Molim tumacenje!

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
suncica01
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 30, 2006 9:53 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim tumacenje!

Post od suncica01 »

Nedavno sam radila krvnu sliku ali nije mi jasno sta znaci kad je urea ispod referentnih vrednosti? Kod mene je 1,6 (2.0-7.4). Takodje me zanima da li je potrebno nesto preduzeti kad je holesterol 5.7 (0.0-5.2)? Imam 33god.
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

Pozdrav,
urea je produkt urea ciklusa koji se odvija u jetri,a predstavlja put eliminacije azota iz organizma.Nizak nivo uree, ukoliko se i u ovom slucaju izuzme mogucnost greske u odredjivanju koncentracije iste, moze biti uzrokovan bolestima jetre, recimo cirozom. Medjutim i neka druga stanja,kao recimo ne unosenje dovoljne kolicine aminokiselina ili dehidratacija nekada mogu prouzrokovati nizak nivo uree. Ono sto ti svakako predstoji je ponavlajanje analiza kako bi se utvrdila sekretorna funkcija jetre, tj. takozvani hepatogram,ali bih ja rekao po vrijednostima holesterola da je sa jetrom sve ok.
Vjerojatno je neko trenutno prolazno stanje koje cde se popraviti samo od sebe.
Holesterol sam po sebi ne znaci nista i bilo bi pozeljno da navedes vrijednosti parametara triglicerida, HDL i LDL holesterola pša da o istima prodiskutujemo.
suncica01
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 30, 2006 9:53 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od suncica01 »

havla na odgovoru.sto se tice jetre i uree da li to moze imati neke veze sa dijetom? pijem najmanje 2l vode dnevno,uopste ne pijem alkohol jedino sto volim da jedem mnogo slatko.
trigliceridi su 0.60 (0.00-1.70) a HDL i LDL mi nisu ni radili (radila sam u domu zdravlja),mada imam genetske predispozicije za povisen holesterol.
sto se tice jetre pre 2 godine sam imala neka prilicno jaka probadanja u predelu jetre i isla sam na UZ koji nije pokazao nista posebno sem da imam,kako je to dr rekao,neravnu povrsinu jetre koja je najverovatnije takva od rodjenja.tada nisam radila nikakve krvne pretrage jer se to brzo smirilo samo od sebe i onda sam ja tako zaboravila na to.zadnjih dana takodje imam blaga probadanja u predelu jetre al vise nisam ni sigurna da li to ima veze sa jetrom ili je posledica neceg drugog tako da se ne zabrinjavam.
pozdrav
Odgovori