Pouzdanost laboratorijskih rezultata
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Pouzdanost laboratorijskih rezultata
Koliko su pouzdani rezultati laboratorijskih ispitivanja u privatnim laboratorijama?
Odlicno pitanje!Nije mi jasno zasto ljudi uvek prave usporedbu nalaza koje dobiju u nasim zdavstvenim ustanovama,sa privatnim,te su komentari kako uvek dobiju tacniji nalaz u priv. lab.Da li im to lekari kazu?jer im se najcesce rezultati mimoilaze sa klinickom slikom,pa moraju i privatne lab nesto da zarade.Ako imate u blizini D.Zdravlja,preporucujem da pretrage tu obavite.Verujte kontrole se rade svakodnevno te su rezultati pouzdani
Meni su u priv. laboratoriji napisali gvozdje 8 (ref 10,7-32.2), pa sam obzirom da je relativno skoro bilo 20 imala pravu uzbunu. Hematolog na VMA me je ubedila da uradim ponovo kod njih, i rezultat je bio da mi je gvozdje 17, sto je po njihovim referentnim vrednostima (6-27) u redu. Fertin (vezano za depoe gvozdja) mi je naprotiv u privatnoj bio dobar, a na VMA smanjen. Ali, sa aspekta da je za civilnog osiguranika u praksi nemoguce da dobije uput za laboratoriju na VMA, pitanje je da li ona spada u privatne ili drzavne
.
Mada, greska je verovatno svuda moguca.
Ima lekara koji traze nalaz bas iz odredjene laboratorije, a onda tamo pitaju ko vas je poslao. Jasno je da je ovo cesce stvar njihove finansijke koristi, nego poverenja u odredjenu laboratoriju.
Zanimljiv primer mi je KC endokrinologija, gde mi se desilo da traze da uradim dva hormona, koji se obavezno gledaju u medjusobnom odnosu, od kojih jedan rade oni, a za drugi salju u obliznju privatnu laboratoriju.

Mada, greska je verovatno svuda moguca.
Ima lekara koji traze nalaz bas iz odredjene laboratorije, a onda tamo pitaju ko vas je poslao. Jasno je da je ovo cesce stvar njihove finansijke koristi, nego poverenja u odredjenu laboratoriju.
Zanimljiv primer mi je KC endokrinologija, gde mi se desilo da traze da uradim dva hormona, koji se obavezno gledaju u medjusobnom odnosu, od kojih jedan rade oni, a za drugi salju u obliznju privatnu laboratoriju.