Juce sam dobila rezultate: vrednost gvozdja iznosi 3.
Doktorka je rekla da to nije nista strasno, sve ostale vrednosti su dobre tj. u granicama normale, pa kaze da jos nije u pitanju prava malokrvnost. Rekla je da jedem meso: konjsko, junetina, teletina, dzigerica.
I preporucila ampule TOTHEMA 10 dana svaki dan x 1, narednih 10 dana po jedna svaki drugi dan.
Mene je ovo mnogo vise zabrinulo nego doktorku. U apoteci su mi rekli da je po njima to malo TOTHEMA za ovakvo stanje gvozdja.
Pocela sam odmah da jedem konjsko meso (mada ne znam kako cu posto slabo jedem meso), dzigericu ne mogu da podnesem, ni cveklu bas nesto, koprive ne znam gde da nadjem, itd. Prosto ne znam sta bih jos mogla uciniti sto se tice ishrane. I, kako to da mnogi ljudi izjavljuju da ne jedu crveno meso npr. da ne bi ostarili i sl. a dobro se osecaju, jer mene je koliko sam shvatila upravo slabo konzumiranje istog dovelo do ovoga.
Drugo, da li bi trebalo da se istrazi uzrok manjka gvozdja i kako, gde?
Hvala unapred na svakom odgovoru!
GVOZDJE = 3, doktorka kaze nista ozbiljno?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 11:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nina, ja sam bila prilicno zbunjena pre nekoliko meseci kad sam videla da mi je serumsko gvozdje 6, a svi ostali parametri odlicni... Nista nisam preduzela povodom takvog rezultata... Objasnjenje lekara je bilo da mi je takva fiziologija - da organizam jednostavno efikasno koristi gvozdje i da ga zato nema mnogo u serumu. Ipak, bilo mu je veoma neobicno, toliko da sam dobila uput da idem kod interniste, sto nisam uradila
Ali, tvoje gvozdje zaista jeste nisko... I stvarno je cudno da bude tako nisko, a svi ostali rezultati u redu. Ja bih na tvom mestu bar ponovila analizu.
Inace, nije dovoljno poznavati samo vrednost serumskog gvozdja da bi se sudilo o stanju... Ima tu jos parametara koje treba odrediti, kao sto su TIBC i feritin... Pa, ako ti je sumnjivo sto je lekar nezainteresovan, a ti si zabrinuta, mozes da ponovis analizu u privatnoj laboratoriji (uvek postoji mogucnost da je doslo do greske) i da eventualno vidis sta je sa ovim drugim pokazateljima.
Veliki pozdrav

Inace, nije dovoljno poznavati samo vrednost serumskog gvozdja da bi se sudilo o stanju... Ima tu jos parametara koje treba odrediti, kao sto su TIBC i feritin... Pa, ako ti je sumnjivo sto je lekar nezainteresovan, a ti si zabrinuta, mozes da ponovis analizu u privatnoj laboratoriji (uvek postoji mogucnost da je doslo do greske) i da eventualno vidis sta je sa ovim drugim pokazateljima.
Veliki pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 13, 2006 4:26 pm
Izabela, hvala puno na odgovoru. Verovatno posle ovih ampula se ne bi pokazalo pravo stanje gvozdja na analizi, pa razmisljam da ispijem tu terapiju do kraja pa da onda obavezno ponovo sve proverim. Medjitim, prosle godine u ovo vreme, gvozdje mi je bilo 9, a sve ostalo u redu. Nisam nista preduzela niti proveravala, pa posto sam se osecala lose, resim da ove godine opet proverim krv. I, ispalo da je sada gvozdje 3.
Sta je to TIBC I FERITIN? I kako se taj feritin oznacava. Ove dve stavke nesto ne vidim u mojim rezultatima.
Tebi takodje veliki ozdrav!
Sta je to TIBC I FERITIN? I kako se taj feritin oznacava. Ove dve stavke nesto ne vidim u mojim rezultatima.
Tebi takodje veliki ozdrav!
To su depoi gvozdja i ako su oni prazni, onda taj nedostatak treba nadomjestiti. Moje gvozdje u serumu nedavno je bilo 2.5, ali mi je doktorica objasnila da dnevne vrijednosti gvozdja u serumu osciliraju i da u odredjeno doba dana ono kod svake osobe ima svoj pick -kod nekog je to ujutro, kod nekog uvečer, kod nekog poslijepodne (navodno su Kanadjani radili tu studiju), te je preporucila da najprije uradim depoe, kako bi imala pravu sliku stanja. I to prije uvodjenja bilo kakve nadomjesne terapije.
Pozdrav
Pozdrav
Ako u tvojim rezultatima nema TIBC i UIBC, znaci da doktorka ispunjavajuci uputnicu za laboratorij nije trazila da se oni odrede. Zamoli je da ti da novu uputnicu, i kad ti vec vade krv, ne bi bilo lose da uradis ponovno sve analize + depoe. Mozda novi rezultati pokazu nesto drugo. Ima i takvih slucajeva.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Za feritin se radi posebna analiza i oznacava se bas tako FERITIN.
Na osnovu te analize se vidi da li dolazi do deponovanja gvozdja u jetri, ako je odgovor potvrdan, to znaci da jetra ne funkcionise kako treba.
Ja sam cula da se radi osobama koji imaju povisen nivo gvozdja, ali mozda se radi i kod nedostatka, ne znam.........za ove sa povisenim, znam sigurno!!
Na osnovu te analize se vidi da li dolazi do deponovanja gvozdja u jetri, ako je odgovor potvrdan, to znaci da jetra ne funkcionise kako treba.
Ja sam cula da se radi osobama koji imaju povisen nivo gvozdja, ali mozda se radi i kod nedostatka, ne znam.........za ove sa povisenim, znam sigurno!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 5:06 pm
- Kontakt:
tothema gvozdje
Ja sam imala gvozdje 6. Pila sam tothema ampule nekih mesec dana, svaki dan obavezno jela susam i soju-od svih namirnica procitala sam da najvise imaju gvozdja, i gvozdje se povecalo na 13. Proslo je par meseci od tada, i juce sam ponovo kupila tothema . Danas sam popila, ujutru na prazan stomak uz folnu kiselinu, i povracala nekih tri sata nakon toga. ???
jjj
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 5:38 pm
to nina.bg
Nina, uzrok tako niskog gvozdja ne mora biti ishrana vec neki drugi problem u organizmu. Cesce je to drugo,, ali se to leci u kombinaciji sa ishranom. Vi kakogod da ste se hranili, niste mogli toliko spustiti gvozdje a u tom slucaju bi vam se verovatno srozao i hemoglobin
Idite kod hematologa i ginekologa... proverite druge nalaze i taj feritin (koji vam su vec spomenuli na ovoj temi)
Nina, uzrok tako niskog gvozdja ne mora biti ishrana vec neki drugi problem u organizmu. Cesce je to drugo,, ali se to leci u kombinaciji sa ishranom. Vi kakogod da ste se hranili, niste mogli toliko spustiti gvozdje a u tom slucaju bi vam se verovatno srozao i hemoglobin
Idite kod hematologa i ginekologa... proverite druge nalaze i taj feritin (koji vam su vec spomenuli na ovoj temi)