Zdravo,ljekar mi je dao dijagnozu za bolest navedenu u naslovu. Nemam temperaturu niti osjecam sad neku malaksalost kao sto sam procitao na net-u simptome.
Doktor mi je zabranio ici u teretanu nekih 2 mjeseca i dao mi neke ljekove za jacanje imuniteta:
Žen Šen + Propolis
Milgamus 100
Nani Sok
Ono sto mene zanima je kako ce ta bolest dalje da se razvija? Imam upaljeno grlo vec nekih 15 dana bez temperature,mala kisjelina mi se pojavi u zeludcu s vremena na vrijeme. I ono najbitnije,da li je preporucljivo ljubiti se sa djevojkama? Tj da li ce to biti opasno za njih/mene? Posle kojeg perioda bi se trebala bolest povuci? I jos sve sto znate o bolesti info dobrodosao .. Hvala unaprijed.
Edit: Radio sam ultrazvuk i doktor mi je rekao da je sve u savrsenom redu,s tim da je slezina malo uvecana. Radio sam takodje bris nosa i grla kao i analizu na hepatisi A B C i sve je bilo negativno osim jedne stvari pod nazivom:
EBV IgG - 38.1 pozitivan
EBV IgM - 5.1 negativan (ovo mi rekli da napisem ovdje sa foruma,kazu bitno je)
Opsti nalazi krvi uvecano sledece:
AST - 107
ALT - 118
Ostalo sve u redu.
no ultrazvuk je pokazao da je jetra u savrsenom redu. Sportista sam i ne konzumiram alkohol,cigare i slicno. SVe prirodno .. Ima li kakvih objasnjena za ovo?
Mononukleoza
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Re: Mononukleoza
pozdrav,
nalazi pokazuju da si prelezao mononukleozu, odnosno da infekcija nije trenutno aktivna, zato ja IGM negativan, ali je ostavila trag, sto se vidi po povecanim transaminazama i pozitivnom IGG.
Sacekaj da se situacija sa transaminazama smiri, kloni se teretane, pridrzavaj uputa lekara i to je to!
nalazi pokazuju da si prelezao mononukleozu, odnosno da infekcija nije trenutno aktivna, zato ja IGM negativan, ali je ostavila trag, sto se vidi po povecanim transaminazama i pozitivnom IGG.
Sacekaj da se situacija sa transaminazama smiri, kloni se teretane, pridrzavaj uputa lekara i to je to!
Zdravo! Pre sest dana sestra mi je dobila temperaturu koja ne prolazi, pa je uradila analizu krvi i, osim sto su ustanovili ozbiljnu anemiju, uvideli su da ima i neki virus pa su pretpostavili da je mononukleoza ali treba jos da uradi test za to, medjutim zbog praznika se to oduzilo.. a sad je dobila i alergiju, kojoj je inace sklona. Medjutim ona nema upalu grla ni povecane zlezde, ima visoku temperaturu i sad alergiju. Lekarka joj je dala klindamicin, pa ne znam da li je alergija posledica tog leka, ili mononukleoze... da li je alergija uopste simptom mononukleoze? Znam da cemo saznati da li ima mon.tom analizom, ali posto su rekli da ih uradi za 10ak dana, zanima nas da li je ipak moguce da je nema s obzirom da nema sve te simptome, a umor je karakteristican i za anemiju...
GOT 42,1; GPT 36, 1; leukociti 5,9; segmentirani 38,9; monociti 12,4; limfociti 48,8..hemoglobin 85, eritriciti 5,33..ne znam sta je jos bitno.. A nisam sigurna da li ovde treba uopste ovo da pitam ali videh da pise mononukleoza
Hvala unapred!
GOT 42,1; GPT 36, 1; leukociti 5,9; segmentirani 38,9; monociti 12,4; limfociti 48,8..hemoglobin 85, eritriciti 5,33..ne znam sta je jos bitno.. A nisam sigurna da li ovde treba uopste ovo da pitam ali videh da pise mononukleoza

pozdrav,
znate kako, ne bih rekao po transaminazama da se radi o mononukleozi, niti mislim da alergija bilo koje vrste moze biti simptom; medjutim ono sto buni su monociti, mada, ukoliko se radi o automatskom brojacua, a pretpostavljam da je tako, to bi prije bili limfociti, odnosno trebalo bi rucno iydiferencirati virocite, sto se rijetko radi.
Svakako probe na EBV nisu na odmet, iste uradite, klonite se jaceg fiyickog napora, ako sumnjate na alergiju na klindamicin, isti prekinite piti, u tom slucau vise stete nego koristi, ali najvaynije da se sto prije javite lekaru.
Borislav
znate kako, ne bih rekao po transaminazama da se radi o mononukleozi, niti mislim da alergija bilo koje vrste moze biti simptom; medjutim ono sto buni su monociti, mada, ukoliko se radi o automatskom brojacua, a pretpostavljam da je tako, to bi prije bili limfociti, odnosno trebalo bi rucno iydiferencirati virocite, sto se rijetko radi.
Svakako probe na EBV nisu na odmet, iste uradite, klonite se jaceg fiyickog napora, ako sumnjate na alergiju na klindamicin, isti prekinite piti, u tom slucau vise stete nego koristi, ali najvaynije da se sto prije javite lekaru.
