Molim Vas da mi objasnite o cemu se radi? Imam sledece laboratorijske rezultate:
UIBC - NADJENA VREDNOST 31.90 ( smanjen) MIN 39.20 MAX 48.20
Indeks saturacije gvozdja - NADJENA VREDNOST 46.30 (Uvecana) MIN 12.50 MAX 40.20
FERITIN - NADJENA VREDNOST 231 (Uvevana) MIN 12 MAX 200
GLUKOZA - (Pre testa opterecenja) NADJENA VREDNOST 6.7 (Normalno 2.6-6.1)
- (Posle testa opterecenja) NADJENA VREDNOST I 30min 10.2
II 60 min 13.4
III 120min 15.8
Testove sam radio zbog povecanog BILIRUBINA koji je prisutan jos od 1980 godine kada sam bio na regrutaciji. Nisam znao za to do pre 2 godine kada sam uradio rutinski pregled. U par navrata sam radio nalaze za A,B,C HIV virus koji nije nadjensto lekari pretpostavljaju da se radi o URODJENOJ HIPERBILIRUBENIJI. Vec 2 godine radim vise puta analizu krvi i nije bilo promene kod GLUKOZE do pre 8 meseci kada je pronadjena vrednost bila 6.7 te su po prvi put i TRANSMINAZE (AST i ALT) bile blago uvecane. Na zadnjem nalazu, kada sam poceo terapiju sa dijetom (imao sam 106kg, sada 99), TRANSMINAZE su u granicama normale. sto moj doktor pretposravlja da sa uvecanjem GLUKOZE blago se povecavaju TRANSMINAZE!
NAPOMENA: Za svo ovo vreme nemam nikakvih tegoba, osecam se zdravo, obavljam normalno aktivnosti, nepusac sam, 6 godina ne pijem alkohol mada nikada nisam mnogo ni pio. Da iz znatizelje nisam pre 2 godine uradio analize nikada se ne bih ni javio doktoru, pa mi je sve ovo cudno i stresno!
POSLEDNJI IZVESTAJ IZVESTAL LEKARA 26. 04.2007:
G.T.T test ukazuje da je u bolesnika prisutan dijabetes mellitus, te mu savetujem dijabeticnu dijetu sa redukcijom telesne tezine (1000kcal). Takodje, nesto je povecana saturacija transferina gvozdjem, te predlazem da se odredi i feritin u krvi. (uradjeno, reziltati navedeni).
Zbog postojeceg dijabetesa savetujem konsultativni pregled neurologa i oftamologa u nadleznom Domu ydravlja radi iskljucenja moguce dijabeticne retinopetije, odnosno polineuropatije.
Unapred zahvalan ZABRINUTI!
Povecana seturacija gvozdja
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita