visoka sedimentacija

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
profmill
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 3:09 pm

visoka sedimentacija

Post od profmill »

Da li je moguća visoka sedimentacija (veća od 50)usled hronične anemičnosti?Tako mi je rekao jedan lekar posle svih mogućih nalaza i analiza!Sedimentacija je uvećana već par godina, a ja nemam posebnih tegoba!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

moguce je. manje eritrocita, manje se odbijaju medjusobno, lakse slezu, sedimentacija brza.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Jedno pitanje u vezi sedimentacije, mozda je glupo, ali me zanima... Obzirom da vise stvari moze da utice na sedimentaciju (razni upalni procesi, anemija,... ), da li je brzina sedimentacije veca npr. ako neko ima reumu i anemiju, nego kada neko ima reumu i nije anemican (tj. da li se ta brzina "sabira"), ili brzinu sedimentacije odredjuje najjaci proces koji izaziva brzu sedimentaciju? Nadam se da razumete sta pitam...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Teorijski, anemija + reumatizam = brza sedimentacija nego samo kod reumatizma. Ali, nema tu stoprpcentnih pravila. Eritrociti su cudo, a i sedimentacija ne zavisi ipak samo od njih - da ne zaboravimo da oni moraju kroz nesto i da "padaju" da bi se slegali, pa je sastav tecnosti u kojoj se nalaze takodje od znacaja (viskozitet seruma, odn. plazme).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori