Zilberov sindrom!?
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Zilberov sindrom!?
Imam 24 god i zbog prirode svog posla i tokom shkolovanja,a i sada najmanje 2 puta godishnje idem na detaljne medicinske kontrole,uglavnom na VMA.Uvek mi je bio povecan broj bilirubina(mislim indirektnih).Doktori nisu tome pridavali znachaj govoreci da je to kod nekih ljudi jednostavno tako i da neme shtetnog uticaja...Zadovoljan da su mi uvek svi rezultati bili i vishe nego odlichni(osim bilirubina chiji se broj uvek krece od 36 do 46) ni ja nisam obracao pazhnju i nisam ni znao da se taj poremecaj zove Zilberov sindrom...ovih dana vrativshi se sa jednog od takvih pregleda,gde su mi svi rezultati(osim bilirubina 46,najveca vrednost do sad)bili odlichni,gde mi je dr rekao da se to zove Zilberov sindrom i da ne brinem ,nije to nishta...odluchio sam da se malo raspitam....Zamolio bi da ako je moguce neshto vishe saznam o tome i ako treba da obratim malo vishe pazhnje na ishranu,sport...Pisali ste neshto malo o tome,ali voleo bih josh malo...UNAPRED HVALA!!!!POZDRAV!!!!!
To je benigni sindrom i ne zahteva lečenje, odlikuje ga porast nekonjugovanog bilirubina kao posledica poremećaja konjugacije tj. prihvatanja bilirubina u hepatocitima – ćelijama jetre (gde treba da se konjuguje sa glukuronskom kiselinom i postane konjugovani bilirubin). Vrednost bilirubina u ovom sindromu nije stalna već raste i opada, npr. može da poraste u stresu, posle gladovanja, infekcija, veće fizičke aktivnosti itd.