BELE smrti: brasno, secer, kuhinjska so i sta jos...

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
jadoreyu
Novi član
Novi član
Postovi: 12
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 10:07 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

BELE smrti: brasno, secer, kuhinjska so i sta jos...

Post od jadoreyu »

Nedavno su stampani mediji pratili jednu temu koja se polako pretvara u javni nutri-skandal: integralno i crno brasno je ofarbano kakaom.

****************************

Nije eticki prodavati nepostojece, naravno. Stvar nije u tome sto farbaju to kakaom, jer kakao je zdrava namirnica i nikome ne moze skoditi neka kifla obojena kakaom. Problem je vec u tome sto proizvodjaci nama, vecinom neupucenima, prodaju BELO brasno pod drugim nazivom (o ceni ne diskutujemo): to je podvaljivanje. Uzrocno: uskracuju ljudima nameru da se zdravo hrane. Znaci: osoba koja ima neko odredjeno stanje u organizmu i mora da smanji unos preradjevina od belog brasna, imace nameru da se drzi uputstava nutricionista kupujuci "crno, integralno, razeno". I ta osoba je obmanuta jer i dalje jede belo brasno, samo u drugoj boji! Integralno tako ne stize na meni. Druga stvar je, da ono razano, laneno itd. brasno u sastojcima je uvek vezano nekim emulgatorima, margarinom i mlekom u prahu! I onda sve zapeceno i uz sve to rok vaznosti je mesec dana.

***********************************

Beli secer: ista prica, ali blazih razmena. Problem je sto onaj ko hoce da kupuje nerafinisani ili polurafinisani secer ne moze da se pouzda u nasa 2-3 proizvodjaca tog secera. Taj secer je ustvari u predstadijumu belog secera koji je samo obojen karamelizovanim sirupom. Ima izuzetaka, ali treba posebno izdvojiti vreme da bi ste nasli onaj "pravi" zuti secer

*************************************

Soli su svugda a svi nas savetuju: stop soli! Pogotovo onih koji se koriste kao konzervansi. Sta onda sa silnim mesnim preradjevinama, sumecim tabletama, gaziranim napicima, grickalicama (sve satro nemaju masti, i s takvom lazju oni uspevaju da odvuku paznju od procenata soli). Praska sunka koja je tako socna, sjajna, roze i ogromna koju cete videti u vitrinama izgleda ovako pre nego sto stigne u te vitrine: dan 1 - mali misic i kojekakvo presovano meso pocinje da se pumpa na odredjeno vreme vodom i raznim solima i derivatima - seringom; dan 17 - kada vec taj mesni smezurak dostigne velicinu od 5 kila i odredjenu slanocu i vlaznost gotovo je za tezgu; dan x: kupac trazi 100 grama praske sunke, u kojoj je 50 grama vode, 10 gr raznih soli i masnoca posebno dodatih i tek 40 grama neke mesne mesavine.

***************************************

Masnoce: to nam je sve isto jasno.

****************************************

Druga tacka gledista: svi pricaju o zdravoj ishrani ali se niko ne osvrce na sugestije nutricionista. Svi vole da grickaju, da fast-fooduju i ubedjuju sebe da je pljeskavica ili parce bureka ili kajgana natopljena u ulju ili mascu zdrava hrana jer je domaca ili nalik na domacu. Gazirana pica, sto vise, to "bolje". Satro prirodni sokovi, sto sladji to ukusniji. A zdrava hrana, kod mnogih nasih sugradjana je poistovecena sa sledecom recju: bljak!

****************************************
Odgovori