Molim za pomoc!

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Brajan
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 14, 2009 8:49 pm

Molim za pomoc!

Post od Brajan »

Postovanje,ovako imam nekoliko pitanja..
Imam 22 godine
Uzimam neko vreme bromazepam i maprotilin konstatovana mi je akutna reakcija na stres,zbog nekih napada panike sam da puta zav u bolnici sa visokim pritiskom i drhtavixcom,osecajem slabosti...
Posle toga sam se kao malo prehladio,ali sam u medjuvremenu otisao da radim analize krvi,sve mi je bilo u redu
ERITOCITI HEMATOKRIT I LEUKOCITI SU MI BILI MINIMALNO POVISENI ZA 0.4 NAJVISE ZA 1
Ali je takodje bio povisen GGT 124 dozvoljena gornja granica 62
i ALT 70 gornja 40,1..Sve ostalo je u redu..kod doktorke opste prakse sam otisao i dala mi je sinacilin zbog upale sinusa koje imam i upaljenog grla.Imam temperaturu par dana koja variria najvise do 37,5trenutno je nemam.Ali naplasila me je rekla mi je da ovo moze da mi bude svasta,hepatitis i ostale strasne stvari..
Ovako zanima me,nisam imao sumnjivi odnos(bez kondoma),zanima me da li to moze da bude od treniranja,upale misisca??
Ili moze da bude to sto posle svakog treninga popijem 60g dextroze(grozdjanom secera)?Ne pijem alkohol,vrlo retko zadnji put pre mesec i po dana(dosta sam ga uneo) ali zato jedem slatkise,pice i ostalo,nije mi nesto bas sredjena ishrana,ne pijem ni kafu,ne pusim i ne drogiram se.

Hvala unapred!!!!

Hvala unapred
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: Molim za pomoc!

Post od cboris »

pozdrav,
nemam pojma odakle da pocnem, ali ajde ukratko i uopsteno; nista od onog hematokrit, eritrociti, leukociti poviseni mi ne znaci tako napisano, i vrlo se tesko inetpretira; mozes misliti eritrocite za jedan vece, pa dobijes 7 miliona, eritrocitoza itd..., tako se to ne pise, a kamo li tumaci;
ajde sad ono sto znamo, ggt i alt, fali nam ast bilirubini i alp za kompletno tumacenje, ali recimo da je jedna od varijanti hepatitis, nevezano za tip virusa, to je prvo sta pada na pamet, mada bi po meni, vrijednosti trebale biti daleko vise, ali i to ovisi o fazi, tako da se tu preporucuje anti HCV i hbsag da se iskljuce hepatitis b i c; dalje, visoka gama hoce kod alkoholicara, ali si s ti tu ogradio, da dugo nisi pio tako da cemo to iskljuciti; alt hoce i kod ostecenja jetre od koka kole ali istovremeno i ast, tako da trebaju oba parametra; dalje bez bilirubina, a sa povisenom gamom i bez alkalne fosfataze, tesko je govoriti da li se radi o holestazi, odnosno problemima sa izlucivanjem zuci, tako da bi na osnovu ovih nalaza bilo kakva ozbiljnija interpretacija bila nemoguca; za dekstrozu nemam pojma, tu se ogradjujem od bilo kakve interpretacijem, a istovremeno nisam siguran da li bi maprotilin djelovao hepatotksicno, i to moras provjeriti, i ta mogucnost postoji; sve u svemu, nisam bio od velike pomoci, ali bar samti dao neke od solucija, po meni najbolje do interniste, sa nalazima pa sta on kaze.
pozdrav
Brajan
Stalni član
Stalni  član

