MINERALI
ALUMINIJUM
.
U ljudskom telu ima oko 100 mg aluminijuma. Tkivo dece ima veći sadržaj aluminijuma od tkiva odraslih.
Preporučene doze:
10-100 mg/d
Prirodni izvori:
Povrće
Uloga:
§ Neophodan je za normalno ćelijsko disanje,
§ Aktivira vitamine B-kompleksa.
Deficit:
§ Nervoza,
§ Nesanica.
BAKAR
Preporučene doze:
Odrasli 0,6 - 2 mg/d; max 7 mg
Trudnice i dojilje 2 mg/d
Apsorbovanje bakra u organizmu pomažu cink, kobalt i gvožđe, a odmaže preteran unos cinka.
Prirodni izvori:
Džigerica, bubrezi, riba, žumance, banane, povrće, soja, cela zrna, pečurke, čokolada.
Uloga:
§ Jedan je od najznačajnijih katalizatora u organizmu,
§ Učestvuje u formiranju kostiju,
§ Prisustvo bakra je neophodno za sintezu hemoglobina (pomaže ugradnju Fe u hemoglobin, a sam se ne ugrađuje),
§ Ima ulogu u rastenju, stvaranju pigmenta i keratina u kosi.
Deficit:
Nedostatak bakra u organizmu je retka pojava obzirom da ga ima u gotovo svim namirnicama. Kod eksperimentalno izazvanog deficita nastaje:
§ anemija,
§ želudačno-crevni poremećaji,
§ depigmentacije kože i kose,
§ zastoj u rastenju i deformacija kostiju.
CINK
Preporučene doze:
Muškarci 15 mg/d
Žene 12 mg/d
Trudnice i dojilje 15-25 mg/d
Toksične doze su od 150 do 500 mg/d.
Uzimanje cinka oralno najbolje je rastvarati u mleku u kojem se nalazi ligand-pikolinska kiselina koja vezuje cink i omogućava njegovu apsorpciju.
Hranom treba unositi veće količine od preporučenih jer organizam koristi samo 10 % od unete količine.
Apsorpciju pomažu visok unos vitamina A, bakar, kalcijum, fosfor, a odmažu manjak fosfora, visok unos kalcijuma, alkohol i tetracyclin. Bolje se apsorbuje cink iz namirnica životinjskog porekla nego onaj iz namirnica biljnog porekla.
Prirodni izvori:
Meso, riba, jetra, jaja, mleko, žita, pšenične klice, soja, pasulj, suncokretovo seme, spanać, leguminoze, vino, pivski kvasac.
Uloga:
§ Uloga cinka u organizmu vezana je za metaloenzime, odnosno njihov rad,
§ Neophodan je za mobilizaciju vitamina A iz jetre,
§ Ulazi u sastav insulina i neophodan je za stvaranje rezervi insulina,
§ Učestvuje u stvaranju kolagena, glikolizi i oksidativnoj fosforilizaciji,
§ Važan je za metabolizam proteina, ugljenih hidrata i fosfora,
§ Neophodan je za rastenje,
§ Igra važnu ulogu u procesu razmene gasova u plućima.
Deficit:
§ Zastoj u rastu,
§ Gubitak apetita,
§ Dermatitis,
§ Uvećana jetra i slezina,
§ Izmenjeno čulo ukusa i mirisa,
§ Slabo zarastanje rana.
FLUOR
U vrlo malim količinama nalazi se u svim ćelijama, a u većim količinama ima ga u kostima i zubima (spoljni delovi zubne gledji). Ljudski organizam sadrži oko 800 mg fluora.
Preporučene doze:
Voda mora da sadrži 1 mg/l fluora. Tvrda voda ima veće količine fluora od meke vode.
Prirodni izvori:
Morska voda, ribe, iznutrice, školjke, spanać, peršun, šargarepa, ljuska od krompira, kineski čaj, pivo.
Uloga:
§ U zubnoj gleđi povećava otpornost zubne gleđi prema kiselinama i raznim drugim hemijskim agensima,
§ Deluje baktericidno,
§ Pomaže sintezu kolagena.
Deficit:
§ Usled manjka nastaje karijes,
§ Staračka osteoporoza.
