Dijete koje se zasnivaju na niskom unosu ugljenih hidrata kao sto je kontroverzni Atkinsov rezim ishrane povecavaju rizik od nastanka raka creva.
Naime, kiselina u telu, poznatija kao biturat, sadrzi dobre bakterije koje svojim dejstvom unistavaju kancerogene celije u organizmu. Ali, nedovoljnim unosom ugljenih hidrata, koji potpomazu stvaranje ove kiseline, dejstvo ovih dobrih bakterija je onemoguceno. To za posledicu moze da ima razvoj kancerogenih celija.
Atkinsova dijeta zabranjuje unos bilo kakvih ugljenih hidrata, uključujuci i krompir, mlečne proizvode i alkohol. Ova dijeta povecava i rizik od nastanka srčanih bolesti i bolesti kostiju, kao sto je osteoporoza. Neka istrazivanja su ovaj rezim ishrane okrivila i za opstipaciju koja se često javlja kao posledica.
Opste poznata činjenica je da dijeta, visak kilograma, kao i fizička aktivnost mogu da izazovu rak creva. Zbog toga britanski nutricionisti preporučuju zdravu ishranu, balansiranu dijetu, vlakna, povrce, kao i crveno meso. Odrzavanje telesne tezine je veoma vazno, a fizička aktivnost ce doprineti smanjenju rizika od nastanka raka creva
atkinsova dijeta izazivarak creva
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99