ISHRANA KOD MONONUKLEOZE

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
majani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 04, 2009 1:58 am

ISHRANA KOD MONONUKLEOZE

Post od majani »

Mojoj cerki koja ima 14 godina je dijagnostikovana mononukleoza. Posto su dijeta i mirovanje jedini nacin lecenja, molim da mi neko nabroji namirnice koje sme da jede. Narociti problem je dorucak. Doktorka je rekla da moze da jede sve vrste testa (peciva, testenine itd), cak je pomenula i euro krem, sto meni zvuci nelogicno. Da li sme da jede mlecne proizvode, jaja...? Na infektivnoj klinici su nam rekli da moze pomalo jaja. Takodje me interesuje ta stvar sa mirovanjem, ona je potpuno pala u depresiju zbog toga sto ne moze da izadje iz kuce, sto ne moze u skolu, da li ce smeti da igra na maturskoj veceri. Imam jos jedno dete od 7 godina, pa brinem i oko banalnih stvari, na primer da li je dovoljno obicno pranje sudova (casa, pribora) koje je koristila starija cerka, ili bi trebalo da ih sterilisem?
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Dozvoljena jela i pića:
SUPE - sve vrste nemasnih supa s ukuvanom testeninom ili pirincem.
MESO i BELANČEVINE - teletina, riba (bela), nemasna junetina,zivina, sve vrste nemasnih sireva, mleko,jaja ograniceno.
TESTENINE - beli hleb, ali ne sveži, pecivo, sve vrste testenina, riža, testeninu s džemom, pekmezom, sirom i šećerom
POVRĆE - sargarepa,svekla,krompir, mlade tikvice, karfiol,spanact, blitva. povrće se može uzimati sirovo i kuvano.
VOĆE - banane, pečene ili kuvane jabuke, kruške, agrumi.
NAPICI - čaj, razni kompoti, voćni sokovi i mleko.

Zbog mogucnosti prenosenja nije pozeljno da izlazi iz kuce.Smatra se da je infektivnost na minimumu nakon osam nedelja.
Zbog ostalih clanova porodice,savetujem Vam da Vasa cerka ima poseban pribor za jelo.
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
majani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 04, 2009 1:58 am

Post od majani »

Hvala na odgovoru. Da li su dozvoljeni slatkisi, pre svega mislim na cokoladu?
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Ni jedan dijetalni rezim ishrane ne ukljucuje cokoladu niti slatkise...ali kockica ne moze da steti :wink:
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Odgovori