Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.
uradio sam analizu krvi, jer mi je poslednjih dana otecena jetra i osecam konstantan bol. Imam 45 godina, pusac sam, i ranije sam imao problema sa visokim holesterolom i trigliceridima, ali sam to uspeo da saniram ishranom. Rezultati su sledeci:
Krv, leukocitarna formula i urin su u redu, ali imam povisene sledece:
- Holesterol 6.86 Ref. vrednosti manje od 5.2 pozeljno; 5.2 - 6.19 granicno rizicno; preko 6.20 visoko rizicno
- HDL holesterol 1.03 Ref. preko od 1.60 pozeljno; 1.0 - 1.6 granicno rizicno; manje od 1.0 visoko rizicno
-LDL holesterol zbog visoke vrednosti triglicerida ne moze da se odredi
- Trigliceridi 4.46 Ref. vrednosti manje od 1.70 pozeljno; 1.70 - 2.29 granicno rizicno; preko 2.30 visoko rizicno
-Bilirubin, totalni 23.4 ref. 0-17
-Bilirubin, direktni 4.5 ref. 0-3.40
AST(SGOT) 30 ref. 0-37
ALT(SGPT) 61 ref. 0-41
Gama - GT 145 ref. 10-66
Iskreno, u poslednjih nedelju - dve sam malo preterao sa masnom hranom, a pre toga sam vodio racuna o ishrani. Alkohol u principu ne pijem, jer mi smeta, ali sam prosle nedelje popio par piva.
Uradite ultrazvuk jetre da bi se videlo da eventualno ona nije masno promenjena a to moze biti iz vise razloga obzirom da su holesterol i trigliceridi bili poviseni to moze biti uzrok masne jetre a ako ne to onda izlaganje lekovima i toksinima mada transaminaze kao indikator akutnog/hronicnog ostecenja jetre po tipu nekroze nisu povisene.Inace ni sada povisenje holesterola/triglicerida nije znacajno pitanje je ako ste do sada imali problema sa istim kolike su tada bile vrednosti??Manje je znacajno sta ste sve radili u protekle dve nedelje vec kakve su vam navike po pitanju ishrane bile do tada uz vrednost pomenutih parametara??
Hvala Vam puno na odgovoru. Bio sam veceras kod lekara, detaljnim pregledom je utvrdio da ne treba radim ultrazvuk jetre, dobio sam terapiju liv 52, orvagil, probiotik, i naravno da se dijetalno hranim. Sledeca kontrola je za 3 meseca. Hvala jos jednom.
Hvala Vam puno na odgovoru. Bio sam veceras kod lekara, detaljnim pregledom je utvrdio da ne treba radim ultrazvuk jetre, dobio sam terapiju liv 52, orvagil, probiotik, i naravno da se dijetalno hranim. Sledeca kontrola je za 3 meseca. Hvala jos jednom.
Pre nekih dve nedelje zakacio sam grip, i tada sam bio razne lekove, tipa ferveks, coldrex,.., pa pretpostavljam da mi je zbog toga lekar prepisao orvagil, da mi se organizam ocisti od tih lekova.