Imam 37 godina. Pre dva dana dozivela sam uzasan napad - dok sam kupala dete pocelo je probadanje u grudima sa leve strane, bilo je sve gore i gore...Na trenutke OK pa onda opet pogorsanje. Odvezli su me u urgentni centar. Na putu do tamo stanje je postalo neizdrzivo - gusenje, trnjenje u levoj ruci, pocela je da me trese groznica. Kad se sada setim svog stanja - sramota me same sebe.
Lekari su konstatovali da su svi nalazi uredni, EKG uredan, pritisak idelan (110/70), da sam imala napad panike i postavili dijagnozu "stenocarditis" i prepisali mi bromazepam "po potrebi". Dok su mi radili pretrage ja sam se nekako smirila i simptomi su prestali.
E, sad.... posto je taj "napad" bio zaista uzasno neprijatan....ja se pitam sta da radim.
Istina je da imam mnogo problema, da sam stalno pod stresom i da me je mala beba (7 meseci) sasvim izbacila iz koloseka. Generalno - imalo bi o cemu da se prica sa srinkom. I ja ne bezim od toga. Za privatnog psihijatra nemam para, pitam se postoji li mogucnost da se lecim o trosku socijalnog (Palmoticeva?)
Medjutim, brine me i ta dijagnoza - stenocarditis. Da li je moguce postaviti je tako olako u urgentnom centru za 2 minuta pregleda?
Ranije sam imala napade panike ali su bili prilicno "kontrolisani", svodili su se na gusenje, osecaj gadjenja (meso, riba) i ponekad na iznemirenost u javnom prevozu. Nisam sklona uzimanju sedativa ali osecam da su mi sada itekako potrebni.
Pokusavam vec mesecima na sve nacine da prevazidjem stres i depresiju (u koju sam krenula da lagano tonem) - citam knjige o autogenom treningu, primenjujem neke metode relaksacije, introspektivna sam i svesna svega sto mi se desava (a uglavnom i - zasto) ali - na ovako neocekivanu telesnu reakciju nisam racunala.
Svojevremeno sam isla privatno na psihoanalizu (odustala sam od iste posle 6 meseci ali to je vec druga prica)
Teoretski znam sta bi i kako trebalo da "amputiram" iz svog zivota i tako sebe postedim stresa ali - to nije moguce i mislim da bih se tako osecala jos gore.
Povremeno imam utisak da mi se zivot raspada. Trudim se da prema detetu izvrsavam sve obaveze i da ono ne oseti moje neraspolozenje. Radim na sebi, radim vezbe, trudim se da ne zapustim ni kucu a i da ostanem u mentalnoj kondiciji (citam, pisem)...ali sve mi to sve teze pada, bukvalno kao da orem. Nemam motivaciju, na sve se nekako jedva nateram.
Suprug ne shvata ljude koji imaju probleme poput mene tako da je svaki razgovor s njim bespredmetan. Tu podrsku nemam (ali imam "oddrsku

Moje pitanje - odakle da krenem? Znam da bi bilo dobro napraviti seriju pregleda srce& ostalo ali znam i da je psihogeni faktor ogroman, da ne kazem preovladjujuci. Znam da treba da se odlucim na lecenje - gde da idem - psiholog, psihijatar...?
Ako neko ima neku sugestiju...bila bih vrlo zahvalna. Prilicno sam konfuzna i pomalo i uplasena mada priznajem da me je taj "napad" malo i otreznio po pitanju prioriteta.
Pozdrav svima i hvala veliko na odgovorima