povisen bilirubin

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
*Jasa*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 5:53 pm

povisen bilirubin

Post od *Jasa* »

Imam povisen bilirubin (i moj otac). Ne znam nista o tome, mozda i izaziva neke smetnje koje imam, a ja ne znam da je to od bilirubina...
Ako neko moze da mi kaze nesto o tome - hvala
ema_123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 9:23 am

Post od ema_123 »

Ukoliko je bilirubin malo povisen to moze da bude nesto sto se zove "Zilberov sindrom", bar su meni tako objasnili, i moze biti nasledno. Postoji i nacin da se proveri da li je to u pitanju (mislim da se zove Test gladovanjem), pa ako zelis, mozes proveriti...
oggi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 5:19 pm

Post od oggi »

Ukoliko ti je ukupni bilirubin povisen, a ostale vrednosti (narocito ASTS, ALTS, ALP) u granicama normale, verovatno je rec o Hyperbilirubinemia tip Gilbert, takozvano Gilberovo oboljenje, tj. urodjeno povisen bilirubin. Nije cudno da je ista situacija i kod tvog oca, jer je ovo oboljenje nasledno. Njegove vrednosti mogu ici i do 80, ali najcesce ne prelaze 50. Ukoliko ne jedes redovno, ako si napeta, ako ne spavas redovno, ako pijes gazirano, izlazes se velikim naporima tj ako ne vodis "zdrav zivot" vrednost ukupnog bilirubina ce se povecavati. Inace mozes da vodis normalan zivot sa jednim (bar sam ja do sad samo na njega naletela) izuzetkom: hormonski lekovi (tipa antibebi pilule) se nikako ne preporucuju.
Dakle redovno se hrani, spavaj dovoljno, ne nerviraj se, izbegavaj gazirana pica i koristi drugu vrstu kontracepcije od navedene.
Samo nisam sigurna da li mozes da budes davalac krvi. U vezi tog pitanja sam nailazila na suprotne stavove.
Odgovori