Pouzdanost laboratorijskih rezultata

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Korisnikov avatar
Trifunija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:45 pm

Pouzdanost laboratorijskih rezultata

Post od Trifunija »

Koliko su pouzdani rezultati laboratorijskih ispitivanja u privatnim laboratorijama?
anaifilip
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 6:59 pm

Post od anaifilip »

Odlicno pitanje!Nije mi jasno zasto ljudi uvek prave usporedbu nalaza koje dobiju u nasim zdavstvenim ustanovama,sa privatnim,te su komentari kako uvek dobiju tacniji nalaz u priv. lab.Da li im to lekari kazu?jer im se najcesce rezultati mimoilaze sa klinickom slikom,pa moraju i privatne lab nesto da zarade.Ako imate u blizini D.Zdravlja,preporucujem da pretrage tu obavite.Verujte kontrole se rade svakodnevno te su rezultati pouzdani
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Meni su u priv. laboratoriji napisali gvozdje 8 (ref 10,7-32.2), pa sam obzirom da je relativno skoro bilo 20 imala pravu uzbunu. Hematolog na VMA me je ubedila da uradim ponovo kod njih, i rezultat je bio da mi je gvozdje 17, sto je po njihovim referentnim vrednostima (6-27) u redu. Fertin (vezano za depoe gvozdja) mi je naprotiv u privatnoj bio dobar, a na VMA smanjen. Ali, sa aspekta da je za civilnog osiguranika u praksi nemoguce da dobije uput za laboratoriju na VMA, pitanje je da li ona spada u privatne ili drzavne :).

Mada, greska je verovatno svuda moguca.

Ima lekara koji traze nalaz bas iz odredjene laboratorije, a onda tamo pitaju ko vas je poslao. Jasno je da je ovo cesce stvar njihove finansijke koristi, nego poverenja u odredjenu laboratoriju.

Zanimljiv primer mi je KC endokrinologija, gde mi se desilo da traze da uradim dva hormona, koji se obavezno gledaju u medjusobnom odnosu, od kojih jedan rade oni, a za drugi salju u obliznju privatnu laboratoriju.
Odgovori