FOSFOR
Fosfor čini 22 % ukupnih minerala u organizmu. U organizmu se nalazi u vidu fosforne kiseline i u obliku neorganskih fosfata.
Preporučena doza:
Odrasli 0.8 g/dan
Trudnice i dojilje 1.2 g/dan
Apsorbovanje fosfora pomažu vitamini A, D i F, kalcijum, gvožđe, mangan i proteini, a odmažu aluminijum i ekscesivan unos magnezijuma, gvožđa i belog šećera.
Prirodni izvori:
Mleko, sirevi, jaja, meso, riba, brašno, leguminoze.
Uloga:
§ ulazi u sastav kostiju, zuba i telesnih tečnosti,
§ u vidu pirofosforne kiseline ulazi u sastav koenzima koji su važni za metabolizam šećera,
§ kao organski fosfat ulazi u sastav masti i nukleoproteina
§ učestvuje u izmeni energije,
§ neophodan je za normalnu kontrakciju srčanog mišića,
§ neorganski fosfati učestvuju u održavanju acido-bazne ravnoteže (kao fosfatni puferi).
Deficit:
§ zastoj u rastu,
§ gubitak Ca i P iz kostiju,
§ povećana osetljivost na infekcije.
GVOŽĐE
Preporučene doze:
Muškarci 10 mg/d; tinejdžeri 12 mg
Odojče 5-9 mg (ima rezervu od majke)
Žene 20 mg/d; tinejdžerke 18 mg
Trudnice i dojilje 18 - 30 mg/d
Apsorpciju gvožđa pomažu hlorovodonična kiselina (dovoljno HCl u želucu je prvi uslov da se gvožđe pripremi za apsorpciju), vitamin C koji povećava stepen apsorpcije, naročito ako se gvožđe unosi u trovalentnom obliku. Vitamin B6 (piridoksin) ima značaja za apsorpciju gvožđa, ali je još značajniji za proces nagomilavanja Fe u jetri i slezini i za iskorišćavanje gvožđa u sintezi hemoglobina. Takodje, apsorbovanje pomažu i vitamini B2, B12, B11, kalcijum, bakar, kobalt, mangan, fosfor, sorbitol, a odmažu tanin, fitinska kiselina, oksalati, antacidi i ekscesivni unos kalcijuma, cinka, fosfora, magnezijum-oksida i kafe.
Prirodni izvori:
Džigerica, meso (unutrašnji organi), leguminoze, zrna, pšenicne klice, krompir, žumance, lisnato zeleno povrće.
Uloga:
§ Nalazi se u hemoglobinu i služi za prenošenje kiseonika do svih ćelija u organizmu,
§ Ulazi u sastav mioglobina (protein mišića),
§ Ulazi u sastav enzima koji omogućavaju oksido-redukcione procese (funkcionalno gvožđe),
§ Serumsko Fe im ulogu u stvaranju otpronosti organizma prema infekcijama.
Deficit:
Kao posledica nedovoljnog unosa gvožđa javlja se anemija (nutritivna, mikrocitna, hipohromna). Znači oboljenja su:
§ Slabljenje muskulature,
§ Atrofija sluznice želuca,
§ Nervoza,
§ Lupanje srca
§ Teško disanje,
§ Naprsline na uglovima usana,
§ Opadanje kose.
HLOR
Hlor je glavni anorganski jon u ekstracelularnoj tečnosti.
Preporučene doze:
0.5 mg/d
U dozi od 1.5 mg/d podiže krvni pritisak
Prirodni izvori: kuhinjska so, produkti mora, masline, životinjske namirnice.
Hlorisana voda uništava vitamin E i crevne bakterije.
Uloga:
§ Ima važnu ulogu u održavanju acido-bazne ravnoteže,
§ Sa natrijumom učestvuje u kontroli osmotskog pritiska,
§ Ulazi u sastav sekreta gastrointestinalnog trakta (hlorovodonična kiselina u želucu).
Deficit:
§ Opadanje kose i ispadanje zuba.
HROM.
Čovečije telo sadrži 10-20 mg hroma koji se jednim delom nalazi u neorganskom obliku u ćelijama, a drugim delom je inkorporisan u aktivni organski molekul koji se naziva FTG i deponovan je u jetri.
