Tumor makeri
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Avg 22, 2005 4:48 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Tumor makeri
Postovani svi, da li mi netko moze objasniti pojam ''tumor markera'' i čemu to točno služi? Majka mi je dijagnosticirana malignim tumorima u predjelu zdjelice, koji su metastazirali i sprema se operacija. Hvala svima na ovoj stranici jer je prepuno informacija ali i toplih rijeci, punih podrške i nade da ce sve biti ok.
Meni medicina nije struka, ali, nazalost, dorbo znam da tumor markeri sluze da se ciljano odredi prisustvo tumora (i prosirenost) na pojedinim organima. Tako, osim opsteg TM , postoje TM za debelo crevo, za zene za dojku i jajnike (CA 125), kod muskaraca za prostatu... Medjutim, cak i visoka brojka u odnosu na dozvoljenu kod tumor markera ne mora da znaci da je neko "otpisan", posto postoje i drugi relevantniji faktori kada su tumori u pitanju, a to su sedimentacija, alkalna fosfataza i jos neki. Ali ni obrnuto, kada su niski TM, ne znaci puno, posto se cesto desava da su oni nepouzdani, da pokazuju neku dozvoljenu granicu a da je bolesnik sa kancerima u metastazi na vitalnim organima, posebno kad je rec o opstem TM.
Ovo je nestrucno objasnjenje, ali je to sustina. Nadam se da ce ti neko objasniti sa medicinskog stanovista sta oni tacno pokazuju.
Ovo je nestrucno objasnjenje, ali je to sustina. Nadam se da ce ti neko objasniti sa medicinskog stanovista sta oni tacno pokazuju.