Tumor makeri

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
sandrazg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 22, 2005 4:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Tumor makeri

Post od sandrazg »

Postovani svi, da li mi netko moze objasniti pojam ''tumor markera'' i čemu to točno služi? Majka mi je dijagnosticirana malignim tumorima u predjelu zdjelice, koji su metastazirali i sprema se operacija. Hvala svima na ovoj stranici jer je prepuno informacija ali i toplih rijeci, punih podrške i nade da ce sve biti ok.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

Meni medicina nije struka, ali, nazalost, dorbo znam da tumor markeri sluze da se ciljano odredi prisustvo tumora (i prosirenost) na pojedinim organima. Tako, osim opsteg TM , postoje TM za debelo crevo, za zene za dojku i jajnike (CA 125), kod muskaraca za prostatu... Medjutim, cak i visoka brojka u odnosu na dozvoljenu kod tumor markera ne mora da znaci da je neko "otpisan", posto postoje i drugi relevantniji faktori kada su tumori u pitanju, a to su sedimentacija, alkalna fosfataza i jos neki. Ali ni obrnuto, kada su niski TM, ne znaci puno, posto se cesto desava da su oni nepouzdani, da pokazuju neku dozvoljenu granicu a da je bolesnik sa kancerima u metastazi na vitalnim organima, posebno kad je rec o opstem TM.

Ovo je nestrucno objasnjenje, ali je to sustina. Nadam se da ce ti neko objasniti sa medicinskog stanovista sta oni tacno pokazuju.
Odgovori