Preporučene doze:
0.1-0.3 mg/d
Prirodni izvori:
Crni biber, zrna, pšenicne klice, sir, džigerica, pivski kvasac.
Uloga:
§ Trovalentni hrom, zajedno sa insulinom, deluje tako što povećava korišćenje glukoze,
§ Ulazi u sastav enzima koji učestvuju u metabolizmu proizvodnje energije,
§ Neophodan je za rast fetusa.
Deficit:
§ Zaostajanje u rastu,
§ Skračen životni vek,
§ Katarakta,
§ Atero i arterioskleroza,
§ Povišen krvni pritisak.
JOD
U našem telu ima 20-50 mg joda. Od toga se između 20 i 40 % nalazi i tiroidnoj žlezdi.
Preporučene doze:
Odrasli 150µg/d (0,15 mg) ili 20-40 gama na 1000 cal
Trudnice i dojilje 150µg/d
Prirodni izvori:
Jodirana so, crni luk, produkti mora, povrće koje raste na zemljištu bogatom jodom.
Sadržaj joda u namirnicama zavisi od sadržaja joda u zemlji i vodi. U površinskim slojevima zemlje je bilo mnogo joda, ali zbog stalnog ispiranja zemljišta u mnogim krajevima nema dovoljno joda.
Uloga:
§ ulazi u sastav hormona tiroidne žlezde,
§ bitan je za pravilan fizički i duševni razvoj i za očuvanje reproduktivne moći.
Deficit:
Oboljenje koje nastaje usled nedostatka joda naziva se struma ili gušavost.
Znaci oboljenja su:
§ patuljast rast,
§ mentalna retardacija,
§ suva, žuta, hladna koža i krta kosa,
KALAJ
Preporučene doze:
1-3 mg/d
Prirodni izvori: mekinje i povrće.
Uloga:
§ Ulazi u sastav gastrina (hormon),
§ Neophodan je za rad svih vitalnih organa,
§ Zajedno sa vanadijumom učestvuje u metabolizmu lipida kao katalizator oksido-redukcionih reakcija.
Deficit:
§ Usporen rast.
KALCIJUM
Kalcijum je mineral koji čini 2 % telesne mase. Kosti predstavljaju rezervoar kalcijuma. U metabolizmu kalcijum je usko povezan sa vitaminom D i K.
Preporučene doze:
Odrasli 1.0 g/dan
Trudnice i dojilje 1.3 g/dan
Apsorpciju kalcijuma pomažu vitamini A, C, D i F, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, hlorovodonična kiselina, laktoza, proteini (aminokiseline koje sa Ca-fosfatima i Ca-karbonatima grade jedinjenja koja se lako apsorbuju), a otežavaju manjak hlorovodonične kiseline i magnezijuma, stres, deficit vitamina D, oksalati (čokolada, spanać), fitati, zrna žita, veliki unos masti (masti sa Ca grade Ca-sapune koji su nerastvorljivi i izlučuju se putem stolice). Diuretici mogu dovesti do izlučivanja kalcijuma iz organizma.
Prirodni izvori:
Mleko, mlečni proizvodi, badem, semenke, soja, čokolada, lisnato zeleno povrće.
Uloga:
§ Ulazi u sastav kostiju i zuba,
§ Održava normalnu razdražljivost neuromišićnog sistema,
§ Neophodan je za normalnu koagulaciju krvi,
§ Pomaže metabolizam gvožđa u organizmu.
Deficit:
§ Poremećaj u okoštavanju,
§ Smanjena koagulacija krvi,
§ Pojačana razdražljivost neuromišićnog sistema.
KALIJUM
KALIJUM
Jedan je od glavnih intracelularnih jona čiji je značaj paralelan natrijumu u ekstracelularnoj tečnosti. Od ukupne količine kalijuma 95 % se nalazi u ćelijama, a samo 5 % u vanćelijskoj tečnosti.
Preporučene doze:
3-8 g/dan
Apsorbovanje kalijuma pomaže vitamin B6, a odmažu kafa, ekscesivan unos šećera, kafa, alkohol, kortizoni i laksativi.
