metadon

Pravo mesto za sva pitanja i diskusije na temu Neuropsihijatrije.

Moderatori: moderato, admin, vlada99

Zaključana tema
sara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 08, 2004 2:00 am

Post od sara »

da li postoji jos neka klinika u bg-u, osim drajzerove za odvikavanje od heroina? interesuju me klinike koje hospitalizuju pacijente,privatne ili drzavne. da li postoji metadonsko lecenje od heroina kod nas?ako ima kome mogu da se obratim? vlasnik sam jednog lepog modnog studia,uspesna sam i cenjena u svom poslu.dugo se sramim sebe i svog problema ,sakupila sam hrabrosti da se obratim na par mesta za koja sam znala ,ako neko zna jos neka mesta molim za informaciju ,ne bi li izabrala naj bolju soluciju.imam 26.god i zelim da zivim. srdacan pozdrav svima
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

...................
Poslednja izmena od danka u Sub Feb 26, 2005 1:05 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
sara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 08, 2004 2:00 am

Post od sara »

danka,hvala ti za odgovor i podrsku.sara
owim
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2004 1:00 am

Post od owim »

Saro,

Sem Drajzerove ne postoji drzavna organizovana institucija, iako postoje centri pri pojedinim bolnicama. Mozes da pozoves broj 647-531 (mozda je dodato "2" ispred) za pocetak i kazes isto sto si napisala u poruci.

Davanje metadona izvodi se u sklopu odvikavanja od opijata u *kontrolisanim* uslovima, jer se na metadon brzo stice toleranija, i nastaje nova zavisnost. Metadon (heptadon) daje se kod nas u nekim terapijama i nalazi se na pozivitnoj listi lekova (izdaje ga drzava samo na recept i ne moze se kupiti bez njega).

Metadon se koristi samo za period jakih apstinencijalih kriza, obicno ne duze od dve nedelje. Neki lekari osporavaju davanje metadona.

Cilj terapije je potpuno, dozivotno "skidanje" sa svih psihoaktivnih supstanici.

To znaci da nikada vise necete smeti da uzmete heroin, jer cete posle prvog uzimanja biti vraceni na pocetak - vratice se sve tegobe koje ste imali i cela terapija bice anulirana. Ovo je tezak put, i drzim vam pesnice da krenete njime,

Veoma je vazno da u terapiju bude ukljucen neko ko vam je blizak - ne mozete ici sami zarad "anonimnosti"!
Zaključana tema