Pre tri meseca sam radila krvnu sliku zato što sam se osećala loše i rezultati su bili (sa referentnim vrednostima u zagradi):
S-gvožđe 5.05 (8.7-30)
WBC 4.15 (4.8-10.8)
RBC 3.92 (4.2-6.1)
HGB 11.8 (12-18)
HCT 33.3 (37-52)
MCV 85.1 (80-99)
MCH 30.0 (27-31)
MCHC 35.3 (33-37)
CHCM 35.8 (33-37)
CH 30.3 (nema ref.v)
RDW 14.3 (11.5-14.5)
HDW 2.76 (2.2-3.2)
PLT 207 (130-400)
MPV 6.1 (7.2-11.1)
PCT 0.13 (0.12-0.36)
Hematolog me je pitao da li imam čir u stomaku. Nemam.
Zatim, da li imam hemoroide. Probleme sa hemoroidima imam, ali nisu tako izraženi. Ponekad, posle pražnjenja stolice, na toalet papiru ima krvi u tačkicama. Nekad me svrbi. Jednom mi se desilo da mi je jedan hemoroid ispao, ali se posle mazanja kantarionovim uljem (stavljala sam i neke čepice), povukao. I nikad više nije ispao. Koristim faktu-mast, i to mi pomaže. Ali, ako je stvar u gubljenju krvi, rekla bih da je to vrlo sitno i zanemarljivo.
Uz to, pre 7.g. sam prvi put u životu uradila analizu gvožđa i bilo je samo 4,7 (ref.v. 7-26). RBC su bila 4.13 (3.50-5.80) a HGB 108 (120-180). Malo sam pila gvožđe, tadašnji lekar se nije mnogo obazirao na ovo nisko gvožđe, a ja nisam znala ni šta to znači. Tada, pre 7 g, kada je ovo rađeno, nisam imala hemoroide, tako da oni sigurno nisu bili uzrok.
Hematolog me je pitao i koliko mi traju menstruacije. Rekla sam 7 dana, ne razmišljajući da me to pita zbog količine krvi koju gubim tokom menstruacije. Da me je preciznije pitao, rekla bih da već 4-og dana skoro da stane, a posle ide ono "braonkasto čišćenje" još 3 dana, čisto da se ne može reći da je stalo i da je sve čisto. Drugi dan jeste prilično obilno, ali moj ginekolog smatra da, samo ako su menstruacije skraćene na 3 nedelje (meni nisu) i ako "lipti", onda zdrav organizam ne može to da nadoknadi - u suprotnom, može. Tj, po njoj, to nije uzrok anemije.
Tako da ja i dalje ne znam šta je uzrok moje anemije (iako je hematolog rekao: "to vam je, imate 2 razloga, hemoroide i obilne menstruacije"). A volela bih da znam jer već više godina pijem gvožđe, napravim pauzu, pa opet pijem. Kad ga ne pijem, dosta brzo padne, nekad katastrofalno brzo, naročito zimi.
Čini mi se da je jedini pravi način lečenja ovoga pronalaženje uzroka i lečenje istog. Ali, kako se traži uzrok?
Mislila sam da odem na pregled hemoroida (pošto nikad nisam) ali, saznala sam da taj pregled nije baš prijatan (rektoskopija). Naravno, ako mora, otići ću, ali bih pre toga volela da znam da li je procedura u ispitivanju anemije baš takva.
Da li se na osnovu gornjih rezultata jasno zaključuje da se negde gubi krv a ne da imam problem sa npr, apsorpcijom gvožđa ili šta već...
Rekla bih da je ovo pitanje prvenstveno za Ivicu i ostale lekare, ali, sigurno da i pacijenti mogu pomoći, ako imaju iskustva.
Zato, hvala vam svima na pomoći, unapred. Volela bih da nađem to ZAŠTO a i pravi put do njega.
Pozdrav,
Ruža
Procedura u ispitivanju uzroka anemije?
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Moguce je da uopste nemate los unos gvozdja, vec los transport kro krv i lose skladistenje. Zato je pored gvozdja potrebno odrediti i vrednosti TIBC i UIBC, tranferin, feritin. Za terapiju sideropenije preporucujem lek Foliron, koji je kombinacija i gvozdja i folne kiseline - a sa istovremenim uzimanjem vitamina C.
Sve najbolje!
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ivice, hvala vam puno na odgovoru!
Izvinjavam se što se tek sada javljam. Bila sam u gužvi a htela sam da, pre nego što odgovorim, pogledam u analizama krvi koje imam da li negde postoji TIBC i UIBC, transferin, feritin. Eto, tek sada stigoh da pogledam. Nemam, nije rađeno. Ne znam samo zašto mi to nije predložio ni hematolog (doduše, kod njega sam od skoro) niti jedan od lekara opše prakse kod kojih sam bila više godina unazad?
Da li je i za te analize potrebno da se ne pije gvožđe 20-ak dana, kao kad se kontroliše gvožđe?
I, ako se ispostavi da tu nešto nije u redu, da li to onda znači da nije stvar u gubljenju krvi (putem hemoroida ili obilnih menstruacija), kao što misli moj hematolog?
U prvoj poruci sam zaboravila da kažem da mi je sedimentacija dobra.
A, radila sam i koagulaciju i rezultati su sl:
Protrombinsko vreme (PT) Qick 0,63 (0,78-1,40); INR 1,31 (0,80-1,10)
Parcijalno tromboplastinsko vreme (PTT) 30,3 (25-35)
Trombinsko vreme (TT) 19,4 (15-20)
Fibrinogen 3,64 (2,0-4,0)
Parakoagulacioni test 0
Faktor XIII normalan.
Na šta ovo smanjeno protrombinsko vreme ukazuje? Da li se tu može naći uzrok anemije?
Eto, možda i ovi dodatni podaci znače...
Pozdrav,
Ruža
Izvinjavam se što se tek sada javljam. Bila sam u gužvi a htela sam da, pre nego što odgovorim, pogledam u analizama krvi koje imam da li negde postoji TIBC i UIBC, transferin, feritin. Eto, tek sada stigoh da pogledam. Nemam, nije rađeno. Ne znam samo zašto mi to nije predložio ni hematolog (doduše, kod njega sam od skoro) niti jedan od lekara opše prakse kod kojih sam bila više godina unazad?
Da li je i za te analize potrebno da se ne pije gvožđe 20-ak dana, kao kad se kontroliše gvožđe?
I, ako se ispostavi da tu nešto nije u redu, da li to onda znači da nije stvar u gubljenju krvi (putem hemoroida ili obilnih menstruacija), kao što misli moj hematolog?
U prvoj poruci sam zaboravila da kažem da mi je sedimentacija dobra.
A, radila sam i koagulaciju i rezultati su sl:
Protrombinsko vreme (PT) Qick 0,63 (0,78-1,40); INR 1,31 (0,80-1,10)
Parcijalno tromboplastinsko vreme (PTT) 30,3 (25-35)
Trombinsko vreme (TT) 19,4 (15-20)
Fibrinogen 3,64 (2,0-4,0)
Parakoagulacioni test 0
Faktor XIII normalan.
Na šta ovo smanjeno protrombinsko vreme ukazuje? Da li se tu može naći uzrok anemije?
Eto, možda i ovi dodatni podaci znače...
Pozdrav,
Ruža