folna kiselina

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

folna kiselina

Post od emilija2004 »

Cula sam da je dobro uzimati folnu kiselinu u prvim nedeljama trudnoce pa me zanima u kojim je namirnicama ima?Takodje me zanima na sta treba obratiti paznju sto se hrane tice u prvim nedeljama trudnoce?Ja inace imam 45kg i vrlo slab apetit
doktorka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 23, 2005 4:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od doktorka »

Folnu kiselinu je pozeljno uzimati i tri meseca pre trudnoce i u trudnoci. Tesko ces hranom uneti neke vece kolicine, vec se uzima u tableticama - Folan ili se moze naci multivitaminskim preparatima za trudnice - proveri sastav.
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

:D
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

U trudnoci je imunitet inace smanjen. Treba uzimati sto vise voca i povrca tj. vitamina. Medjutim kako ne mozes (ili vrlo tesko mozes) uneti dovoljnu kolicinu svih hranjivih komponenti, mozes da uzimas razne sumece tablete (vitamin C, multivitamin, A+C+E+Selen i sl.), narocito posto kazes da imas slab apetit. Pij obavezno dosta mleka i mlecnih proizvoda zbog kalcijuma. Sve u svemu, zdrava ishrana (potpomognuta vitaminima), dosta odmora i sna (posto kako trudnoca odmice upravo ce ti san nedostajati, kad beba pocne da se mrda, a da ne pricam o tome koliko se spava tj. ne spava kad se beba rodi!). Budi vesela i misli pozitivno!
E sad ide smajli :D
Odgovori