nejasnoca oko nasledjivanja krvne grupe

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
veprina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 17, 2006 1:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

nejasnoca oko nasledjivanja krvne grupe

Post od veprina »

Ja sam A-, supruga mi je A+. Starije dete je po supruginoj liniji nasledilo A+ a mladje je 0+. Dali to sto mi mladje dete ima 0-tu krvnu grupu moze da ima veze sa krvnom grupom mog oca koji je 0-. Citao sam neke forume u vezi sa ovim ali mi nije bas jasno jer ima dosta opozitnih misljenja. Ja jedino sto znam o ovome je da se krvna grupa nasledjuje, ali dali se to odnosi samo na roditelji-deca ili vise kolena unazad, i dali to ima veze sa roditeljskim AA ili A0 kombinacijama. Pokusavam da sklopim pricu u glavi ali bi mi bilo mnogo lakse ako bi mi neko objasnio kao laiku.
Vishnja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2005 11:02 pm

Post od Vishnja »

Imaoci krvne grupe A mogu imati dve vrste genotipa (gena kojima se nasledjuje krvna grupa) AA i AO. Polne celije imaju haploidan (prepolovljen ) broj hromozoma, pa se tako kod AA osoba nalazi samo jedna vrsta polnih celija (A), dok AO genotipovi mogu imati A ili O polne celije. E ,sad, nadalje je sve kombinatorika: ako se spoje A i A, ili A i O, radja se dete sa A krvnom grupom. Dete sa nultom (O) krvnom grupom rodice se samo ako se spoje O i O. Sto znaci da ste vi i vasa supruga AO genotipovi, jer to je jedini nacin da vas dvoje kao nosioci A krvne grupe imate potomstvo sa nultom krvnom grupom. Nadam se da sam bila dovoljno jasna, ako treba, pitajte sta vas zanima.
veprina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 17, 2006 1:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veprina »

Jasno, hvala na objasnjenju.
Odgovori