Post od Brajan »

cboris napisao:pozdrav,
nemam pojma odakle da pocnem, ali ajde ukratko i uopsteno; nista od onog hematokrit, eritrociti, leukociti poviseni mi ne znaci tako napisano, i vrlo se tesko inetpretira; mozes misliti eritrocite za jedan vece, pa dobijes 7 miliona, eritrocitoza itd..., tako se to ne pise, a kamo li tumaci;
ajde sad ono sto znamo, ggt i alt, fali nam ast bilirubini i alp za kompletno tumacenje, ali recimo da je jedna od varijanti hepatitis, nevezano za tip virusa, to je prvo sta pada na pamet, mada bi po meni, vrijednosti trebale biti daleko vise, ali i to ovisi o fazi, tako da se tu preporucuje anti HCV i hbsag da se iskljuce hepatitis b i c; dalje, visoka gama hoce kod alkoholicara, ali si s ti tu ogradio, da dugo nisi pio tako da cemo to iskljuciti; alt hoce i kod ostecenja jetre od koka kole ali istovremeno i ast, tako da trebaju oba parametra; dalje bez bilirubina, a sa povisenom gamom i bez alkalne fosfataze, tesko je govoriti da li se radi o holestazi, odnosno problemima sa izlucivanjem zuci, tako da bi na osnovu ovih nalaza bilo kakva ozbiljnija interpretacija bila nemoguca; za dekstrozu nemam pojma, tu se ogradjujem od bilo kakve interpretacijem, a istovremeno nisam siguran da li bi maprotilin djelovao hepatotksicno, i to moras provjeriti, i ta mogucnost postoji; sve u svemu, nisam bio od velike pomoci, ali bar samti dao neke od solucija, po meni najbolje do interniste, sa nalazima pa sta on kaze.
pozdrav
Hvala na odgovoru,kazem da je bilirubin i AST u normalan,u granicama normale se nalazi.
Brajan
Stalni član
Stalni  član

Post od Brajan »

Posle dve nedelje sam ponovo radio analize krvi,svi parametri su u granicama normale(bilirubin,holesterol,eritrociti,triglicerdi,itd itd) osim

GGT koji se smanjio sa 124 na 96
ALT mi je sa 70-74
AST sa 33 na 48

sedimentacija 2

Malo mi je cudno gvodje mi je palo sa 20 na 9?!! Mislim da nije neka greska posto su rezultati pisani rucno,nemam nikakva krvarenja,hemoglobin je u redu kao i svi ostali parametri..

SADA u medjuvremenu sam pio antibiotik sinacilin,i dobio sam novu terapiju za anksioznost Rivotril i Cipralex,s obziromm d aje rivotril anti konvulzivni lek
da li je moguce da je od toga povecam alt i ast,posto sam negde citao da uglavnom anti depresivi i anti konvulzanti uticu na ove parametre...

Svaki komentar je dobrodosao,hvala unapred!
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Post od cboris »

pozdrav,
sto se gvozdja tice ono osciluje u toku dana, tako da bi vrijednosti bile razlicite u jednom danu kada bi pet puta vadio krv,a ane na dvije nedelje, nemoj brinuti, ukoliko je hemoglobin uredan,a i mcv.
Moguce je da neki od tih lijekova imaju hepatotoksicno dejstvo, sto se onda vidi kroy povisene paremetre ast, alt i ggt. Gama je i najosjetljivija, cesto je povisena kod hepatoksicnih lijekova.
Poydrav
Brajan
Stalni član
Stalni  član

Post od Brajan »

Hvala puno..
u medjuvremenu sam radio ultra zvuk abdomena sve je uredu...jetra slezina pankreas bubrezi sve!

Da li je moguce da je stres izazvao sve ovo?
Brajan
Stalni član
Stalni  član

Post od Brajan »

Stigli su mi rezultati i na Hep b i c ,negativno!

Onda je vrlo moguce da je neki virus protrcao kroz mene to kada sam imao upalu gla i temp 37,37,5 pa da se odrazilo na jetru..

Sta vi mislite sta dalje da radim,da li da nastavim da trenirqam ili ne>??
Odgovori