molim za objasnjenje nalaza

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
listic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 5:54 pm

molim za objasnjenje nalaza

Post od listic »

pravljeni su mi nalazi od jetre, bila sam kod kucnog ljekara . rekao mi je nesto malo je poviseno ali je u redu. pravicemo kontrolu za pola godine.
rado bi htjela znati sta je u redu a sta nije i zasto kontrolu ? nije mi poznato da imam oboljenje jetre.

hemise nalaz krvi

LDH :66 U7L 135-214
SGOT :41 U/l 10-35
SGPT :59 U/L 10-35
gama-GT :17 U/L 5-39
alkal.phosphatase :53 U/L 35-104
bilirubin gesamt :0,35 mg/dl 1,00
cholesteein :216 mg/dl 130-240
HDL-cholesterin :66 mg/ul preko 49 idealno 65
LDL-cholesterin :121 mg/ul do 190
triglyceride :145 mg/ul do 170
mokracnakiselina :3.6 U/L 2,5-6,0
alpfa-amylase :43 U/ do 100
lipase :50 U/L 13-60

MOLIM VAS DA MI MALO OBVJASNITE
HVALA UNAPRIJED.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Ovako: transaminaze jetre su balog uvecane sto ukazuje na hepatitis koji moze biti infektivni (ne verujem) ili je masna jetra jer je GPT cesto veci GOT kod masne infiltracije posto je g-GT u redu. Masna jetra se vidi na ultra zvuku a posledica je najcesce: alkoholizma, lose neizbalansirane ishrane i IBDa (ulcerozni kolitis i Kronova bolest). U ovakovom slucaju jeobavezno uraditi eho abdomena mada i HbsAg i anti-HCV iako mislim da nemate hepatitise B i C. Pokusajte sa boljom zdravom ishranom par meseci ne jedite posle 9h i smanjite unos masnoca, slatkisa, gaziranog...ako niste alkoholicar i nemate urodjenu manu jetre a jetra i dalje da je uvecane transaminaze i svetao odjek na UZ a pride imate probleme sa GITom vrlo je moguce je da je u pitanju IBD jer uz njega ide ovakava anamneza.
listic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 5:54 pm

Post od listic »

Kicha napisao:Ovako: transaminaze jetre su balog uvecane sto ukazuje na hepatitis koji moze biti infektivni (ne verujem) ili je masna jetra jer je GPT cesto veci GOT kod masne infiltracije posto je g-GT u redu. Masna jetra se vidi na ultra zvuku a posledica je najcesce: alkoholizma, lose neizbalansirane ishrane i IBDa (ulcerozni kolitis i Kronova bolest). U ovakovom slucaju jeobavezno uraditi eho abdomena mada i HbsAg i anti-HCV iako mislim da nemate hepatitise B i C. Pokusajte sa boljom zdravom ishranom par meseci ne jedite posle 9h i smanjite unos masnoca, slatkisa, gaziranog...ako niste alkoholicar i nemate urodjenu manu jetre a jetra i dalje da je uvecane transaminaze i svetao odjek na UZ a pride imate probleme sa GITom vrlo je moguce je da je u pitanju IBD jer uz njega ide ovakava anamneza.

Kicha HVALA TI
Odgovori