Prirodni izvori:
Sadrže ga gotovo sve namirnice u dovoljnim količinama, a najviše ga ima u mleku i mlečnim proizvodima, mesu, povrću, voću (sušeno), voćnim sokovima i hrani iz mora.
Uloga:
§ Učestvuje u održavanju acido-bazne ravnoteže i osmotskog pritiska,
§ Igra važnu ulogu u kontrakciji mišića (naročito srčanog mišića), sprovođenju nervnih impulsa, akciji enzima i funkcionisanju ćelijske membrane,
§ Značajan je u procesu fosforilizacije i stvaranja rezervnog glikogena u jetrinim ćelijama.
Deficit:
Nedostatak kalijuma pri mešovitoj ishrani je praktično nemoguć, jer gotovo sve namirnice sadrže kalijum u dovoljnim količinama. Do nedostatka može doći usled gubitka kalijuma iz ćelija i to ako postoji sklonost ka acidozi, kod pojačanog mišićnog rada, hipertireoidizma, dijabeta, visoke febrilnosti, gastroenteritisa i enterokolitisa.
Znaci deficita su: noćno mokrenje, slabost skeletnih mišića, nepravilan i usporen ritam srca, zeđ, pojava akni, suva koža, zatvor, nervoza, nesanica.
KOBALT
KOBALT
Preporučene doze:
1µ
Apsorbovanje kobalta pomažu bakar, gvožđe, cink.
Prirodni izvori:
Kosti, jetra, zeleno lisnato povrće, detelina, voće, semenke, živinsko meso, mleko.
Uloga:
§ Sa fosforom ulazi u sastav vitamina B12, pomaže bakterijama u digestivnom traktu čoveka pri sintezi ovog vitamina,
§ Dokazano je da već i male količine Co mobilisu gvožđe iz depoa i povećavaju sadržaj feritina, tako da Co pomaže eritropoezu,
§ Pomaže stvaranje karotina u toku klijanja biljaka.
Deficit:
§ Usporen rast,
§ Perniciozna anemija.
MAGNEZIJUM
Magnezijum se uglavnom nalazi u ćelijama (intracelularno). Rezerva u našem telu iznosi oko 35 g, a polovina te količine nalazi se u kostima.
Preporučene doze:
Odrasli 200 - 300 mg/d
Trudnice i dojilje 450 mg/d
Apsorpciju magnezijuma u organizmu pomažu vitamini B6, C i D, kalcijum, fosfor i proteini.
Prirodni izvori:
Badem, orasi, kikiriki, cela zrna, mekinje, leguminoze, mleko, riba.
Uloga:
§ deluje direktno na neuro-mišićnu ploču,
§ neophodan je za normalnu funkciju vitamina C i delovanje vitamina B1,
§ učestvuje u enzimskim procesima koji dovode do proizvodnje energije,
§ smanjuje nivo koagulacije,
§ štiti unutrašnji zid krvnih sudova od nastanka fibroze,
§ katalizuje iskorišćavanje masti, proteina i ugljenih hidrata.
Deficit:
Uzroci manjka magnezijuma su najčešće smanjena apsorpcija ili unos, steatoreja (masne kiseline sa magnezijumom stvaraju nerastvorljive soli), dijareja, malnutricija (smanjen unos proteina), alkoholizam, zatim povećani gubici (diuretici, dijareja) i razna druga oboljenja.
Usled deficita javlja se:
§ drhtanje,
§ grčevi,
§ emocionalna preosetljivost,
§ refleksi su promenjeni, najcesce pojacani,
§ vrtoglavica,
§ kod dužeg manjka mogući su: ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože, atrofija vezivnog tkiva, slabljenje skeleta.
MANGAN
Ima ga u svim ćelijama u organizmu, a najviše u organima čije su ćelije bogate mitohondrijima (jetra, pankreas, bubreg).
Preporučene doze:
2.5-7.0 mg/d
Kod dece se daje 0.2 mg/kg telesne mase
Apsorpciju pomažu vitamini B1, E, fosfor i kalcijum, a odmažu ekscesivni unos fosfora i kalcijuma.
Prirodni izvori:
Jetra, bubrezi, žumance, zrna, leguminoze, mekinje, voće, zeleno lisnato povrće, repa, celer, kakao, čaj.
