ljubitelja chajeva i struchnjaka nego ovde!

Dovoljne su dve sholje dnevno a ostatak technosti unosi vodom, ipak je najzdravije tako!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nikola987ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 8:41 pm

Post od nikola987ns »

uuu, hvala, nisam znao da svašta krkaju u njih... doduše čuo sam za milforfove čajeve da su ... diskutabilni :oops:

inače, pijem uglavnom čaj iz kesica, i pravim ih malo razređeno pošto puno popijem (1 litra - tri vrećice)

potražiću u svakom slučaju taj sajt :wink:
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

npr zeleni caj pospesuje apsorp. vit. C, znaci sok od pomorandze limun med obavezno idu u njega a i ukus je super. 8) :lol:
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

A kakva je situacija sa zelenim cajem u kome je vec dodat limun ili pomorandza?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Dodaji slobodno samo ne u vruc chaj i naravno ne vishe od 2 sholje dnevno i nikako posle podne ga nepij!

Valja taj chaj al ne u neogranichenim kolichinama i svakako ne u kasnim satima, otrov kao svaki drugi, samo ce zavrshiti u jetrici jadnoj napacenoj :(
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Zeleni čaj-Mere opreza i neželjena delovanja

Nije poznato da postoji bilo kakva opasnost, ako se primenjuju preporučene doze preparata. Neželjeno delovanje primene čaja i odgovaraju}ih preparata dešava se osobama sa osetljivim želucem i to zbog prisustva tanina i hlorogenske kiseline. Najčešće se manifestuje nekim od sledećih simptoma: povećanim lučenjem želudačne kiseline, smanjenim apetitom, opstipacijom ili prolivom. Svi ovi neželjeni efekti primene veće količine ili izuzetno jakog napitka mogu se izbeći dodatkom malo mleka.

Čaj i preparate na bazi čaja sa oprezom treba da primenjuju bolesnici koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, bubrežni bolesnici, bolesnici sa hiperfunkcijom tiroideje, svi oni koji boluju od psihičkih poremećaja (sklonost panici, strahu i uznemirenosti). Ako se duži vremenski period unosi doza od oko 1,5 g kofeina na dan, pojavljuju se nespecifični simptomi kao što su: uznemirenost, nesanica, poremećaj ravnoteže, povraćanje, proliv, gubitak apetita, glavobolje.

Tokom trudnoće ne bi trebalo uzimati više od 300 mg kofeina na dan (do pet šolja čaja). Slično, dojilje ne treba da uzimaju veće količine čaja i kofeina, uopšte; preko mleka konzumiraju ga i bebe, pa se mogu pojaviti problemi sa spavanjem. Postoje izveštaji da se kod dece koja su konzumirala više od 250 ml napitka od zelenog čaja na dan, može javiti mikrocitičke anemije; najverovatnije zbog uticaja na metabolizam i apsorbciju, gvožđa.

Interakcije sa drugim lekovima nisu značajne i svode se, uglavnom, na smanjenu apsorbciju lekova koji su baznog karaktera (zbog hemijskog povezivanja sa taninima čaja).

Predoziranje

Pod predoziranjem se smatra dnevni unos više od 300 mg kofeina. Ako se izrazi kroz napitak pripremljen od lista čaja koji su dostupni na tržištu, ova količina kofeina se nalazi u pet šolja čaja. Velike doze kofeina mogu prouzrokovati uznemirenost, drhtanje, preosetljivost. Kao prvi znaci trovanja, javlja se povraćnje i snažan grč u stomaku. Međutim, fatalna trovanja uobičajenim preparatima od lista čaja koji su dostupni na tržištu nisu moguća.

Oblici i doziranje

Zeleni čaj se obično primenjuje u obliku infuza, a sve češće su dozirani oblici (kapsula) sa suvim ekstraktom. Pošto, uobičajeno, zeleni čaj sadrži 8-12 % ukupnih fenola i 2-4 % kofeina, jedna šolja infuza sadrži 50-100 mg polifenola i oko 60 mg kofeina.

Na tržištu su dostupni različiti oblici zelenog čaja:
-neusitnjen ili grubo usitnjen list;
-filter kesice sa oko 2 g usitnjenog lista;
-tečni ekstrakt 1:1;
-dozirani preparati na bazi suvog ekstrakta (kapsule i tablete).

Napitak od zelenog čaja se priprema tako što se jedna kafena kašika čaja ili filter kesica prelije vodom zagrejanom do ključanja i ostavi da stoji 3-10 minuta. Kompletna količina kofeina se ekstrahuje posle tri minuta, a dodatnim zagrevanjem povećava se količina tanina (ukoliko se želi antidijaroični efekat). Pije se bez ili uz dodatak šećera i mleka.

Preparati sa ekstraktima čaja su su tako dozirane da maksimalni dnevni unos polifenola čaja bude do 300-400 mg; manje količine se ne obezbeđuju terapijske efekte.

Terapijski se zeleni čaj koristi zbog polifenola, ali ne treba zaboraviti ni prisustvo purinskih alkaloida. Kao što je rečeno, jedna šolja infuza sadrži 80-110 mg ukupnih polifenola, odnosno oko 60 mg kofeina. Terapijska dnevna doza polifenola je 300-400 mg (3-4 šolje infuza zelenog čaja na dan). Količina kofeina u 3-4 šolje infuza je 180-240 mg što ne bi trebalo da izazove neželjena delovanja (ona se obično javljaju pri dužem unosu više od 300 mg kofeina na dan).

Da bi se izbegli neželjeni efekti kofeina, na tržištu se danas nalaze suvi ekstrakti lista zelenog čaja iz kojih je odstranjen kofein, a sadržaj polifenola (izraženo preko procijanidina) je izuzetno velik 60-95% (obogaćeni ekstrakti)!
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Kontakt:

Post od jesy »

posle operacije su mi preporuchili uzimanje chajeva,ja ih pijem po 2 litra dnevno(i super se osecam)zasada,stalno menjaam(nana,hibiskus,vocni,kantarion,brusnica....)od svega po neshto,mislim da mi nishta ne smetaju.Poshto sam unosila malo technosti,sada sve to nadoknadjujem chajevima(kazhu da je super)zabog bubrega,ako neko zna kontraindikacije neka javi,da znam da prestanem da pijem u tolkim kolichinama
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Odgovori