Borislav
Hvala puno..planira da sutra uradi taj test za mononukleozu. A da ne znate gde se to moze uraditi, posto na infektoloskoj klinici su rekli da to vise ne rade? Nisam bas najbolje razumela za te brojace, ali mislim da su uradili za te virocite, ako je to ovo: manual differential: SEG 34%, LIMP 38%, MONO 1%, VIRO 27%. Verujem da ne mozete ovako shvatiti sta je u pitanju ako nije mononukleoza, ali jel bi moglo to sve da bude posledica anemije? Ma da ne bi imala temperaturu, jel? I ne znam da li vi mozete na to odgovoriti, ali za anemiju su joj rekli da pije 2 ampule gvozdja dnevno, medjutim non stop joj je mucno, cak je i povracala nocas, pa jel bi trebalo da nastavi da ih pije? (naravno ne znam da li je povracanje vezano za te ampule ili "mononukleozu"). Nadam se da vas nisam preopteretila pitanjima, ali nemam kome da ih postavim jer niko ne radi. Hvala puno!
pozdrav,
svaka privatna lab radi EBV probe, mislim da tamo treba da pokusate, a sto se tice povracanja, ni tu nisam najsigurniji, ali znam da ampule ili tablete gvozdja izazivaju dosta ozbiljne gastroenteroloske probleme i da pacijentkinje prestaju da ih piju bas iz tog razloga; upravo ti virociti navode na ideju da se radi o mononukleozi, ali cete biti sigurni poslije EBV proba.
Kazem, najbolje da u svemu ucestvuje lekar, on ce imati najbolju perspektivu svega sto se desava.
Borislav
svaka privatna lab radi EBV probe, mislim da tamo treba da pokusate, a sto se tice povracanja, ni tu nisam najsigurniji, ali znam da ampule ili tablete gvozdja izazivaju dosta ozbiljne gastroenteroloske probleme i da pacijentkinje prestaju da ih piju bas iz tog razloga; upravo ti virociti navode na ideju da se radi o mononukleozi, ali cete biti sigurni poslije EBV proba.
Kazem, najbolje da u svemu ucestvuje lekar, on ce imati najbolju perspektivu svega sto se desava.
Borislav
Posto je moja cerka (18) bila u kontaktu sa momkom kome su 3 nedelje kasnije u njegovom gradu dijagnostifikovali mononukleozu, za svaki slucaj se u laboratoriji testirala iako nema ni visoku temperaturu, ni upaljeno grlo, niti su zlezde na vratu uvecane (pre neko vece je imala 36,9 i tog i narednog dana se osecala umorno, ali je to nestalo kad se dobro naspavala i odmorila tokom sledeceg dana). Rezultati su:
EB CA IGM At 3,86 ; EB CA IgG At 139,00
ALT (SGPT) 11,6 AST (SGOT) 19,7
limfociti 48,1
(ostalo u leukocitarnoj formuli u granicama normale)
leukociti 5,0 eritrociti 4,5 hemoglobin 141 hematokrit 0,404 trombociti 301 MCV 90 MCH 31 itd OK
Kako ove rezultate shvatiti? U laboratoriji su prokomentarisali "aha povlaci se!" i nisu bas bili skloni da poveruju kako nije bilo nikakvih simptoma prethodnih dana i nedelja. Da li je potrebno nesto preduzeti ili se konsultovati sa ... ? Vikend je i do ponedeljka i tako nista ne moze da se preduzme, a posto smo dosta toga o mononukleozi i culi i videli kod drugih mladih nije jasno da li je treba tretirati kao "kliconosu", promeniti ishranu itd. ili je pustiti normalno, recimo na 7-dnevnu ekskurziju. Treba li i na koliko proveriti analize (kod nas postoji samo jedna laboratorija koja radi te analize)? Molim Vase misljenje.
EB CA IGM At 3,86 ; EB CA IgG At 139,00
ALT (SGPT) 11,6 AST (SGOT) 19,7
limfociti 48,1
(ostalo u leukocitarnoj formuli u granicama normale)
leukociti 5,0 eritrociti 4,5 hemoglobin 141 hematokrit 0,404 trombociti 301 MCV 90 MCH 31 itd OK
Kako ove rezultate shvatiti? U laboratoriji su prokomentarisali "aha povlaci se!" i nisu bas bili skloni da poveruju kako nije bilo nikakvih simptoma prethodnih dana i nedelja. Da li je potrebno nesto preduzeti ili se konsultovati sa ... ? Vikend je i do ponedeljka i tako nista ne moze da se preduzme, a posto smo dosta toga o mononukleozi i culi i videli kod drugih mladih nije jasno da li je treba tretirati kao "kliconosu", promeniti ishranu itd. ili je pustiti normalno, recimo na 7-dnevnu ekskurziju. Treba li i na koliko proveriti analize (kod nas postoji samo jedna laboratorija koja radi te analize)? Molim Vase misljenje.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 07, 2012 12:51 am
ovako.ja sam imao mononukleozu prije cetri godine i moja devojka je dobila mononukleozu sada prije mjesec dana..zanima me dal ja to mogu opet da dobijem??i dal moram da se pazim da ne dodjem u kontakt sa njom(znam kako se prenosi)..