Uloga:
§ Ima ulogu koenzima i aktivira mnoge enzime,
§ Pomaže sintezu hemoglobina,
§ Značajan je za stvaranje tiroksina, hormona tireoidne žlezde,
§ Pomaže proizvodnju ugljenih hidrata i masti,
§ Važan je za metabolizam kalcijuma i fosfora (rastenje).
Deficit:
§ Nepravilan razvoj kostiju,
§ Nervni poremećaji,
§ Sterilitet.
NATRIJUM
Natrijum je jedan od glavnih jona u ekstracelularnoj tečnosti. Ima ga i u plazmi, a manje u ćelijama.
Preporučene doze:
2.5 - 7 g/dan
Pri težem fizičkom radu ili pri radu na visokim temperaturama gde dolazi do obilnog znojenja i gubljenja Na, potrebe su povećane i do 10 g.
Prirodni izvori:
Kuhinjska so, produkti mora, mesni proizvodi, mleko, sir (kačkavalji), jaja, povrće, hleb, pšenicne klice, orasi, povrće.
Uloga:
§ Soli natrijuma ulaze u sastav pufera (sa hloridom i bikarbonatom) radi održavanja acido-bazne ravnoteže,
§ Potreban je za stvaranje hlorovodonične kiseline u želucu,
§ Učestvuje u regulisanju permeabilnosti ćelije,
§ Održava osmotski pritisak,
§ Učestvuje u regulaciji nervno-mišićne razdražljivosti.
Deficit:
Nedovoljno unošenje NaCl hranom praćeno je gubitkom tečnosti iz organizma. Javlja se žeđ, nesvestica, zujanje u ušima pri stajanju, suva sluzokoža, pad krvnog pritiska, ubrzan rad srca, bolni grčevi u mišićima.
SELEN ("faktor 3")
Preporučene doze:
3 ppm/d (0.03 mg/d)
Više od 15 ppm/d je toksično.
Apsorbovanje selena pomaže vitamin E.
Prirodni izvori:
Džigerica, pivski kvasac, prokelj, paradajz, luk, tunjevina, haringe, mekinje, pšenicne klice, zrna.
Uloga:
§ "faktor 3" je jedinjenje selena (aktivni selen) koje protektivno deluje na jetru,
§ podiže imunitet,
§ deluje zaštitno protiv žive, arsenika i kadmijuma,
§ učestvuje u očuvanju tkivnog elasticiteta.
Deficit:
§ naglo gubljenje telesne mase,
§ distrofija mišića,
§ hemolitička anemija,
§ masna jetra,
§ katarakta,
§ sterilitet.
SILICIJUM
U našem organizmu ima 1.4 mg silicijuma. Nalazi se u vezivnom tkivu i rskavici. Starenjem se smanjuje količina silicijuma u koži i arterijama što ima za posledicu stvaranje aterosklerotičnih promena.
Preporučene doze:
Nisu ustanovljene. Hranom se dnevno unosi 5-10 mg silicijumove kiseline.
Prirodni izvori:
Mekinje i sva druga biljna vlakna.
Uloga:
§ Sastavni je deo kiselih mukopolisaharida (vezivo, rskavice, kosti, koža),
§ Bitan je za čvrstinu noktiju.
Deficit:
§ Usporen rast,
§ Poremećaj elastičnosti vezivnog tkiva.
SUMPOR
Preporučene doze:
Adekvatan unos proteina obezbeđuje dovoljan unos sumpora jer je ovaj element sastavni deo nekih aminokiselina (metionin, cistein, cistation, cistin).
Vitamin C i cistein preporučuju se pušačima i alkoholičarima u odnosu 1:3.
Prirodni izvori:
Meso, riba, živinsko meso, jaja, sir, mleko, luk, slačica.
Uloga:
§ U vidu sulfata ima ulogu u održavanju acido-bazne ravnoteže,
§ Pomaže jetri u lučenju žuči,
§ Sa vitaminima B-kompleksa deluju na bazalni metabolizam,
§ Iz belog luka je izolovan sulfooksid alin koji ima jaku oksidacionu sposobnost,
§ Cistein pruža izvesnu zaštitu od X i nuklearnog zračenja
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst
|