o buspironu anksiolitiku ne stvara zavisnost
Moderatori: moderato, admin, vlada99
o buspironu anksiolitiku ne stvara zavisnost
citao sam o leku novijeg datuma leci anksioznost i pomalo depresivnost i ne stvara zavisnost ni hipnoticko delovanje zove se buspiron a pominje se i ko buspinol zvao sam neke apoteke i nemaju ga molim vas ako je neko imao iskustvo sa ovim lekom ili zna gde ga ima da mi javi.
Pronasao sam na sajtu "Zdravlje" Leskovac ove podatke o tom leku:
Buspinol
anksiolitik
tablete
SASTAV
1 tableta sadrži 5 mg buspiron hlorida
1 tableta sadrži 10 mg buspiron hlorida
DEJSTVO
Buspinol vrši slabu inhibiciju presinaptièkih dopaminskih receptora, a postoje podaci koji sugerišu na njegovu interakciju sa holinergièkim, serotoninergièkim i noradrenergièkim sistemom.
Buspinol za razliku od benzodijazepina ne ispoljava antikonvulzivno, miorelaksantno i hipnotièko delovanje, a znatno slabije utièe na pojavu sedacije. Ne umanjuje psihofizièke sposobnosti niti potencira delovanje alkohola, a dugotrajna primena ne dovodi do stvaranja zavisnosti.
INDIKACIJE
Akutna i hronièna anksiozna stanja koja se ispoljavaju kao strah, uzbuðenost, unutrašnji nemir ili kao napetost.
DOZIRANJE I NAÈIN PRIMENE
Uobièajena doza Buspinola iznosi 15 mg/dan (3 puta po 1 tableta od 5 mg ili 3 puta po 1/2 tableta od 10 mg posle jela).
Ukoliko je potrebno doza se može postepeno poveæati na 20-30mg dnevno. Maksimalna dnevna doza iznosi 60mg.
NEŽELJENA DEJSTVA
Blagi i prolazni.
Mogu se javiti gastrointestinalne tegobe (želudaène tegobe, muka i proliv) glavobolja, vrtoglavica, razdražljjivost, nesanica, blaga ošamuæenost i oseæaj slabosti.
KONTRAINDIKACIJE
Preosetljivost na lek
Teška oboljenja jetre i bubrega
Akutni kongestivni glaukom
Miastenija gravis
Trudnoæa i dojenje
Mlaði od 18 godina
UPOZORENJE
Oprez prilikom istovremene primene Buspinola i srèanih glikozida ili lekova koji deluju na CNS.
Opreznost pri upravljanju automobilima i mašinama. Ne savetuje se istovremena primena sa alkoholom.
PAKOVANJE :
Kutija sa 30 tableta
Kutija sa 20 tableta
Buspinol
anksiolitik
tablete
SASTAV
1 tableta sadrži 5 mg buspiron hlorida
1 tableta sadrži 10 mg buspiron hlorida
DEJSTVO
Buspinol vrši slabu inhibiciju presinaptièkih dopaminskih receptora, a postoje podaci koji sugerišu na njegovu interakciju sa holinergièkim, serotoninergièkim i noradrenergièkim sistemom.
Buspinol za razliku od benzodijazepina ne ispoljava antikonvulzivno, miorelaksantno i hipnotièko delovanje, a znatno slabije utièe na pojavu sedacije. Ne umanjuje psihofizièke sposobnosti niti potencira delovanje alkohola, a dugotrajna primena ne dovodi do stvaranja zavisnosti.
INDIKACIJE
Akutna i hronièna anksiozna stanja koja se ispoljavaju kao strah, uzbuðenost, unutrašnji nemir ili kao napetost.
DOZIRANJE I NAÈIN PRIMENE
Uobièajena doza Buspinola iznosi 15 mg/dan (3 puta po 1 tableta od 5 mg ili 3 puta po 1/2 tableta od 10 mg posle jela).
Ukoliko je potrebno doza se može postepeno poveæati na 20-30mg dnevno. Maksimalna dnevna doza iznosi 60mg.
NEŽELJENA DEJSTVA
Blagi i prolazni.
Mogu se javiti gastrointestinalne tegobe (želudaène tegobe, muka i proliv) glavobolja, vrtoglavica, razdražljjivost, nesanica, blaga ošamuæenost i oseæaj slabosti.
KONTRAINDIKACIJE
Preosetljivost na lek
Teška oboljenja jetre i bubrega
Akutni kongestivni glaukom
Miastenija gravis
Trudnoæa i dojenje
Mlaði od 18 godina
UPOZORENJE
Oprez prilikom istovremene primene Buspinola i srèanih glikozida ili lekova koji deluju na CNS.
Opreznost pri upravljanju automobilima i mašinama. Ne savetuje se istovremena primena sa alkoholom.
PAKOVANJE :
Kutija sa 30 tableta
Kutija sa 20 tableta
...da, tako je.
Posebno moramo biti oprezni ako je neki savim nov lek u pitanju.
Nemojmo biti zamorcici!
Tuzno je sto nas na tu foru ('ne stvara zavisnost") lako mogu uhvatiti u zamku (eto sta visak straha cini!).
Mogu vam reci da me bas briga dal` nesto stvara ili ne stvara zavisnost..... ali opet virim ovde i citam.
Posebno moramo biti oprezni ako je neki savim nov lek u pitanju.
Nemojmo biti zamorcici!
Tuzno je sto nas na tu foru ('ne stvara zavisnost") lako mogu uhvatiti u zamku (eto sta visak straha cini!).
Mogu vam reci da me bas briga dal` nesto stvara ili ne stvara zavisnost..... ali opet virim ovde i citam.