Objasnjenje testa na hlamidiju

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
radev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 7:48 pm

Objasnjenje testa na hlamidiju

Post od radev »

Radio sam nalaz brisa uretre na hlamidiju sa sledecim rezultatom:
NEREAKTIVAN .......reaktivnost (R) >=1.449 S/N
Na mom nalazu pise R 0.9 S/N, sto je valjda nedovoljno da nalaz bude pozitivan tj. reaktivan.

Posto se prvi put susrecem sa ovakvim testom (ranije je samo pisalo da li je nalaz pozitivan ili negativan) molim da mi neko objasni sta znaci ovo
R 0.9 S/N. Da li to znaci da u brisu postoje celije hlamidije u nekom malom broju koji nije dovoljan da bi rezultat bio pozitivan tj. REAKTIVAN.
Hvala puno i pozdrav svima!!!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

pa ako ti pise NEREAKTIVAN to znaci negativan.
Bye bye little lady
radev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 7:48 pm

Post od radev »

Pa toliko i ja znam. Zanima me sta znaci ovo R 0,9 S/N, da li to znaci da jos uvek postoje neke celije hlamidije u uzorku ili sta vec!!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Ne znam ni ja, ali upotrebnom elementarne logike trebalo bi da je ovako:

Da bi nalaz bio pozitivan, treba rezultat da bude reaktivnost (R) >=1.449 S/N dakle vece ili jednako od 1.449 S/N
A kako je tebi rezultat 0.9 S/N ti si po tome negativan tj. nalaz je nereaktivan. E sada sta to znaci da li si prelezao hlamidiju ili sta vec pitaj nekog urologa ili infektologa, ili doktora opste prakse...
Bye bye little lady
Odgovori