Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Povišeni alt, ast, direktni bilirubin i eozinofili
PostPoslato: Čet Nov 26, 2015 10:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 06, 2015 8:13 pm
Postovi: 10
Pre nekih mesec dana sam dobila neku prehladu koja je počela bolovima u mišićima plećke i grudnog koša s leve strane, zatim curenje nosa, pa onda kašalj i na kraju bronhospazam (inače imam astmu), s tim što su najgori simptomi prošli, a bol s leve strane grudnog koša se nastavio, kao i gušenje i osećaj da ne mogu da udahnem punim plućima, posebno sa leve strane. Na pregledu lekara opšte prakse, čuje se spazam više levo nego desno, desno može biti eho od leve strane. Bol se pojačava kad udahnem punim plućima ili kinem na pr, a zahvata posebno deo ispode leve dojke i ispod leve plećke. Elem,za taj bol, doktorka mi je prepisala deep releaf gel, da vidimo da li je od skeletnih mišića (valjda). Gel pomaže, ali nisam ga baš redovno mazala, tako da je bol još prisutan.
Zakazan mi je pregled kod pulmologa. U međuvremenu, radila sam analize krvne slike i urina, od čega su jedini abnormalni rezultati povišeni eozinofili (što se poklapa sa napadom astme/alergije), ali ono što me brine jesu povišene vrednosti jetrinih transaminaza.
ast-89 U/l (ref vrednost <45)
alt-252 u/l (ref <45)
ukupni bilirubin 18,0 (ref <21)
direktni bilirubin 6,0 (ref <5,1)
Nakon 4 dana sam ponovila analize i rezultati su manje-više isti, pa me zanima šta bi to moglo da bude osim oštećenja jetre, s obzirom na ostale simptome koje imam? Nikakve lekove ne pijem već nekoliko nedelja, osim što koristim ventolin pumpicu zbog spazma.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povišeni alt, ast, direktni bilirubin i eozinofili
PostPoslato: Čet Nov 26, 2015 11:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 03, 2015 7:20 pm
Postovi: 133
Jetra Vam je u jako losem stanju
Za žene:
Normalna funkcija jetre ALT 7-35 <45 AST 13-35 <45 (izrazeno u U/l)
Ostecena jetra ALT 105+ AST 105+ (izrazen u U/l)
Ozbiljno ostecena jetra ALT vise od 175 AST vise od 175 (izrazen u U/l)
Uzrocnik povisenog bilirubina je Gilbert-ov sindrom,nedostatak enizima koje pomazu u razgradnji bilirubina.

______________
Prof.Dr.Dzindo Z.
specijalista patoloske anatomije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povišeni alt, ast, direktni bilirubin i eozinofili
PostPoslato: Pet Nov 27, 2015 9:48 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9986
Што се тиче болова у грудима, плећки и проблема са дисањем погледај шта сам писао на мом сајту http://www.aca.rs у Савети, Здравље па под Леђа, Рамена-рачунари, Врат итд.

Што се тиче еозинофила чини ми се да су они последица неке инфекције паразитима што се уклапа са резултатима јетре јер су можда управо њу напали.

Дакле, мислим да треба да радиш вежбе које сам описао на мом сајту и да одеш код инфектолога да се провере сви могући паразити почевши од борелије преко глиста па до амеба.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povišeni alt, ast, direktni bilirubin i eozinofili
PostPoslato: Sub Nov 28, 2015 2:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 06, 2015 8:13 pm
Postovi: 10
Dobila sam uput za gastroenterologa i uz abdomena zbog jetre, rečeno mi je da su te vrednosti odgovaraju hroničnom hepatitisu. Takođe imam uput za testiranje na hep B i C, ali to ne mogu pre ponedeljka.
Zanima me, koliko je vremena potrebno da hronični hepatitis izazvan ovim virusima počne da daje ovakve rezultate transaminaza?
Imam 26 godina i generalno sam dobrog zdravlja, osim astme, ne pijem nikakve lekove redovno, tako da zaista ne razumem šta se dešava. Nemam nikakvih simptoma oboljenja jetre u smislu žutila ili promena u stolici/urinu, bolove takođe nemam, a na pregledu lekara opšte prakse jetra nije uvećana i postavljena je gde treba.

Za parazite mogu da pitam doktorku u ponedeljak.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povišeni alt, ast, direktni bilirubin i eozinofili
PostPoslato: Sub Nov 28, 2015 2:51 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 06, 2015 8:13 pm
Postovi: 10
salamandrina je napisao:
Zanima me, koliko je vremena potrebno da hronični hepatitis izazvan ovim virusima počne da daje ovakve rezultate transaminaza?

Mislim na vreme od trenutka zaraze do ispoljavanja ovakvih oštećenja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povišeni alt, ast, direktni bilirubin i eozinofili
PostPoslato: Sub Nov 28, 2015 11:36 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 03, 2015 7:20 pm
Postovi: 133
Hronicni hepatitis je vrlo rijetka bolest kod koje upala jetre »tinja« mnogo mjeseci ili godina. Smatra se da je upala posljedica autoimune reakcije zbog koje tijelo proizvodi antitijela protiv vlastitih tkiva.Bolest odnosno infekcija moze da traje od 6 mjeseci do 1 godinu dana.Problem je u tome sto nakon hronicnog hepatitisa moze nastati ciroza jetre.Hronicni hepatitis je slican hepatitisu B.
Ima sest vrsta hepatitisa A,B,C,D,E,G.I uzrokovane su od sljedecih virusa:virusima parotitis,rubel,Epstein-Barrovim virusom,herpesa,citomegalovirusom.


_____________
Prof.Dr.Dzindo Z.
specijalista patoloske anatomije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: