Gledaj Jelena, ja se sa ovim problemom nosim malo jace od 5 godina.
Muskarac sam i nije me sramota da priznam da sam prve godine iz ocaja nekoliko puta plakao kao malo dete, i mislio sam da nema izlaza...
Medjutim kako vreme prolazi, polako covek pocinje da se navikava na strah od straha, da zivi sa svojim problemom i polako pocinje da ga ignorise. Budi svesna (pretpostavljam da nemas napade duze od 1,5 godinu) da ce proci jos vremema dok ne budes mogla da stanes ispred ogledala i kazes OK, NISAM VISE ONA OD PRE NAPADA, ALI DAJ DA NEKAKO PRIHVATIM OVU SA NAPADIMA. Mene je najvise bolelo ta cinjenica sto sebe pamtim pre ove bolesti kao totalno drugaciju osobu od voe koja sam sada. Sada ponovo pocinjem da ucim (i dobar sam ucenik

) kako da zivim i uzivam u onome sto zivot pruza koliko je god to moguce vise. Prve godnie moje bolesti i ja sam bio zarobljen u sobi u kojoj sam se osecao najsigurnije, cak i kasnije, nakon nekih zescih napada imao sam periode od po mesec-dva kada mi je fila zesca frka da napustim stan... Medjutim naviknes se (nazalost ili ne - naviknes se i cini mi se da jedino tako moze ovo da se prebrodi). Jednostavno prihvatiti sebe onakav kakav jesi sada sa tim problemom i gurati PO SVAKU CENU dalje...
Pijes relativno male doze lekova, na kraju - procitaj u uputstvu koja je preporucena dnevna doza... Popricaj sa psihijatrom da eventualno promenis lekove ako vidis da ovi nemaju efekta...
Ja sve ovo vreme koristim ksalol kao osnovu a uz njega su isli i razni antidepresivi itd...
Ti si sad u fazi depresije i ocaja - "nema mi pomoci, ovo ce vecno trajati..." ali, veruj mi, nece to vecno trajati. Polako i postepeno ces poceti da se navikavas na problem i prevazici ces ga.
Na kraju OBAVEZNO nateraj sebe pa makar imala u glavi i da ces umreti (a neces) da napravis pomak iz kuce. Neka to za pocetak bude 100 metara, ne moras cak ni sama... Kad pet puta budes uspela to da savladas ukapiraces da ti se nista nece desiti... Probaj onda sa 300 metara... i tako redom. Moras ukapirati da si ti jaca od ovoga i da ovo ne sme da ti bude prepreka ka jednom NAJOBICNIJEM ODLASKU U PRODAVNICU ili SETNJICU...
Hajde da probamo od sutra da ti lepo krenes sa nekim u koga imas poverenja u jednu kratku setnju. Jel OK?
Posle sedi za kompjuter i napisi nam sta je bilo...
Preziveces VERUJ MI !!!
Ajde lutko samo napred i ne daj se!
Pozdrav !!!