Poviseno gvozdje?

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
ivaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 28, 2006 4:25 pm

Poviseno gvozdje?

Post od ivaa »

Molim Vas za pomoc. Otisla sam kod lekara zbog jako natecenih stopala.... Radila sam T3, T4, THS, urinokulturu,Feritin-sve je kako treba.
Ali:
GVOZDJE 41.4 (ref. vrednost do 32.2)
UIBC 14 (od 27.8)

Zbog toga sam radila i test na hepatitis B i C (videla sam na ovom forumu da sve ukazuje na te viruse), ali sam negativna na oba.

Imam 23 godine i osecam se kao da imam 70... stopala su mi natecena tako da su za broj veca ... Sta da radim ???
ivaa
Novi član
Novi član

Post od ivaa »

Pola nisam napisala:

Feritin 58.3 ( ref. vrednost 6-159)
TSH 0.520 ( 0.400-4.000)
T4 84.9 (58-161)
T3 1.79 (1.3-3.1)

U dnu nalaza pise SERUM JE BLAGO IKTERICAN.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Da li ste uradili KKS (kompletnu krvnu sliku) i najosnovniju laboratoriju, nalaz urina i kako te analize izgledaju?

Ikteričan serum može da ukaže na nekakvu hemolizu (hemolitičku anemiju), razgradnju eritrocita, iz kojih se oslobadja hemoglobin iz koga nastaje bilirubin koji daje tu ikteričnu boju serumu. Ta hemoliza bi takodje mogla da objasni i povišeno gvoždje, a može ako dugo traje da bude odgovorna i za otoke nogu.
U svakom slučaju, vi se javite svom lekaru da se sve to ispita.
Povišeno gvoždje se javlja u hemohromatozi, bolestima jetre, hemolitičkoj anemiji, kod intoksikacije gvoždjem...
ivaa
Novi član
Novi član

Post od ivaa »

U medjuvremenu sam ponovo radila sve testove kao i analizu vezane za jetru, sve je perfektno osim gvozdja i uibc. Otisla sam i na jednu privatnu kliniku i lekar kaze da je to sigrno greska, da je krv verovatno dugo stajala. Krv sam vadila opet privatno, vise puta ... ali mozda ipak jeste greska. Da nastavim da se prema otecenim nogama ponasam...kao da ne primecujem to ili da ispitujem dalje ? Sta uopste da ispitujem ? Mozda da posetim reumatologa ? Lekar kod kog sam bila je hematolog.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ja bih ti preporucila da jos odradis analize na hepatitis B i C!!!

Bez obzira sto su transaminaze u normali, one nekada znaju da budu tzv. "setajuce"!!

Nadam se da to nije slucaj kod tebe, ali bih ti preporucila da proveris za svaki slucaj! :wink:

Pozdrav i sve najbolje, majja :wink:

P.S. Da li su ti otecena samo stopala, ili si nekada otecena u rukama i u licu??!! Ja sam te otoke zanemarila, i na kraju je ispalo da imam Hasimoto tireoiditis, jer sam svojevoljno bez lekarskog uputa uradila analizu na Anti TG antitela koja su bila znatno povisena, kao i Antimikrozomatska antitela. :cry:

Eto, to je sve sto mogu da ti kazem po tom pitanju!
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Ćao , ja sam u jednom (slučajnim pregledom ) periodu imala povišeno gvoždje ,od čega ,kako i šta je prouzrokovalo - ne znam ali posle mesec dana ili dva sam odradila krvnu sliku i sve je bilo ok.

Ja unosim dosta ,voća i pvrća ....pa jedino ako to nije bio razlog

Pozdrav i nadam se da će se sve vratiti u normalu..... :wink:
Odgovori