Ishrana kod akutnog(hroničnog) pankreatitisa...

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
vrednicca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2007 2:05 pm

Ishrana kod akutnog(hroničnog) pankreatitisa...

Post od vrednicca »

Mom suprugu (40 god) je pre 6 god.utvrđeno da ima dijabetes tip2 .Posle godinu dana imao je napad bolova u stomaku i katastrofalne rezultate posle kojih je rešeno da se otvori stomak i nađen je kamen koji je zapušio kanal i odstranjena je žučna kesa.Usledio je period od par godina gde se on nije uopšte hteo kontrolisati,dijetu je sprovodio ali po mom mišljenju po prilično je bio neodgovoran...noću je jeo šta se zadesi u frižideru. Usledela su tri napada pnkreatitisa od kojih je treći bio najteži-jedva su ga izvukli na VMA,dr Darko Mirković.Doktor je rekao da postoji mogućnost da je to neka nasledna deformacija na kanalima koji povezuju pankreas i tanko crevo ili da je nešto pogrešno urađeno prilikom prethodne operacije.Imao je abnormalne vrednosti triglicerida i holesterola (čak 25!) i to je u bolničkim uslovima regulisano i pušten je na kućnu negu(a on bukvalno ne dolazi kući jer ima posla...)i da se vrati za mesec dana na operaciju koja je izuzetno komplikovana.
Ja sam našla na internetu na sajtu Stezoskop dijetu za njega-isto kao kod hronične upale žučne kese i žučnih puteva.Trenutno jede samo kuvane čorbice sa povrćem,pire sa obranim mlekom ,kiselo mleko,sir sa 10% mm i one crne hlebove.Tamo piše da ne bi trebao da jede kupus,krastavac,zelenu papriku,gljive i to sam pokušala da sprovedem ali njemu nije jasno zašto -pa da li neko zna zašto?Neko mu je rekao da ne jede supe iz kesice-meni je to opravdano za supe sa testeninom ali mi nije jasno što ne bi mogao supe od celera i spanaća (C supe).Uveče sebi daje po 16 jedinica insulina(ne redovno jer nešto on eksperimentiše...).Šećer mu je tako kad vodi računa u ornjoj granici ali zato trigliceridi i holesterol preko 10...
Mnogo mi je teško da se borim protiv njegove neodgovornosti i nemarnosti i ovo što trenutno radim ne znam da li ću išta promeniti.
Kakva ishrana njemu odgovara,ima li tu pomoći sa odovarajućom ishranom?
Možda sam bila preopširna ali imam veliki problem!
vrednicca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2007 2:05 pm

Post od vrednicca »

Vidim da ovde nema niko kompetentan da mi pomogne pa pošto ne smem da se zaustavim u traženju odgovora da li može neko da mi kaže
kome da se obratim za savet? Hitno je!
veksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 7:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veksi »

Vrednicice, stvarno niko kao laik ne sme da ti daje savete kod ovako ozbiljnog zdravstvenog problema! Moras da se obratis lekaru, ako vec idete na VMA oni imaju nutricionistu, jedna fina zena, bila sam kod nje.
Vidi, kupus, krastavac, zelelena paprika su teski za varenje uprkos uvrezenim misljenjima, i eto zato ne sme.
Molim te, javi se lekaru, biraj izmedju lekara koji vodi slucaj tvog muza i nutricioniste, u stvari najbolje da mu zajedno daju neki sistem ishrane. Rezultati tvog supruga su katastrofalni, a on je mlad covek! NEMOJ DA ON EKSPERIMENTISE sa insulinom, nego neka ne zaj... i neka uzima insulin KAKO MU JE LEKAR PROPISAO, zaboga miloga, pa ne mogu da verujem da misli da je on pametniji od lekara, pa da je pametniji ne bi dogurao do tako loseg stanja!!!
Opet te molim, pod hitno se obrati lekarima i neka vam oni kazu sta da radite i sta tvoj suprug da jede. NIKO DRUGI NIJE KOMPETENTAN, veruj mi. Ako nameravate da tvoj suprug pozivi jos neko vreme, POD HITNO se obratite lekaru.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ja sam pronasla ovo, nadam se da ce biti od neke pomoci, ali svakako se slazem da treba slusati savet lekara!!

http://www.zalogaj.com/content/view/1077/155/

Pozz, majja :wink:
veksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 7:13 pm

Post od veksi »

Vrednice, zamolila sam dvojicu lekara da ti se jave i pomognu ti sa ovim tvojim problemom. Daj kazi jesu li ti se javili i sta se dogadja? Jako me uznemirilo ovo sto si napisala, delom i iz licnih razloga - ja sam hipoglikemicar sa istorijom dijabetesa u porodici sa oceve strane, pa znam o cemu pricas. Kazi sta se dogadja.
dragisaMIS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2007 1:55 pm

Post od dragisaMIS »

Molio bih da ako neko moze da da jos neki link za dijetu kod pankreatitisa jer u prethodnom linku ima nelogicnosti NPR:
...Pored alkohola zabranjena je kafa i čaj, kao i jako slatke stvari.
Primer dijete
1.doručak
šolja čaja (nana, kamilica, lipa) sa malo šećera, dva dvopeka, malo džema ili maslaca.
ili ako neko ima dijetu dobijenu na papiru da je skenira i okaci ovde kao sliku.
Hvala unapred
Odgovori