Iskljucivost

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Iskljucivost

Post od SnezanaR »

Primecujem da je nas narod vrlo sklon karajnostima, pa ili "zdere" neumereno, ili se slepo pridrazava nekog modela ishrane i ni za zivu glavu nece da odstupi od toga, niti da uvazi razliku u tudjem nacinu ishrane i mozda usvoji nesto pametno i konstruktivno. Tako, na primer, makrobioticari osporavaju vegetarijance, nutricionisti negiraju ove prethodne, onda su tu vegani koji su negde izmedju... A niko da pokusa da sublimira sva ta razlicita znanja i prakse i da "napravi' jedan fleksibilan model (jer sumnjam da u oblasti ishrane bilo sta moze biti zauvek neoborivo kao otkrice ili teza) koji bi uvazavao ono sto je dobro u drugim ucenjima, kao i individualne razlike i potrebe svakog coveka ponaosob.

Istu iskljucivost primecujem i kada je u pitanju fizicka aktivnost - ljudi (oko mene) ili se uopste ne bave sportom ili fanaticno vezbaju (barem u teretani u koju ja odlazim). Najmanje je onih koji su "na sredini".

Sta mislite vi o ovome?
mirja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2005 6:31 pm

Re: Iskljucivost

Post od mirja »

SnezanaR napisao:Primecujem da je nas narod vrlo sklon karajnostima, pa ili "zdere" neumereno, ili se slepo pridrazava nekog modela ishrane i ni za zivu glavu nece da odstupi od toga, niti da uvazi razliku u tudjem nacinu ishrane i mozda usvoji nesto pametno i konstruktivno. Tako, na primer, makrobioticari osporavaju vegetarijance, nutricionisti negiraju ove prethodne, onda su tu vegani koji su negde izmedju... A niko da pokusa da sublimira sva ta razlicita znanja i prakse i da "napravi' jedan fleksibilan model (jer sumnjam da u oblasti ishrane bilo sta moze biti zauvek neoborivo kao otkrice ili teza) koji bi uvazavao ono sto je dobro u drugim ucenjima, kao i individualne razlike i potrebe svakog coveka ponaosob.

Istu iskljucivost primecujem i kada je u pitanju fizicka aktivnost - ljudi (oko mene) ili se uopste ne bave sportom ili fanaticno vezbaju (barem u teretani u koju ja odlazim). Najmanje je onih koji su "na sredini".

Sta mislite vi o ovome?
:wink: Mislim da si totalno i definitivno u pravu! "zdranje" je nesto najgore sto postoji dok si mlad nelepi se nista ali kad dodjes u godine onda nastaje frka jeo nejeo lepi se!!!! pozdrav
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Zaista su ceste te krajnosti.
Licno sam uvek za to da se ishrana individualno mora prilagoditi. Kao i da se mora postovati ukus osobe (hrana se bolje iskoristi ako se pojede sa zadovoljstvom).
O 'modernim' dijetama lepe reci nemam.

Vegetarijanstvo, pa i makrobiotika su poseban stil zivota, specificna filozofija koju neko usvoji pa tako zivi i tako se hrani. Od makrobiotoke ja uzimam detalje, tj prilagodjavam sebi jer volim zrnevlje.

O vezbanju bolje da ne pisem! :oops:
Kao stalno nesto zapocinjem, pa nista. Doduse, i kardiolog mi je rekla da zbog aritmije (hipertenziju nije pominjala) ne bi trebalo da radim neke teze vezbe.
Zato ja setam i setam. I cesto ne koristim lift, tj peske se penjem na IV sprat. Ali radim i one jednostavne vezbe za oblikovanje tela (doduse 10-tak min).
Meni se dopada ta zelja mladih ljudi da vezbaju... u mojoj mladosti nije se islo u teretanu, steta!
pozdrav
9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2005 10:49 pm

Post od 9 »

Kada bih forsirao ono sto licno primenjujem moglo bi se pomisliti da sam iskljuciv, a to potice od velike razlike izmedju mog metabolizma i nekog "prosecnog" (mada je njega tesko definisati), te o tome malo i pricam, a kamoli da nekoga na to nagovaram.

Zaista, razlike od osobe do osobe mogu biti neverovatno velike, bukvalno sto je nekome lek, neko drugi to moze jedva da podnosi, a ako u tome nastavi, ugrozice zdravlje.

Postoje odredjene stvari koje su za SVE ljude stetne (npr. stara narodna prica o "tri bela zla", vestacki zasladjivaci, pogotovo aspartam itd.), NEKE za vecinu (npr. vegetarijanstvo, makrobiotika, ali i indukciona faza Atkinsove dijete, Ornish-ova dijeta itd), ali sta je DOBRO moze se definisati samo INDIVIDUALNO za nekog.

Zato retko govorim "dobro je to i to", jer se to ne moze utvrditi bez detaljnijeg uvida u neciji metabolizam.
Odgovori